Vinyl is back στο «Cine Κεραμεικός»
Το Vinyl is back, η κορυφαία εκδήλωση για το βινύλιο, αλλάζει σελίδα, και στήνει μια διαφορετική μουσική γιορτή στο «Cine Κεραμεικός», στην καρδιά της πόλης! Μετά από 5 πετυχημένες διοργανώσεις στο κτήριο «Μηχανουργείο» της «Τεχνόπολις», στο Γκάζι, όπου περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι συνολικά ήρθαν κοντά στο βινύλιο και τον ζεστό του ήχο, το Vinyl is back «μεγαλώνει», γιορτάζοντας το τριήμερο Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου με χιλιάδες βινύλια και ένταση στο μάξιμουμ, στο Κεραμεικό!
Η αλλαγή του χώρου σηματοδοτεί τη νέα μορφή του: κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο βινύλιο, όπως οι Νίκος Παπάζογλου, Χαρούλα Αλεξίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Μαργαρίτης, Cesaria Evora, Buena Vista Social Club και πολλοί άλλοι, τίμησαν με την παρουσία και τις εμφανίσεις τους το «Cine Κεραμεικός», εκεί όπου το Vinyl is back και ο μαγικός κόσμος του βινυλίου και της μουσικής θα μας ταξιδέψει σε μια πολυμορφική γιορτή!
Το Vinyl is back φέρνει κοντά του καλλιτέχνες που επιμένουν σε βινύλια, τον ηλεκτρικό και ακουστικό ήχο, dj’s, νέες μουσικές τάσεις, ανοίγει συζήτηση για τον αναλογικό ήχο, προτείνει ταινίες, βιβλία, αγκαλιάζει τον μουσικό Τύπο, το handmade express bazaar, το φετίχ και ταυτόχρονα ετοιμάζει εκπλήξεις, προσφορές για το κοινό, έξυπνες αγορές και όλα αυτά που θα μας κάνουν να νοιώσουμε οικεία και όμορφα στο φυσικό χώρο του βινυλίου, το Vinyl is back!
Αφιέρωμα στα 80s
Τρία θρυλικά συγκροτήματα που σημάδεψαν τη δεκαετία του ’80 και υποστηρίζουν το βινύλιο με τις ηχογραφήσεις τους, συναντώνται όλα μαζί, για πρώτη φορά επί σκηνής, σε μια συναυλία που θα αποτελέσει το μουσικό γεγονός της χρονιάς.
Οι No Man’ s Land, οι Cpt. Νέφος /Libido Blume και οι Χωρίς Περιδέραιο το καθένα συγκρότημα με τη δική του ξεχωριστή ιστορία ,σε μια συναυλία που έρχεται από την καρδιά των 80ς!
Οι No Man’s Land, μία από τις μακροβιότερες και πιο δραστήριες αθηναϊκές μπάντες, ξεκίνησαν το ταξίδι τους στα μέσα της δεκαετίας του 80 και γρήγορα εδραιώθηκαν στην τοπική σκηνή, ιδιαίτερα χάρη στις μοναδικές ζωντανές τους εμφανίσεις. Ο πρώτος τους δίσκος (“Zalion”, 1988), εξακολουθεί μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εραστές της νεοψυχεδέλειας. Τα τελευταία χρόνια η μπάντα βρίσκεται και πάλι στο δρόμο, με συνεχείς εμφανίσεις και ένα πλήθος ηχογραφήσεων. Το πιο πρόσφατο album τους τιτλοφορείται “Unprotected” και κυκλοφορεί - όπως και τα τρία προηγούμενα - από την εκλεκτική ανεξάρτητη εταιρεία Anazitisi Records. Χαρακτηριστικό των ζωντανών εμφανίσεων των No Man’s Land είναι οι απρόβλεπτες εκτελέσεις των κομματιών από όλο το φάσμα της δισκογραφίας τους. Σπάνια κάποιο κομμάτι παίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: αφήνουν πάντοτε τη δυναμική της κάθε βραδιάς να καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό την απόδοση της μουσικής τους, φροντίζοντας να μένει αρκετός χώρος για εμπνευσμένο αυτοσχεδιασμό.
