- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οι εκδόσεις 24γράμματα παρουσιάζουν το βιβλίο «Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο», μία μελέτη του Δημήτρη Τσατσούλη, στο θέατρο Αττις.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Κατερίνα Αρβανίτη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών), η Ειρήνη Μουντράκη (Δρ. Θεατρολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου), ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Τερζόπουλος και ο συγγραφέας Δημήτρης Τσατσούλης (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών). Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σάββας Στρούμπος.
«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο»: Λίγα λόγια για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη
Η παρούσα μελέτη αποτελεί την προσωπική πρόταση του Δημήτρη Τσατσούλη πάνω στο θέατρο του Θεόδωρου Τερζόπουλου, πρόταση που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ο σκηνοθέτης, μέσω των παραστάσεών του, υπηρετεί κατεξοχήν το υπερπολιτισμικό θέατρο. Τούτο σημαίνει ότι πρόκειται για έναν σκηνοθέτη στο μεταίχμιο ή, καλύτερα, στο κατώφλι, σημείο από το οποίο μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα το εντός και το εκτός, ώστε με την κάθε του κίνηση, να διαβαίνει αμφίδρομα το κατώφλι, διαρρηγνύοντας τα όρια, τα σύνορα, τις διαφορές και τις διαφορετικότητες.
Υπό αυτή την οπτική, η μελέτη εξετάζει, μέσω των παραστάσεών του, τον άδηλο διάλογο του Τερζόπουλου με την ευρωπαϊκή ή ανατολική καλλιτεχνική δημιουργία, την λαϊκή τέχνη, τις φιλοσοφικές ή κοσμολογικές θεωρήσεις, αλλά και την «πρωτόγονη» σκέψη, διαμορφώνοντας τελικά το παλίμψηστο που συνιστά η εκάστοτε παραστασιακή δημιουργία του.
Μεταφυσικός στη δομή δεν παύει να είναι συμπεριληπτικός στην ουσία, καθώς στις παραστάσεις τους υφέρπουν έντεχνα μετουσιωμένες οι έμφυλες ταυτότητες, το ατομικό και συλλογικό τραύμα, η διαπραγμάτευση του πένθους, οι πολιτισμικές-κοινωνικές συγκρούσεις κ.ά.
Δημήτρης Τσατσούλης - βιογραφικό
Ο Δημήτρης Τσατσούλης είναι Ομότιμος Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Πτυχιούχος Παντείου Πανεπιστημίου και Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών. Μεταπτυχιακά: Université de Droit, d’ Economie et de Sciences Sociales de Paris – Paris II, École des Hautes Etudes en Sciences Sociales de Paris, Université Paris X – Nanterre, Institut Universitaire International de Luxembourg.
Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο την Κοινωνιο-Σημειωτική Θεωρία.
Έχει δημοσιεύσει άνω των 150 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά και Σερβο-Κροατικά. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών. Τακτικός κριτικός θεάτρου της η-εφημερίδας Ημεροδρόμος, της Athens Voice και του «greekplayproject», ενώ υπήρξε τακτικός κριτικός θεάτρου στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Ημερησία, στο περιοδικό Νέα Εστία (1999-2012) κ.ά. και κριτικός βιβλίου (Το Βήμα, Αντί, Διαβάζω, κ.ά.).
Υπήρξε: Πρόεδρος (2011) και μέλος (2006-7) της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του ΥΠΠΟ, μέλος της Επιτροπής Βραβείων της ΕλΕΚΘεΠΤε, επί σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Βραβείων ΚΟΥΝ, της Επιτροπής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (2001-2003), Υπεύθυνος της Συνάντησης Νέων Δημιουργών για το Αρχαίο Δράμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2007-2009, 2016-17), μέλος Επιτροπών διαγωνισμού συγγραφής Θεατρικών έργων, μέλος του Δ.Σ. και της Επιτροπής «Σύστημα Αθήνα» του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. της ΟΥΝΕΣΚΟ, κ.ά.
Συνεργάστηκε σε λογοτεχνικές παραγωγές της Κρατικής Τηλεόρασης ως κειμενογράφος πολιτιστικών εκπομπών, ενώ υπήρξε συντελεστής (στην παραγωγή, δραματουργία, μετάφραση, σκηνοθεσία) θεατρικών παραστάσεων.