Στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο για τη Φλαβιανή Λογοτεχνία και την Αρχαία Τραγωδία που Αναζωογονεί τις Κλασικές Σπουδές

Στην Αθήνα το Διεθνές Συνέδριο για τη Φλαβιανή Λογοτεχνία και την Αρχαία Τραγωδία που Αναζωογονεί τις Κλασικές Σπουδές

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα συνέδριο διεθνούς εμβέλειας, αφιερωμένο στη Φλαβιανή λογοτεχνία και την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή τραγωδία. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας (ΚΕΕΛΓ) της Ακαδημίας Αθηνών και το Τμήμα Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόεδρος του ΚΕΕΛΓ είναι ο ακαδημαϊκός κ. Θεόδωρος Παπαγγελής, επόπτης ο ακαδημαϊκός κ. Αντώνιος Ρεγκάκος και διευθυντής ο κ. Αθανάσιος Στεφανής. Την επιστημονική επιμέλεια του συνεδρίου έχουν η ερευνήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο ΚΕΕΛΓ της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Αγγελική-Νεκταρία Ρούμπου και η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΕΚΠΑ και καθηγήτρια Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας Αθηνών, κυρία Σοφία Παπαϊωάννου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Illinois at Urbana και της Οξφόρδης και τους διακεκριμένους καθηγητές Antony Augoustakis και Joy Littlewood αντίστοιχα. Αναμένεται να συγκεντρώσει την ακαδημαϊκή ελίτ των κλασικών σπουδών διεθνώς στον χώρο του λατινικού έπους της αυτοκρατορικής εποχής. Οι κορυφαίοι αυτοί ακαδημαϊκοί θα βρεθούν στην Αθήνα από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2024, στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα), για να εξετάσουν τη σύνδεση μεταξύ των Φλαβιανών ποιητών και της αρχαίας Τραγωδίας.

Τι κάνει τόσο σημαντικό το Διεθνές Συνέδριο για τη Φλαβιανή Λογοτεχνία και την Αρχαία Τραγωδία

Η Φλαβιανή περίοδος (69-96 μ.Χ.), που θεωρείται επισκιασμένη από την «Χρυσή Εποχή» του Αυγούστου, αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά της ρωμαϊκής κοινωνίας αμέσως μετά την πτώση της τυραννίας του Νέρωνα. Η μετάβαση από το πολιτικό χάος και τη διαφθορά σε μια νέα τάξη πραγμάτων υπό τους Φλαβίους, σημαδεύτηκε από σκληρές πολιτικές συγκρούσεις και αγώνα για διαδοχή. Μέσα από τα έπη τους, οι ποιητές της εποχής, ο Στάτιος, ο Βαλέριος Φλάκκος και ο Σίλιος Ιταλικός, φανερώνουν τον φόβο και την αβεβαιότητα που συνοδεύουν τις διαδοχές εξουσίας, αλλά και την καταπίεση σε ένα καθεστώς με ισχυρό μονοκρατορικό έλεγχο. Οι ποιητές αυτοί αναδιαμόρφωσαν τις παραδοσιακές μυθολογικές αφηγήσεις και ανέδειξαν την κρυφή δύναμη της τραγωδίας να καθρεφτίζει τις αγωνίες και τα πάθη της ρωμαϊκής κοινωνίας. Η εξουσία, η αλαζονεία και η μοίρα αναλύονται σε βάθος μέσα από τις πολιτικές δομές της Ρώμης και την αισθητική της Φλαβιανής λογοτεχνίας. Το συνέδριο προσφέρει την ευκαιρία να αποκαλυφθεί πώς η λογοτεχνία αντανακλά τις πιο έντονες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις μιας εποχής.

Η σημασία του Διεθνούς Συνεδρίου για τη Φλαβιανή Λογοτεχνία και την Αρχαία Τραγωδία

ενισχύει το ακαδημαϊκό κύρος της Ελλάδας ως κέντρο κλασικών σπουδών και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Ρώμη ήταν δύο πολιτισμοί στενά συνδεδεμένοι, με την Ελλάδα να δίνει διαρκώς πνευματική τροφή στη ρωμαϊκή κουλτούρα. Το γεγονός ότι η Ελλάδα φιλοξενεί ένα συνέδριο για τη ρωμαϊκή λογοτεχνία αποδεικνύει την αμοιβαία επιρροή των δύο πολιτισμών και αναδεικνύει την ελληνική συνεισφορά στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Σε έναν κόσμο γεμάτο πολιτική αβεβαιότητα και κοινωνικές αλλαγές, το συνέδριο της Αθήνας δεν είναι απλώς μια αναδρομή στο παρελθόν, αλλά μια αφορμή να δούμε πώς τα διδάγματα της αρχαιότητας μπορούν να φωτίσουν τις προκλήσεις του σήμερα.

Η συνεργασία της Ακαδημίας Αθηνών με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα του συνεδρίου, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας ως κορυφαίου κέντρου κλασικών σπουδών.

Αυτή η συνεργασία συνδυάζει τη μακρόχρονη ακαδημαϊκή παράδοση και την ερευνητική εμπειρία των δύο εμβληματικών ιδρυμάτων, δημιουργώντας ισχυρή βάση για την προώθηση των κλασικών σπουδών σε διεθνές επίπεδο.