Ο Γιώργος Καραμπελιάς, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής», θα συνομιλήσει με τον βουλευτή και αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Άγγελο Συρίγο και τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μάνο Καραγιάννη με θέμα: "Αμερικανικές εκλογές και οι συνέπειες για Ελλάδα και Ευρώπη".
Λίγα λόγια για τον Άγγελο Συρίγο
Ο Ευάγγελος (Άγγελος) Συρίγος είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Είναι απόφοιτος των νομικών σχολών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στην Αγγλία όπου και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής το 1994.
Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Κεμπριτζ (1993-94), ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αναθεώρηση της νομοθεσίας στο Μαυροβούνιο και στο Αζερμπαϊτζάν (2001-2003) και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Διετέλεσε Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2024. Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής στο Υπουργείο Εσωτερικών (Αύγουστος 2012-Απρίλιος 2015) και ως ειδικός γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Οκτώβριος 2007-Ιανουάριος 2009). Έχει επίσης υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.
Βραβεύθηκε το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ΄ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για τη συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.
Έχει γράψει πολλά άρθρα για το διεθνές δίκαιο και την εξωτερική πολιτική και έχει εκδώσει οχτώ βιβλία: • το 1998 το βιβλίο The status of the Aegean Sea according to international law, εκδόσεις Sakkoulas/Bruylant • το 2006 το βιβλίο Σχέδιο Ανάν, κληρονομιές του παρελθόντος και προοπτικές του μέλλοντος, εκδόσεις Πατάκη • το 2015 το βιβλίο Ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκδόσεις Πατάκη • το 2019 το βιβλίο Το Μακεδονικό και η συνθήκη των Πρεσπών, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου • το 2020 το βιβλίο Τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – 60 χάρτες που εξηγούν τις διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας που κυκλοφόρησε επαυξημένο και μεταφρασμένο ως Atlas of Greek – Turkish relations with 63 maps, εκδόσεις Καθημερινή, με τον Θάνο Ντόκο, Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, • το 2022 το βιβλίο Πενήντα ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου, • το 2023 το βιβλίο Η Συνθήκη της Λωζάννης – 100 χρόνια μετά, εκδόσεις Καθημερινή μαζί με τον επ. καθηγητή Αντώνη Κλάψη, • το 2024 το βιβλίο Πενήντα ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Μεταπολίτευση 1974-75, εκδόσεις Πατάκη, μαζί με τον καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου
Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου 2019. Επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου και της 25ης Ιουνίου 2024.
Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη, καθηγήτρια Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και έχουν τρία παιδιά.
Λίγα λόγια για τον Μάνο Καραγιάννη
Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Reader in International Security στο Τμήμα Αμυντικών Σπουδών του King’s College London και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Έχει διδακτορικό από το Τμήμα Θεολογίας και Θρησκευτικών Σπουδών του King’s College London με αντικείμενο «Η Περιβαλλοντολογική Πολιτική των Ισλαμιστών» και διδακτορικό από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Hull με αντικείμενο «Η Γεωπολιτική της Ενέργειας στον Καύκασο». Επιπρόσθετα, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο Reading και πτυχίο στις Ευρωπαϊκές Σπουδές από το London South Bank University. Την περίοδο 2005-2006 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Pennsylvania των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει διατελέσει Επισκέπτης Εταίρος ή Ερευνητής στα πανεπιστήμια Oxford (2019), London School of Economics (2016-2017), Princeton (2010), Yale (2008) και Columbia (2008). Ακόμα έχει εργαστεί ως Επισκέπτης Καθηγητής στη Ρωσία (Moscow State Institute of International Relations, Ιταλία (Luiss), Καζακστάν (KIMEP), Βουλγαρία (Varna University of Economics) και Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου). Έχει συνεργαστεί με το National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START Center) του Πανεπιστημίου Maryland (2005-2011) και με το Modern War Institute της Αμερικανικής Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point (2016-2017) στις ΗΠΑ.
Έχει συγγράψει έξι βιβλία και έχει δημοσιεύσει 26 επιστημονικά άρθρα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το πολιτικό Ισλάμ, τις νέες μορφές πολέμου και την περιφερειακή ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγα λόγια για τον Γιώργο Καραμπελιά
Ο Γιώργος Καραµπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, είχε µια έντονη πολιτική δραστηριότητα, για την οποία και φυλακίστηκε από τη δικτατορία τον Μάιο-Ιούνιο 1967. Εν συνεχεία, σπούδασε Οικονομικά στο Παρίσι, όπου συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και τον Μάη του ’68, εξέδιδε το περιοδικό «Αντιφασίστας» και έγραψε τα πρώτα του βιβλία. Μετά το 1974 συνεχίζει την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό «Ρήξη». Το 1980 δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από το 1995 συμμετέχει στη ΣΕ του περιοδικού «Άρδην» και από το 2006 της εφημερίδας «Ρήξη». Από το 2010 είναι µέλος της «Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού» και της ΣΕ του περιοδικού «Νέος Ερμής ο Λόγιος». Τέλος, µετά το 2016, συμμετέχει στο Κίνημα Άρδην.
Επιδιώκει τη σύνθεση ανάμεσα στον πατριωτισμό, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, ενώ θεωρεί πως ο µόνος τελεσφόρος εκσυγχρονισμός της Ελλάδας θα ήταν ένας εκσυγχρονισμός στηριγμένος στην παράδοση και την ιστορική µας ιδιοπροσωπία. Τα γραπτά του αφορούν στην πολιτική επιστήμη, την οικονομία, τη φιλοσοφία και τη γεωπολιτική. Τα τελευταία χρόνια επιμένει ιδιαίτερα στις ιστορικές έρευνες και μελέτες που αφορούν την Τουρκοκρατία και την Επανάσταση του 1821
Λίγα λόγια για τον κύκλο συζητήσεων «Συναντήσεις Κορυφής»
Ο Γιώργος Καραμπελιάς συζητά με προσωπικότητες και διανοητές της Ελλάδας αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου για τα μεγάλα θεωρητικά, γεωπολιτικά και πολιτισμικά προβλήματα της εποχής μας. Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή κρίσης και διερώτησης για το μέλλον όχι μόνον του πολιτισμού αλλά και της ίδιας της παρουσίας του ανθρώπου στον πλανήτη, την οποία έρχεται να υπογραμμίσει η παγκόσμια οικολογική κρίση, και η επέκταση της τεχνοφύσης, ενώ ο ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση υπαρκτικού χαρακτήρα. Βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, από τη μία πλευρά του οποίου
υπάρχει μια καθοδική σπείρα, και από την άλλη η ανάταξή του. Ερχόμαστε μπροστά σε αυτό το ιστορικό αίτημα, σε αυτή την κυριολεκτική τιτανομαχία, γυμνοί, με ηγεσίες ανίκανες, πνευματικούς ανθρώπους ενσωματωμένους, ένα λαϊκό σώμα αλλοιωμένο και πλαδαρό. Απέναντι στο απόλυτο αδιέξοδο του αλλοτριωμένου εκσυγχρονισμού και της διαρκούς φυγής,θα πρέπει να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να κάνουμε επιτέλους πρότυπο του αναγκαίου εκσυγχρονισμού μας την ίδια την δική μας παράδοση και ταυτότητα. Αυτό που έκαναν όλα τα έθνη και όλοι οι λαοί που θέλουν να είναι ελεύθεροι, αυτεξούσιοι και δημιουργικοί.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Θέμα: «Αμερικανικές εκλογές και οι συνέπειες για Ελλάδα και Ευρώπη»