To Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών "Ιωάννης Καποδίστριας", σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), την Πανεπιστημιακή Έδρα της UNESCO Con–E–Ect του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», το Εθνικό Συμβούλιο Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, το Webster University Athens και την Euro-Mediterranean Academy of Arts and Sciences (E.M.A.A.S), διοργανώνουν το 3ο Διεθνές Φόρουμ για το Νερό (3rd International Water Forum) με θέμα "Προκλήσεις και Ευκαιρίες για το Πόσιμο Νερό στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια – Challenges and Opportunities for Drinking Water in the Eastern Mediterranean and the Balkans".
Το Forum έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, της Ένωσης τ. Βουλευτών – Ευρωβουλευτών, της Περιφέρειας 2475 Διεθνούς Rotary και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, υποστηρίζεται δε από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και από τον Όμιλο Συνεύρεσης Ιδεών ΕΑΝΟΣ.
Στο Forum συμμετέχουν επιστήμονες από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της Βαλκανικής, ενώ πρόκειται να εξετασθούν προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως και οι κοινές προκλήσεις ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή για την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.
Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο Forum αναφέρονται στις καινοτόμες λύσεις για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των πλημμυρών στην εποχή της Κλιματικής Αλλαγής, στην Γεωστρατηγική σημασία των Υδάτινων πόρων, την Διπλωματία του Νερού και τις Διασυνοριακές Σχέσεις , την ποιότητα του νερού και την υγεία, την περιοριστική πρόσβαση στο νερό, την Βιωσιμότητα και υγιεινή του, τη σημασία του ως φυσικού πόρου για την τουριστική ανάπτυξη στα Ελληνικά νησιά, τη σημασία του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση των πολιτισμών κατά την αρχαιότητα και τους νεότερους χρόνους και τέλος τις καινοτόμες τεχνολογίες για την προστασία του από περιβαλλοντική ρύπανση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γλώσσες εργασίας είναι η αγγλική και η ελληνική με ταυτόχρονη διερμηνεία, ενώ θα παρέχεται και διαδικτυακή σύνδεση μέσω live streaming.