Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Somnium με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

336515-699001.jpg

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου σε μια βραδιά με συνθέσεις της για σόλο πιάνο, σόλο βιολί, μικρό σύνολο και με τραγούδια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι.

O τίτλος της βραδιάς, δανεισμένος από το ομώνυμο διήγημα επιστημονικής φαντασίας του Johannes Kepler (1634), ανταποκρίνεται στον χαρακτήρα μιας περιπλάνησης σε φανταστικούς ηχητικούς και ποιητικούς κόσμους. Η συναυλία περιλαμβάνει στο πρώτο μέρος αποσπάσματα από «Τα 12 Ορυκτά» για σόλο πιάνο και το έργο «Somnium» για μικρό σύνολο, που ερμηνεύουν o Γραμμένος Χαλκιάς (κλαρινέτο), η Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (πιάνο). Στη συνέχεια η σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου παρουσιάζει ανέκδοτα τραγούδια της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου σε ποίηση Emily Dickinson, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου παρουσιάζουν αποσπάσματα από το καινούργιο έργο «12+1 Όστρακα και Σκιές» για φωνή και πιάνο (Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας), ανέκδοτα τραγούδια της συνθέτριας σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Δημήτρη Καλοκύρη και Ανδρέα Εμπειρίκου, καθώς και αποσπάσματα από την παλιά προσωπική της δουλειά με τίτλο «Σμάλτο» ( Lyra).

Η Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Αλίκης Βατικιώτη)  και συνέχισε τις σπουδές της στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας, στην Ακαδημία Franz Liszt της Βουδαπέστης, κοντά στον Peter Solymos και τέλος, με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, στο Bloomington της Indiana, κοντά στον διακεκριμένο πιανίστα και δάσκαλο Gyorgy Sebok. Έχει επίσης μελετήσει κοντά στον Alfred Brendel. Υπήρξε φιναλίστ στους διεθνείς διαγωνισμούς Bach στο Τορόντο του Καναδά και Clara Haskil στην Ελβετία. Διακρίθηκε στο Διεθνή Διαγωνισμό πιάνου της Γενεύης με τα Βραβεία Liestockl και Fazioli. Μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση από μικρή ηλικία με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου και στην Αμερική με τον Frederic Fox. Έχει ερμηνεύσει ολόκληρο το έργο του Johann Sebastian Bach και δισκογραφήσει τοKαλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο. Επίσης, έχει ιδιαίτερα μελετήσει και δισκογραφήσει το έργο των: Baldassare Galuppi, Wolfgang Amadeus Mozart, Robert Schumann, το πιανιστικό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, έργα Ελλήνων συνθετών (Γιώργου Κουμεντάκη, Γιώργου Σισιλιάνο, Βαγγέλη Κατσούλη κ.ά.) και την Mεγάλη Ελληνική Σονάτα του Δημήτρη Μητρόπουλου, την οποία έχει δισκογραφήσει. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αμερική και Καναδά. Ως συνθέτις έχει παρουσιάσει μελοποιημένη ποίηση των Μίλτου Σαχτούρη, Οδυσσέα Ελύτη, Ανδρέα Εμπειρίκου με την ορχήστρα των Χρωμάτων και το CDΣμάλτο 12 τραγούδια πάνω σε δική της μουσική και στιχουργική, με τη Δάφνη Πανουργιά. Από τις Εκδόσεις Φίλιππος Νάκας κυκλοφορούν τα έργα  της Τα 12 Ορυκτά για σόλο πιάνο και12+1 Όστρακα και Σκιές για πιάνο και φωνή και πιάνο, πάνω σε ποίηση των William Blake, Johann Wolfgang von Goethe, Charles Pierre Baudelaire και Federico García Lorca. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Μοτσενίγου της Ακαδημίας Αθηνών. Διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, όπου είναι Έφορος της Σχολής του Πιάνου.

Συμμετέχουν: Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου & Λένια Ζαφειροπούλου, Νέλλη Οικονομίδου, Δάφνη Πανουργιά, Γραμμένος Χαλκιάς

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