Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Οι She Past Away στο Fuzz Live Music Club

She Past Away

«Η μουσική είναι ένα πνευματικό φαινόμενο» λέει ο Volkan Caner, το 1/2 του Τουρκικού dark wave σχήματος She Past Away που πραγματοποιεί συνέχεια βήματα προς τα εμπρος, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, εδώ και πάνω από μία δεκαπενταετία. Σχηματισμένοι το 2006 από τον Caner στην Bursa της Τουρκίας, με τον live μπασίστα İdris Akbulut να προσχωρεί στο σχήμα λίγο αργότερα, οι She Past Away δεν άργησαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους εξατομικευμένο μείγμα post-punk και gothic ηχοχρωμάτων, με σαφείς επιρροές από το cold wave κίνημα των early 80's, σε ένα αποτέλεσμα που αγγίζει το ποιοτικό και ατμοσφαιρικό του ζενίθ στις ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος εντός και εκτός Τουρκίας, γεγονός στο οποίο άλλωστε οφείλεται και η ραγδαία αύξηση της δημοτικότητάς τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

Με τον παραγωγό Doruk Öztürkcan να προσχωρεί με την σειρά του στο σχήμα το 2009 (και αργότερα να παίρνει την θέση του αποχωρήσαντα Akbulut το 2015) τα δύο albums του σχήματος, το "Belirdi Gece" του 2012 και το "Narin Yalnızlık" του 2015, ήταν αυτά που οδήγησαν τους She Past Away στo να κυριεύσουν τα ευρωπαϊκά territories, ενώ τράβηξαν και την προσοχή της βορειοαμερικάνικης Metropolis Records στα τέλη του 2018, η οποία επανακυκλοφόρησε αμφότερες τις δισκογραφικές τους δουλειές στις 18 Ιανουαρίου 2019, λίγο πριν η Ελληνική Fabrika Records κυκλοφορήσει το τρίτο σε σειρά "Disko Anksiyete", τον Μάϊο του 2019.

Όχι πολύ αργότερα, η μεγάλη απήχηση των She Past Away στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οδήγησε μοιραία στην ανακοίνωση μιας καλοκαιρινής περιοδείας στην αμερικανική ήπειρο, με εναρκτήριο σταθμό το Brooklyn της Νέας Υόρκης στις 17 Ιουλίου και τελευταίο το Los Angeles της California στις 28 Ιουλίου. Η επιτυχία της περιοδείας αύξησε ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα του σχήματος στις ΗΠΑ, κι αν η παγκόσμια υγειονομική κρίση δεν κατέστρεφε τα πλάνα τους, τότε σίγουρα θα την ξαναεπισκέπτονταν το συντομότερο, ενώ τώρα είναι επίσης στα άμεσα πλάνα τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η μπάντα επέλεξε τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς το Compy-NY Studio στο Los Angeles, για την ηχογράφηση του πρώτου live album της (αν και σε στουντιακό περιβάλλον), το οποίο κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο “Part Time Punks Session” στις 16 Οκτωβρίου 2020.

Τον Μάϊο του 2020, η Metropolis Records κυκλοφόρησε το επετειακό album “X” εορτάζοντας τα 10 χρόνια ύπαρξης των She Past Away με remixes των κομματιών τους από ονόματα-σταθμούς του ευρύτερου wave χώρου, όπως οι The Soft Moon, Boy Harsher, Lebanon Hanover, Clan Of Xymox και άλλοι. Ήταν πλέον σαφές πως οι She Past Away αποτελούσαν ένα παγκόσμιο και πανμουσικό (sic) φαινόμενο. Ο δρόμος είχε ανοίξει.

Ένα από τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των She Past Away είναι πως τραγουδούν στη μητρική τους γλώσσα, τα τούρκικα, γεγονός που θα περίμενες να περιορίσει την απήχησή τους στους γηγενείς πληθυσμούς της γενέτειράς τους, και που φυσικά καθιστά κάθε κατάκτηση και επιτυχία τους ακόμη μεγαλύτερη, και τους προσδίδει μια ειδική δυναμική, περιστρεφόμενη γύρω από αυτό το -τελικά όχι και τόσο- εκκεντρικό στοιχείο των δημιουργιών τους.

Παρά το βλοσσυρό image και την σκοτεινή ατμόσφαιρα των She Past Away, το μέλλον μοιάζει για αυτούς να χαράζεται εξαιρετικά λαμπρό. Αγαπημένοι του ελληνικού κοινού και με τη φήμη του εξαιρετικού live act, με ισοπεδωτικές εμφανίσεις σε κάθε επίσκεψή τους στην χώρα μας, το τουρκικό δίδυμο επιστρέφει στην Ελλάδα, την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Fuzz Live Music Club της Αθήνας και το Σάββατο 30 Απριλίου στο Block 33 της Θεσσαλονίκης.

Οι οπαδοί τους ξέρουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Οι λάτρεις του dark wave / post punk / cold wave ήχου, σίγουρα έχουν τα clues τους ως προς το τι να περιμένουν. Οι εραστές όμως του ευρύτερου ατμοσφαιρικού και σκοτεινού μουσικού στερεώματος, μπορούν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μύηση σε μία πρωτόγνωρη ηχητική ισοπέδωση, εφάμιλη της φήμης που ακολουθεί το Τουρκικό σχήμα τα τελευταία χρόνια. Μετά από αυτή την εμπειρία, ίσως κάποιοι από εσάς αποκτήσουν ένα νέο αγαπημένο άκουσμα, πιστό στην παράδοση του ήχου που εκπροσωπεί αλλά και ιδιαίτερο όσο λίγα, σε μία συναυλία που στα επόμενα χρόνια θα επισύρει ατάκες όπως "ήμουν κι εγώ εκεί". See you there!

Ακολουθήστε τους She Past Away:
W: shepastaway.org
FB: www.facebook.com/shepastaway
IG: www.instagram.com/shepastaway_official
TW: twitter.com/shepastaway_ofl
YT: www.youtube.com/user/gorecan

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

She Past Away
Οι She Past Away στο Fuzz Live Music Club
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Εισιτήρια: 20€ στην προπώληση / 23€ στο ταμείο