- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
O Thomas Jefferson, ο τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε κάποτε ότι ο Τύπος είναι το καλύτερο εργαλείο για τον φωτισμό του νου του ανθρώπου και για την βελτίωσή του ως ελλόγου, ηθικού και κοινωνικού όντος. Στο σύγχρονο πολυσύνθετο τοπίο των μέσων ενημέρωσης, κατά πόσο ισχύει αυτή η διαπίστωση; Η επόμενη εκδήλωση των Διαλόγων του ΙΣΝ έχει ως στόχο να διερευνήσει αυτή την πολυδιάστατη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της ιδιότητας του πολίτη σε μια δια ζώσης συζήτηση με τίτλο «Τηλεθεατές ή Πολίτες».
Στη συζήτηση των Διαλόγων του ΙΣΝ, την οποία επιμελείται και συντονίζει η Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου (Διευθύνουσα Σύμβουλος του iMEdD, Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι» και δημοσιογράφος), θα συμμετάσχουν η Δρ Laurie Ouellette, καθηγήτρια Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, και ο Δρ Darren Lilleker, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth.
Σε μια εποχή όπου οι ειδήσεις είναι πανταχού παρούσες, αλλά συχνά αποπροσανατολίζουν, η συζήτηση θα διερευνήσει το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στη διαμόρφωση ή τη φθορά των δημοκρατικών αξιών και της συμμετοχής των πολιτών. Θα τεθεί το ερώτημα αν έχουμε μετατραπεί από ενεργοί πολίτες σε απλούς θεατές ή καταναλωτές ειδήσεων, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η εμπλοκή μας στην πολιτική και πολιτειακή ζωή.
Μεταξύ των κυριότερων θεμάτων που θα καλυφθούν, περιλαμβάνονται, η μετατροπή των μέσων ενημέρωσης από δημόσιο αγαθό σε εμπορική οντότητα, η άνοδος της «ενημεροδιασκέδασης» (infotainment) και ο αντίκτυπός της στην κοινή γνώμη, το φαινόμενο της «δυσφορίας απέναντι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» (media malaise) και της αποφυγής των ειδήσεων, καθώς και η ανάδυση των «τηλε-πολιτών» στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα των μέσων ενημέρωσης να ενδυναμώνουν τους πολίτες και να προωθούν δημόσιες συζητήσεις με θετικό πρόσημο.
Σε έναν κόσμο που τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται από ομίλους και τα όρια μεταξύ ειδήσεων και ψυχαγωγίας είναι δυσδιάκριτα, η συζήτηση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τον διάλογο για ένα νέο τοπίο στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών που ενδιαφέρονται να διαμορφώσουν το συλλογικό τους μέλλον.