Η μουσική των No Man’s Land κινείται στο μεταίχμιο μεταξύ ψυχεδέλειας και progressive rock: ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ονειρικά ηχοτοπία, γερές δόσεις ελεύθερου αυτοσχεδιασμού - και όλα αυτά, όπως έγραψε κάποιος κριτικός, «μένοντας πάντα πιστοί στην «υπόθεση rock and roll».
Ο επόμενος δίσκος τους θα έχει τίτλο “Infinite Equinox” και θα κυκλοφορήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
Τους No Man’s Land αποτελούν οι :
Βασίλης Αθανασιάδης - φωνή, κιθάρα
Χριστόφορος Τριανταφυλλόπουλος – τύμπανα
Νίκος Πεταυρίδης – μπάσο
Γιώργος Συργανίδης – φλάουτο, πλήκτρα
Σταύρος Ελευθερίου - κρουστά
Δύο σπουδαία συγκροτήματατων 80ς που συστάθηκαν ειδικά για την συναυλία αυτή, υπό την καθοδήγηση του Άκη Μπογιατζή: οι Cpt. Νέφος και οι Libido Blume !
Οι "Captain Νeφos" ξεκίνησαν στην Αθήνα το 1982. 'Εδωσαν την πρώτη τους συναυλία το καλοκαίρι του '82 στου Γκύζη, με punk συγκροτήματα της εποχής όπως "Stress", "Soldiers Of Anarchy" (οι μετέπειτα "Ex-Humans"), "Ανυπόφοροι" και "'Αουσβιτς". Η συναυλία σταμάτησε με τη παρέμβαση της αστυνομίας. Τα μέλη της μπάντας ήταν Ιάκωβος Μανής κιθάρα και πλήκτρα, 'Ακης Μπογιατζής φωνή, κιθάρα και μπάσο, Γιώργος Τσουρλάκης σαξόφωνο και Μάκης Βρεττός τύμπανα. Κυκλοφόρησαν δύο αγγλόφωνες δουλειές, το '83 το single "Cadillac Dreams" από την "Happening" και το '84 το lp "Silence Interrupted" από την "Creep Records". Την ίδια χρονιά αποχώρησε ο Τσουρλάκης και ήρθε ο Γιάννης Ντρενογιάννης (ex "Μagic de Spell", "Psychomafia") σαν δεύτερος κιθαρίστας, με τον οποίο έκαναν αρκετές απίθανες εμφανίσεις. Η μπάντα διαλύθυκε το '84.
Μετά τη διάλυσή τους ο Μπογιατζής έπαιξε στους "Libido Blume", "Hum", "Δέκα Μέτρα Δέντρα" και το '97 δημιουργεί τους "Sigmatropic". Ο Μανής έπαιξε στους "Low Noise" και "Sigmatropic". Οι Βρεττός και Ντρενογιάννης που έπαιζαν παράλληλα στους "Anti Troppau Council", βρέθηκαν αργότερα στους "Libido Blume" και ο τελευταίος συνέχισε στους "Χωρίς Περιδέραιο" και "Yeah!". Στις 14 Μαρτίου του '14, οι 'Ακης Μπογιατζής, Ιάκωβος Μανής και Γιάννης Ντρενογιάννης, μαζί με το Γιάννη Τρυφερούλη (ex "Sigmatropic", "Dr Atomik", "Recession", "Brasilentina") βρέθηκαν στη σκηνή του "Gagarin 205" για μια συναυλία για τα γυρίσματα της ταινίας «Εδώ δεν υπάρχει άσυλο».
Τα μέλη τους :
Άκης Μπογιατζής (φωνή, κιθάρα, μπάσο)
Ιάκωβος Μανής (κιθάρα, πλήκτρα)
Γιώργος Τσουρλάκης (σαξόφωνο)
Μάκης Βρεττός (τύμπανα)
Libido Blume
Οι μουσικές ανησυχίες του μπασίστα Άκη Μπογιατζή και η επιθυμία του για δημιουργία ήταν υπεύθυνες για την ίδρυση αυτής της δραστήριας αθηναϊκής μπάντας, στην οποία επένδυσε όλη την εμπιερία που είχε εισπράξει μέσα από το προηγούμενο του σύνολο, τους CPT Νέφος. Το γκρουπ αποτελούσαν οι : Άκης Μπογιατζής (φωνή, μπάσο0, Γιάννης Ντρενογιάννης (κιθάρα), Τάσος Κάτσαρης (σαξόφωνο, πλήκτρα) και Γιάννης Μπουρούσας (τύμπανα).
