Εμφάνιση φίλτρων

Σταμάτης Βασίλαρος: Παρουσίαση λογοτεχνικών έργων, μιας νουβέλας και ενός παραμυθιού

Σταμάτης Βασίλαρος: Παρουσίαση λογοτεχνικών έργων, μιας νουβέλας και ενός παραμυθιού

Δύο βιβλία του διακεκριμένου ιατρού Σταμάτη Βασίλαρου, η νουβέλα «Περιφερειακός Λυκαβηττού 325» και το παιδικό παραμύθι «Το Μάθημα του Βασιλιά» σε εικονογράφηση Μαρίας Μπαχά, θα παρουσιαστούν στο Αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν η ποιήτρια – συγγραφέας Ηρώ Τσαρνά και η εκπαιδευτικός Χαρούλα Κοτσάνη, ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν οι: Δημήτρης Φούτσιας, συγγραφέας – σκηνοθέτης, Πέννυ Μηλιά, συγγραφέας – ψυχοθεραπεύτρια και Κατερίνα Σταθοπούλου, ηθοποιός –συγγραφέας.

Περιφερειακός Λυκαβηττού 325

Στη νουβέλα του Σταμάτη Βασίλαρου, «Περιφερειακός Λυκαβηττού 325», περιγράφεται η καθημερινότητα μιας ομάδας ανθρώπων, συγκατοίκων σε μια πολυκατοικία, οι οποίοι, παρακινημένοι από τα προβλήματα που δημιούργησε ο εγκλεισμός λόγω του κορονοϊού, αποφασίζουν να υπερβούν τα καθημερινά στερεότυπα να οργανωθούν και να ανακαλύψουν νέα κανάλια συνύπαρξης. Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες αλλά θα τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους ίδιους αλλά θα επιδοκιμαστεί και από την ευρύτερη κοινότητα.

Απόσπασμα από την εισαγωγή 

….Αυτό το προπολεμικό κτίσμα, με τις πολύχρωμες γλάστρες να στολίζουν τα μπαλκόνια, διαθέτει τρία στοιχεία που προδίδουν την ηλικία και τονίζουν την αρχοντιά του. Τους ακροκεράμους, το χάλκινο ρόπτρο στην πόρτα και αριστερά στερεωμένο στο πλατύσκαλο και το ποδόμακτρο, όπου καθάριζαν οι πρώτοι ένοικοι τις λάσπες από τα παπούτσια τους. Τελευταία απόκτησε και ένα τέταρτο, που καμαρώνουν όλοι οι κάτοικοί της.

Μια εντοιχισμένη πλάκα δεξιά της εισόδου.

Πολλές φορές πριν ανοίξει την πόρτα, εάν η πλακέτα του φανεί θαμπή, τη γυαλίζει με το μαντήλι και χαμηλόφωνα αλλά γεμάτος υπερηφάνεια τη διαβάζει:

«ΕΔΩ ΝΙΚΗΘΗΚΕ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΜΑΪΟΣ 2020».

Σταμάτης Βασίλαρος - βιογραφικό

Ο Σταμάτης Βασίλαρος κατάγεται από την Ικαρία. Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα και έζησε στο Κάιρο μέχρι την αποφοίτηση του από το γυμνάσιο της Αμπετείου Σχολής. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία εξειδικεύθηκε στο Cleveland Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με ειδικότητα Χειρουργικής Ογκολογίας στο Roswell Park Memorial Institute της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, την οποία εξάσκησε στην Αθήνα από το 1964. Παράλληλα με την άσκηση της ιατρικής επιδόθηκε στην αντικαρκινική πρόληψη, σε πολιτιστικά θέματα της Ικαρίας και σε άλλες δραστηριότητες. Από νωρίς αισθάνθηκε την ανάγκη της γραπτής έκφρασης μέσω ποιητικών και πεζών κειμένων. Το 2009 εκδίδονται μερικά από τα ποιήματα του στη συλλογή "Το βήμα που δεν έγινε" (εκδόσεις Νότιος Άνεμος, 2009). Τα πεζά αφηγήματά του αναφέρονται σε προσωπικά βιώματα, από τα μαθητικά του χρόνια στο Κάιρο μέχρι σήμερα. Ένα μέρος αυτών των αφηγημάτων συγκροτεί την έκδοση "Το Δελφίνι και άλλα διηγήματα".