ΦΙΞ FIX 120+ χρόνια αρχιτεκτονική: Παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης

ΦΙΞ FIX 120+ χρόνια αρχιτεκτονική: Παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης

Οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του βιβλίου «ΦΙΞ FIX 120+ Years of Architecture» και επετειακή παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης «ΦΙΞ FIX 120+ Χρόνια Αρχιτεκτονική» της Ντόρας Θεοδωροπούλου, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Στέλιος Γιαμαρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Τhe Bartlett School of Architecture, University College London
  • Ελίνα Ζενέτου, Πρόεδρος του Αρχείου Τάκης Χ. Ζενέτος
  • Ελίνα Θεοδωροπούλου, Εικαστικός ΑΣΚΤ, Συνδημιουργός του FIXGAME
  • Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
  • Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
  • Κώστας Τσιαμπάος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ
  • Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ

Τη βραδιά θα συντονίσουν:

  • Ντόρα Θεοδωροπούλου, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
  • Σταύρος Μαρτίνος, Αρχιτέκτων Μηχανικός EΜΠ

Οργάνωση Oμιλιών: Ντόρα Θεοδωροπούλου - Ελίνα Θεοδωροπούλου 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο της Ντόρας Θεοδωροπούλου βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πραγματεύεται την ιστορία του κεντρικού κτιρίου FIX στη Λεωφόρο Συγγρού, σημερινού Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και πώς αυτό αντανακλά μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Στο σύγγραμμα προβάλλεται η δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ μέσα στο χρόνο. Η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας.

Η συγγραφέας αναλύει το έργο του πρωτοπόρου αρχιτέκτονα του Μοντέρνου κινήματος Τάκη Ζενέτου, προκειμένου το κατανοήσει σε βάθος τις αρχιτεκτονικές αρχές του και στην συνέχεια να εμβαθύνει στην ανάλυση της επέμβασης εκσυγχρονισμού του εργοστασίου.

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία του, από την αρχική λειτουργία του FIX, ένα κτίριο μοντέρνο και ιδανικό στη σημειολογία της αρχιτεκτονικής αντίληψης, έως και σήμερα που στεγάζει το ΕMΣΤ. Ο χώρος ενσαρκώνει μια πολυδιάστατη, αντιφατική και γοητευτική ιστορία παραγωγικών και οικοδομικών μεταλλάξεων μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του. Το ενδιαφέρον του βιβλίου έγκειται σε αυτή την ανατομική εμβάθυνση και την προσπάθεια να αναδειχθεί σε βάθος χρόνου το FIX/ΕΜΣΤ μέσα από τη διαστρωμάτωση της διαρκούς αλλαγής του. Πρόκειται για ένα βιβλίο με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας έρευνας, που αποτυπώνει την ιστορία ενός κτιρίου ορόσημου στη νεότερη ελληνική ιστορία.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Ντόρα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός, απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το 2017 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα και τη Ρώμη για την υλοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων έργων και έχει λάβει μέρος, κερδίζοντας διακρίσεις, σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.