Με επιρροές που ανέτρεχαν στις ανοιχτές φόρμες της βρετανικής ποπ των 80ς, το γκρουπ αρχικά συμμετείχε στην αξιόλογη συλλογή «Outsiders» με τα κομμάτια του «House of Light» και «In My Room», ενώ πριν φύγει η χρονιά του ’85 ηχογράφησε το παρθενικό του lp “Colours Melting”, το οποίο ο μουσικός Τύπος υποδέχθηκε με αρκετά θετικά σχόλια. Το ’87 και ύστερα από έναν κύκλο έξοχων σκηνικών εμφανίσεων, κυκλοφόρησε η επόμενή τους δουλειά, το εμπνευσμένο lp “Brilliant Names and Dames”, που θεωρήθηκε αναμφίβολα σαν η κορυφαία τους πρόταση. Σ’ αυτό το δίσκο το σχήμα είχε μεγαλώσει αριθμητικά με την προσθήκη των Δημήτρη Στεργίου στο πιάνο και του Αλέξανδρου Μεταξά στα φωνητικά, ενώ στο πόστο του Ντρενογιάννη είχε έλθει ο Στέλιος Χαμπίμπης.
Για τις ανάγκες του τρίτου τους κατά σειρά lp, προσκλήθηκε ο βρετανός παραγωγός John Langford. Γνωστός από τις δουλειές του με τους 3 Johns και Mekons. Όμως το «Liquid Situation» παρά τις τίμιες προθέσεις του, άφησε τελικά μάλλον άνισα αποτελέσματα, αιτία που έφερε στη συνέχεια τη διάλυση. Και τα τρία lp τους κυκλοφόρησαν στην ανεξάρτητη εταιρία «Δικαίωμα Διάβασης».
Στις αρχές των 90ς ο Μπογιατζής, ξανάσμιξε με τα υπόλοιπα μέλη των CPT. Νέφος ενεργοποιώντας προσωρινά το ιστορικό αυτό σχήμα, ενώ αργότερα ο ίδιος θα στήσει το ηλεκτρονικής κατεύθυνσης όχημα των Sigmatropic.* (πηγή κειμένου : «Get That Beat” Ελληνικό Ροκ 80ς & 90ς, του Ντίνου Δηματάτη)
Χωρίς Περιδέραιο
To cult γκρουπ της ελληνικής new wave σκηνής επιστρέφει
Ένα συγκρότημα που κράτησε σχεδόν 3 χρόνια κι όμως επηρέασε όσο λίγα την ελληνική new wave σκηνή. Οι Χωρίς Περιδέραιο δημιουργήθηκαν στα τέλη του ’82, ενώ στα μέσα του ’86 είχαν ήδη διαλυθεί. Τα σύγχρονα μέσα διάδοσης της μουσικής τους έφεραν ξανά στο προσκήνιο το 2014.
Δημιουργήθηκαν στο τέλος του 1982 όταν ακόμα ο Νίκος Αγγελής σπούδαζε στη Νομική και είχε βάλει αγγελία αναζητώντας νέους μουσικούς. Στην αγγελία ανταποκρίθηκαν οι Παντελής Πετρονικολός και Κώστας Κόλλιας. Έτσι η αρχική σύνθεση των «Χωρίς Περιδέραιο» ήταν : Νίκος Αγγελής (φωνή, πλήκτρα), Κώστας Κόλλιας (πλήκτρα και rhythm box), Παντελής Πετρονικολός (κιθάρα). Ήταν από τις πρώτες new wave μπάντες με ελληνικό στίχο που έγραφε ο Νίκος Αγγελής με σαφή επιρροή από τον υπερρεαλισμό. Η ονομασία του γκρουπ «Χωρίς Περιδέραιο» έγινε με αφορμή ένα τραγούδι που είχανε γράψει, που όμως δεν μπήκε σε κανένα δίσκο τους , αλλά παιζόταν στα live του συγκροτήματος.
