Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Wadada Leo Smith στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

80113-161821.jpg

Στη ζωή και το έργο του Ουαντάντα Λήο Σμιθ, οι δυτικότροπες αισθητικές αναζητήσεις πάντοτε είχαν (και έχουν) μικρότερο ρόλο έναντι της κοινωνικής διαδραστικότητας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθοριστική συμμετοχή του στην A.A.C.M. (Ένωση για την Προαγωγή Δημιουργικών Μουσικών) που λειτούργησε καταλυτικά σε όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα στο Σικάγο.

Αναλόγως, το έργο Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας επικεντρώνεται στη δεκαετία 1954-64, εποχή ενηλικίωσης του νεαρού τότε τρομπετίστα. Μέσα από 22 συνθέσεις επιχειρείται μια ψυχολογική ερμηνεία γεγονότων που σχετίζονται με την πάλη για τα αυτονόητα δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

Δεν είναι όμως μια γραφική ή κινηματογραφική προσέγγιση. Η μουσική δεν περιγράφει καταστάσεις και συμβάντα, αλλά διεισδύει και ανταποκρίνεται στον παλμό κοσμογονικών στιγμών, όπως ήταν η ομιλία του Martin Luther King στο Μέμφις και η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για ελευθερία, ισονομία, εργασία (Ουάσινγκτον 1963), εκεί όπου πρωτακούστηκε το ιστορικό “I have a dream…”.

Ο Σμιθ και το προσωπικό του “Golden” κουαρτέτο, σε συνεργασία με τον video artist Jesse Gilbert, καταθέτουν ένα ακρόαμα-ποταμό που υπερβαίνει τον ήχο του και τον δικαιώνει ως αγωνιστή πολίτη, αλλά και ως κεντρική φυσιογνωμία στην εξέλιξη της δημιουργικής (γραμμένης ή μη) μουσικής.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ώρα 20:30

Κεντρική Σκηνή

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο

Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη

Τιμές εισιτηρίων:

15 – 18 – 28 €

Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι 5 €

Parking "Στέγη Γραμμάτων

& Τεχνών"

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός της Στέγης