Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ryoji Ikeda: "Superposition" στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Οπτικοακουστικό πολύτεχνο, τόπος συνάντησης μιας post-electronica μουσικής με τα αβανγκάρντ εικαστικά. O θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στη Στέγη, στο πλαίσιο του Borderline festival. Στο Superposition (2012), ο Ρυότζι Ικέντα διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση που δονούν το κοινό στην κυριολεξία. Μετά τα sold outs στο Barbican, το Centre Pompidou, το Kyoto Experiment, το ZKM, o Ikeda έρχεται στη Στέγη δίνοντας για πρώτη φορά σε 2 performers πρωταγωνιστικό ρόλο.

63444-127538.jpg

Οπτικοακουστικό πολύτεχνο, τόπος συνάντησης μιας post-electronica μουσικής με τα αβανγκάρντ εικαστικά.

O θρύλος της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στη Στέγη, στο πλαίσιο του Borderline festival.

Στο Superposition (2012), ο Ρυότζι Ικέντα διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση που δονούν το κοινό στην κυριολεξία.

Μετά τα sold outs στο Barbican, το Centre Pompidou, το Kyoto Experiment, το ZKM, o Ikeda έρχεται στη Στέγη δίνοντας για πρώτη φορά σε 2 performers πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Ρυότζι Ικέντα κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση επεξεργαζόμενος ήχους, οπτικό υλικό, μαθηματικές συλλήψεις και φυσικά φαινόμενα, σε εγκαταστάσεις, συναυλίες και εν εξελίξει παραγωγές. Συνθέτει για μη-μουσικά όργανα, όπως γραφομηχανές, μετρονόμους, διαπασών και τηλέγραφους, όμως το μέσο του είναι η ίδια η κυματομορφή. Σημείο καμπής στην εξέλιξή του, η Superposition είναι μια «όμορφα καλλιτεχνημένη επίθεση στις αισθήσεις», βασισμένη στην κβαντομηχανική. Το παραγόμενο αποτέλεσμα οδηγεί στην πρωτόγνωρη εμπειρία ενός νέου, διαφορετικού «ηλεκτροσυμφωνικού» ήχου. Πρόκειται για ακρόαμα γοητευτικά αλλόκοτο, με εντυπωσιακές ηχοδράσεις, που φαίνονται εντυπωσιακότερες αν τις αναλύσουμε, αν κοιτάξουμε «από μέσα» το πώς υλοποιήθηκαν.

Ο Ικέντα λατρεύει τη μορφολογία, τα σχήματα, τις φόρμες. Χωρίς όμως υπερβολές. Θεωρεί πως αν μπορούσε να υπάρξει τέχνη μόνο με δομές, δεν θα είχαμε μουσική, αλλά απλώς παρτιτούρες! Σέβεται την αυστηρή αισθητική των μαθηματικών, αλλά απευθύνεται και στο μη-ειδικό κοινό, στο «επίπεδο του δρόμου», της γειτονιάς. Εκεί όπου υπάρχει πηγαία φυσική δύναμη. Σε αυτή την παράσταση, χρησιμοποιεί για πρώτη φορά και περφόρμερ επί σκηνής, σε μια «αληθινή πρόκληση» για τον ίδιο και τους θεατές.

Τρίτη 8 και Τετάρτη 9 Απριλίου 2014,

στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια: 15 - 18 - 28 € | Μειωμ. 10 - 12 - 15 € | Άνεργοι: 5 €