Αρχικά έγραψαν τα δικά τους synth-pop-electro-punk κομμάτια και μερικούς μήνες, στις αρχές του 1983, πρωτοεμφανίστηκαν live στην «Σοφίτα», το περιώνυμο τότε ροκ κλαμπ στην Πλάκα. Τότε έγραψαν ένα demo που έδωσαν στην Art Nouveau του Νίκου Κοντογούρη, που την ίδια χρονιά, το 1983 κυκλοφόρησε το επτάιντσο βινύλιο "Άνωση" - το εξώφυλλο του οποίου είχε επιμεληθεί ο εκκεντρικός ζωγράφος Δημήτρης Γέρος – με δύο τραγούδια τους (Άνωση / Το Χρώμα και το Σχήμα) σε 350 αντίτυπα. Εκείνη την περίοδο παίζανε στον «Πήγασο» στην Καλλιδρομίου, στο «Χύμα» στο Χαλάνδρι, όπου ήταν η έδρα του γκρουπ, και σε πολλές συναυλίες πολιτικές, αλλά όχι κομματικές.
Το 1985 κυκλοφορούν το πρώτο ολοκληρωμένο τους δίσκο "Χορός για Μουσική", στην ανεξάρτητη εταιρία «Λαιστρυγόνα» (ήταν το πρώτο της νούμερο) με 9 νέα κομμάτια τους, σε δίσκο βινυλίου. Εκτός από τα τρία μέλη τους, συμμετείχαν και οι μουσικοί : Γιάννης Ντρενογιάννης (κιθάρα, ex Magic de Spell, Psychomafia, Cpt Nefos), Γιώργος Δρακόπουλος (πλήκτρα, ex Moist Device) και Στέφανος Λαρετζάκης (τύμπανα, ex Most Device). Το 2008 επανακυκλοφόρησε από την νεοσύστατη τότε «Ειρκτή» σε βινύλιο το LP "Χορός για Μουσική", σε 500 αριθμημένα αντίτυπα και το 2014 το διπλό επτάιντσο βινύλιο "Ανωση", σε 500 επίσης αριθμημένα αντίτυπα, που περιλάμβανε δύο διαφορετικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών "Ανωση" και "Χρώμα και το Σχήμα". 3.
Το 1986 το συγκρότημα διαλύθηκε καθώς έφυγε ο Κώστας Κόλλιας και λίγο μετά ο Νίκος Αγγελής έφυγε στη Γαλλία για μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική, αφήνοντας πίσω τους ένα μύθο για ένα συγκρότημα – φάντασμα με φανατικούς ακροατές. Ήταν ένα πρόωρο τέλος για ένα γκρουπ που είχε να δώσει πολλά ακόμη στην ελληνική σκηνή.
Επαναδραστηριοποιήθηκαν το Μάρτη 2014, με την ενεργή συμμετοχή των Γιάννη Ντρενογιάννη στην κιθάρα και Τάκη Γιαννούτσου στα ντραμς, με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τα συγκροτήματα του ΄80 "Εδώ δεν υπάρχει άσυλο", που προβλήθηκε το Μάρτη 2015 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης,.
Τον Ιανουάριο 2015 κυκλοφόρησε το soundtrack της ταινίας "Νορβηγία" του Γιάννη Βεσλεμέ, που περιλαμβάνει και το ομότιτλο τραγούδι του γκρουπ. Το Φεβρουάριο 2015 επανακυκλοφόρησε για τρίτη φορά σε βινύλιο το LP "Χορός για Μουσική". Το Μάη 2015 κυκλοφορεί από την «Ειρκτή» η συλλογή ακυκλοφόρητων τραγουδιών συγκροτημάτων του ΄80 "Βιών εν Ειρκτή", που περιλαμβάνει δύο τραγούδια του συγκροτήματος.
Στο Vinyl is back οι "Χωρίς Περιδέραιο" θα παίξουν το σύνολο σχεδόν των τραγουδιών από την "Ανωση" και το "Χορός για Μουσική" , αλλά και ακυκλοφόρητα κομμάτια του συγκροτήματος σε live εκτέλεση για πρώτη φορά...
Τους "Χωρίς Περιδέραιο" σήμερα αποτελούν οι :
Νίκος Αγγελής (φωνή και πλήκτρα)
Παντελής Πετρονικολός (κιθάρα)
Λία Μιχαηλίδου (πλήκτρα)
Παρασκευή 11, Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015
Είσοδος δωρεάν όλες τις ημέρες
Ώρες λειτουργίας :
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου : 4 μ.μ. - 8 μ.μ.
Σάββατο 12 Δεκεμβρίου : 11 π.μ. – 8 μ.μ.
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου : 11 π.μ. – 8 μ.μ.