Εμφάνιση φίλτρων

Melitzazz 2024 - Νόστος: Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός

Melitzazz 2024 - Νόστος: Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός

Το Melitzazz Λεωνιδίου κλείνει φέτος 12 χρόνια και ταξιδεύει πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο, ήδη από τα οθωμανικά χρόνια (Αίγυπτος, Κωνσταντινούπολη, Βάρνα, Βουκουρέστι, Βραΐλα, παραδουνάβιες περιοχές, Οδησσός, Ιταλία, Γαλλία, Αμερική, Tarpon Springs-Florida, Σικάγο, Αυστραλία, Πειραιάς) ως και σήμερα. Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες.

Η ανησυχία και η αναζήτηση, το άγνωστο και η ελπίδα, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα πολιτισμικά συστατικά του Melitzazz 2024 «Νόστος».

Όπως πάντα, στο Melitzazz φέτος συνομιλεί το παλιό με το νέο: η ιστορία, η παράδοση, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος, η υφαντική, ο τσακώνικος χορός και η γεύση, με τις σύγχρονες δράσεις - οκτώ συναυλίες με παλιές και νέες μουσικές, τρία εργαστήρια, δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μία ιστορική έκθεση, τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, τρεις εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια, τρεις κινηματογραφικές ταινίες, διάφορες γευστικές εμπειρίες, γεύση και περιήγηση.

Αναζητώντας μουσικές από τα μέρη που έζησαν Τσάκωνες, στο φεστιβάλ θα βρίσκονται ο Δημήτρης Μυστακίδης με το «Amerika», οι Μωζάικ (Μουσικοί του Κουτιού της ΕΡΤ), το Quintet του Μανώλη Χριστοδούλου, οι Grey River & the Smokey Mountain, οι Αντιμάμαλο band, οι προσκεκλημένοι Ρουμάνοι μουσικοί και χορευτές της Scoala Populara de Arte - Târgu Jiu σε μια ιδιαίτερη σύμπραξη με τους «Κυρατζήδες» και το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου, τους Blues Fathers & The Swingers, την Χορωδία Ν. Κυνουρίας, και τον DJ Rezo.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης «A Matter of Return» και «War & Peace», η έκθεση αρχειακών τεκμηρίων «Νόστιμον ἦμαρ», το εργαστήριο animation «Animating Tsakonia» από το ANIMASYROS, δύο εκδηλώσεις για την προφορική ιστορία, τα αρχεία και τα τεκμήρια της τσακώνικης κληρονομιάς, μία τιμητική εκδήλωση για τον Λεωνιδιώτη ποιητή Γιώργο Σαραντάρη, η παιδική ταινία «Κατάκ, η γενναία φάλαινα» και οι ταινίες «Νύφες» και «My Rebetika blues», οι μόνιμες εκθέσεις του Λεωνιδίου και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Όλα διάσπαρτα απλωμένα στα σοκάκια και τις πλατείες, τα 200 ετών πυργόσπιτα και τα αρχοντικά του Λεωνιδίου, αυτά που έχτισε ο πλούτος και η επιτυχία των Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στο melitzazz.gr