- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Οι εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ και τα PUBLIC διοργανώνουν τη διάλεξη του Rainer Zitelmann, «Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τον καπιταλισμό;» στην αίθουσα του 5ου ορόφου στο Public Συντάγματος. Θα προλογίσει ο Αλέξανδρος Σκούρας, πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.
Θα παρουσιαστούν τα σχετικά στοιχεία της έρευνας της Ipsos MORI σε 32 χώρες, στο πλαίσιο του νέου βιβλίου του Rainer Zitelmann «Προς Υπεράσπιση του Καπιταλισμού: Καταρρίπτοντας τους μύθους»
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά
«Προς Υπεράσπιση του Καπιταλισμού: Καταρρίπτοντας τους μύθους» του Rainer Zitelmann: Λίγα λόγια για το βιβλίο
Λαμβάνοντας υπόψη τα εκατοντάδες βιβλία που έχουν γραφτεί για να καταγγείλουν τον καπιταλισμό, σίγουρα δεν θα ήταν κακό να γραφτεί και ένα προς υπεράσπισή του. Στην κοινή γνώμη, ο καπιταλισμός συνδέεται με όλα όσα έχουν πάει στραβά στον κόσμο. Για πολλούς, και όχι μόνο για τους θιασώτες της πολιτικής θρησκείας του αντικαπιταλισμού, η ίδια η λέξη είναι συνώνυμη του απόλυτου κακού. Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, θα διαπιστώσει ότι ο καπιταλισμός δεν φαίνεται να έχει πολλούς φίλους ή συμμάχους. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές η συζήτηση περί καπιταλισμού μοιάζει μάλλον με δίκη-παρωδία παρά με δίκαιη δίκη.
Σε αυτό το βιβλίο ο Γερμανός ιστορικός Rainer Zitelmann επιχειρεί μια αναλυτική εξέταση των δέκα συνηθέστερων κατηγοριών εναντίον του καπιταλισμού μεταξύ άλλων, ότι ο καπιταλισμός αυξάνει τις ανισότητες, οδηγεί στην ένδεια και τον υπερκαταναλωτισμό, και ευθύνεται για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ένοπλων συγκρούσεων.
Ο συγγραφέας εξετάζει ενδελεχώς όλες τις τοποθετήσεις και επιχειρεί να τις αποδομήσει παρουσιάζοντας τις θέσεις του. Μέσω πληθώρας ιστορικών παραδειγμάτων, προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ήταν ο καπιταλισμός αυτός που απέτυχε αλλά ένας αιώνας αντικαπιταλιστικών πειραμάτων, ενώ αντιμετωπίζει ευθέως τα επιχειρήματα που προβάλλονται από μια μερίδα διακεκριμένων αντικαπιταλιστών διανοουμένων –όπως ο Thomas Piketty, η Naomi Klein και ο Noam Chomsky– και βιβλία και άρθρα που στέκονται κριτικά απέναντι στον καπιταλισμό.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζει και ερευνά τις πλέον κρατούσες προσλήψεις του καπιταλισμού σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική και Ασία. Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έρευνα της Ipsos MORI σε τριάντα δύο χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην οποία αφιερώνεται ειδικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμένη έρευνα ανατέθηκε ειδικά για τη συγγραφή του βιβλίου και είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τη συγκεκριμένη θεματική.
Την παρούσα έκδοση προλογίζει ο Αλέξανδρος Σκούρας, πρόεδρος στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), ενώ το Επίμετρο με θέμα τον καπιταλισμό στην Κίνα («Οικονομία της Αγοράς και Κοινή Ευημερία») υπογράφει ο Weiying Zhang, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.