Ρηξικέλευθο ΙΙΙ: Η καινοτομία αλλιώς. Η τρίτη εκδήλωση της σειράς με τον Στάθη Καλύβα

Στην τρίτη εκδήλωση της σειράς, ο φυσικός Στέφανος Τραχανάς συναντά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη

Ρηξικέλευθο ΙΙΙ: Η καινοτομία αλλιώς. Η τρίτη εκδήλωση της σειράς με τον Στάθη Καλύβα
© Mariliza Anastasopoulou

Η σειρά εκδηλώσεων Ρηξικέλευθο με τον Στάθη Καλύβα προσεγγίζει την καινοτομία «αλλιώς», συνδέοντας την με τρία διακριτά πεδία: επιχειρείν, επιστήμη και πολιτισμό και τέχνες.

Στόχος του Ρηξικέλευθου είναι η αναζήτηση απαντήσεων σε μια σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με την καινοτομία: Πώς ακριβώς προκύπτει το καινούργιο μέσα από το παλιό; Πώς πορεύεται κανείς στην ζωή του με τρόπο καινοτόμο, πρωτότυπο και δημιουργικό, δηλαδή ρηξικέλευθο; Τι ακριβώς σημαίνει κάτι τέτοιο; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι συνέπειες, τα εμπόδια και οι χαρές, η ρουτίνα και τα αναπάντεχα μιας τέτοιας πορείας; Τα ερωτήματα αυτά δεν προσεγγίζονται με τρόπο αόριστο και αφηρημένο, αλλά μέσα από τις ψηφίδες που αφήνουν πίσω τους συγκεκριμένες βιωμένες πραγματικότητες στην Ελλάδα του σήμερα. Ψηλαφώντας τις, επιχειρούμε να διερευνήσουμε την ατομική «χημεία» της καινοτομίας στην Ελλάδα του σήμερα, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ως έμπνευση και οδηγός για την Ελλάδα του αύριο.

Κάθε συζήτηση εστιάζει σε δύο ανθρώπους, καθημερινούς και συνάμα δημιουργικούς, που κινούνται έχοντας τη βάση τους σε ένα από τα τρία πεδία. Τον Ιανουάριο, ο αρχιτέκτονας Διονύσης Σοτοβίκης συνομίλησε με την οινοποιό και οινολόγο Χλόη Χατζηβαρύτη, ενώ τον Μάιο, το Ρηξικέλευθο υποδέχτηκε την αρχαιολόγο της παλαιολιθικής περιόδου Νένα Γαλανίδου και τον ξενοδόχο Νίκο Καραφλό. Στην τρίτη εκδήλωση της σειράς, ο φυσικός Στέφανος Τραχανάς συναντά την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη.

Στέφανος Τραχανάς - Βιογραφικό

Ο Στέφανος Τραχανάς διδάσκει, μεταξύ άλλων, Κβαντική Φυσική και διαφορικές εξισώσεις στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από το 1983. Με σπουδές στο ΕΜΠ, τον Δημόκριτο και το Χάρβαρντ και συγγραφέας πολλών βιβλίων, είναι κυρίως γνωστός για τον ρόλο του στην ίδρυση και λειτουργία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, του πρώτου και μεγαλύτερου πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου της χώρας καθώς και του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis.

Αγγελική Κοτταρίδη - Βιογραφικό

Η Αγγελική Κοτταρίδη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο ΑΠΘ, εμβαθύνοντας στη συνέχεια στην Κλασική, Προϊστορική και Μεσαιωνική Αρχαιολογία, στην Ιστορία της Τέχνης, στην Αρχαία και Μεσαιωνική Φιλολογία στην Εθνολογία και στην Θεατρολογία, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Εργάστηκε ως βοηθός του Μανόλη Ανδρόνικου στην ανασκαφή της Βεργίνας και είναι ευρύτερα γνωστή, εκτός από το ερευνητικό της έργο, για τον ρόλο της στην ανασκαφή, ενοποίηση, προστασία και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Αιγών στη σημερινή Ημαθία, καθώς και στη δημιουργία του «πολυκεντρικού μουσείο των Αιγών», ενός καινοτόμου μουσειακού δικτύου.

Με άγκυρα στην επιστήμη και οι δύο συνομιλητές έχουν ξανοιχτεί σε ευρύτερα πεδία, καινοτομώντας απρόσμενα, πετυχημένα και θεσμικά.

Αγγελική Κοτταρίδη
Στέφανος Τραχανάς