Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ο Γιώργος Πέτρου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη

Ο Γιώργος Πέτρου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη

«Η αρχή όλων σχεδόν των συμφωνιών του Μπρούκνερ μοιάζει με την αυγή μιας λαμπρής μέρας στη βουνοκορφή, όπου το γκρίζο της αναδεικνύεται όλο και φωτεινότερο από τις πρώτες ακτίνες του ήλιου», έγραφε ο  Μαξ Άουερ. H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει τη μεγαλειώδη Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα – στην εκδοχή του 1877 που δημιουργήθηκε στη Βιέννη. Το έργο του «επίμονου κηπουρού» της συμφωνικής τέχνης, Άντον Μπρούκνερ, βρίσκεται στο επίκεντρο της συναυλίας Ο Γιώργος Πέτρου στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Αφιέρωμα στη μνήμη του Κάρολου Τρικολίδη. Έναν χρόνο μετά την απώλεια του αρχιμουσικού Κάρολου Τρικολίδη, η Ορχήστρα ερμηνεύει τον συνθέτη του οποίου τα έργα, ο  Έλληνας μουσικός υπηρέτησε με βαθιά γνώση και επιτυχία. Ακόμη, ο αναπληρωτής Εξάρχων στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου, Ιάσων Κεραμίδης, ερμηνεύει σε α’ παγκόσμια το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Τη βραδιά διευθύνει ο διεθνούς ακτινοβολίας αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (γεν.1959)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (α’ εκτέλεση)

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824–1896)
Συμφωνία αρ. 1 σε ντο ελάσσονα (αναθεωρημένη εκδοχή του 1877)

ΣΟΛΙΣΤ
Ιάσων Κεραμίδης, βιολί

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Γιώργος Πέτρου

25€, 20€, 15€ και 8€ (εκπτωτικό)

Το σχόλιο του σολίστ
Το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι ένα έργο υψηλών απαιτήσεων και μοναδικής αισθητικής που απαιτεί να αποδοθεί με ακρίβεια η ρυθμική του διάσταση και που καλεί τον σολίστ να εξερευνήσει με βαθιά εκφραστικότητα αλλά και απόλυτο σεβασμό στο κείμενο τα δεξιοτεχνικά του όρια. Οι ερμηνευτικές προκλήσεις και δυσκολίες του έργου είναι πολυδιάστατες. Οι αλλαγές δυναμικής, οι πλούσιες μελωδικές γραμμές, τα απρόσμενα τονικά  άλματα, οι λυρικές εκπλήξεις καλούν τον ερμηνευτή να διασφαλίσει αρχικά την ισορροπία ανάμεσα στον ίδιο και την ορχήστρα, προκειμένου να φωτιστούν οι διάλογοι μεταξύ τους με ειλικρίνεια και να αποδοθεί δυναμικά ο λυρικός και ποιητικός χαρακτήρα του έργου. Το  γεγονός ότι πρόκειται για  πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου μου δίνει ιδιαίτερη χαρά, καθώς μου ανοίγει διάπλατα την προοπτική να ανακαλύψω  ήδη από τον πυρήνα του έργου, τους διαφορετικούς  χαρακτήρες, αρμονίες και πτυχές αυτού και να υπηρετήσω πιστά το όραμα του συνθέτη.

Το σχόλιο του μαέστρου
Η Πρώτη Συμφωνία του Bruckner είναι ήδη ένα έργο ώριμο (όχι νεανικό όπως οι περισσότερες "πρώτες" συμφωνίες πολλών μεγάλων συνθετών). Την χαρακτηρίζει μια διαφάνεια και μια προσέγγιση έντονα επηρεασμένη από τον Beethoven. Κάθε νότα είναι με ακρίβεια υπολογισμένη και καθετί έχει λόγο ύπαρξης και πρέπει να ακουστεί.