Εμφάνιση φίλτρων

«Δύο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο»: Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Δαμιανίδη

«Δύο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο»: Παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Δαμιανίδη

Το βιβλιοπωλείο Επί λέξει και οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα της Άννας Δαμιανίδη με τίτλο «Δύο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο».

Με την Άννα Δαμιανίδη συνομιλεί η συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά. Η συγγραφέας θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί, δίνοντας το στίγμα της δεκαετίας του ’70 μέσα από τα μάτια και τη ζωντάνια των τεσσάρων κοριτσιών που πρωταγωνιστούν και του κόσμου τους.

«Δύο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο» της Άννας Δαμιανίδη (εκδ. Μεταίχμιο): Περιγραφή βιβλίου

Αθήνα, αρχές της δεκαετίας του 1970. Τελειώνοντας το σχολείο, τέσσερις φίλες καλούνται να αποφασίσουν για τη ζωή τους σε μια εποχή που στην Ελλάδα η Χούντα ελέγχει κάθε δομή εξουσίας, αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ από τη Δύση φτάνουν μηνύματα μιας δεκαετίας ανατρεπτικής, όπου οι νέοι διεκδικούν «φαντασία στην εξουσία». Τέσσερις φίλες ολότελα διαφορετικές μεταξύ τους: η καλή μαθήτρια, που όμως κατά βάθος θα ήθελε να είναι κάτι άλλο, η κακή μαθήτρια, που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Αλλά και η πιο σοβαρή, που θα μπορούσε τελικά να κάνει τη μεγαλύτερη γκάφα, και η φοβισμένη, που θα αποτολμήσει το μεγάλο βήμα. Όλες έχουν μπροστά τους τον μεγάλο στόχο, την επιτυχία στις εξετάσεις του φθινοπώρου. Το μυαλό τους όμως βρίσκεται αλλού, στα βάσανα του έρωτα και στο πώς θα προστατεύσουν τις ζωές τους από το οικογενειακό και κοινωνικό τους περιβάλλον, αλλά και από το καθεστώς.

Και όλα αυτά τα γεγονότα, τα μικρά και τα μεγάλα, καθόρισαν εκείνη την περίφημη γενιά του Πολυτεχνείου –πριν από το Πολυτεχνείο– και ίσως καθορίζουν ακόμη, υποδόρια και σιωπηλά, και τις νεότερες.

Άννα Δαμιανίδη - βιογραφικό

Η Άννα Δαμιανίδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά και Γαλλική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, δημοσιογραφία στο Παρίσι και διάφορα άλλα πράγματα στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1975. Έκανε ρεπορτάζ κι έγραψε πολλά χρονογραφήματα στην Αυγή, στα Νέα, στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Μετέφρασε κάποια βιβλία κι έγραψε και μερικά δικά της, εκ των οποίων δύο παιδικά, γραμμένα την εποχή που μεγάλωνε τα παιδιά της.