«Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» του Σταύρου Τζίμα: Παρουσίαση του βιβλίου

«Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» του Σταύρου Τζίμα

Έχει βαλτώσει στην εφαρμογή της επί του πεδίου, η πολυσυζητημένη Συμφωνία των Πρεσπών, τέσσερα χρόνια μετά την ψήφισή της;

Γιατί δεν προχωράει η υλοποίησή της erga omnes και ποιο είναι το μέλλον της; μπορεί να καταρρεύσει από τις ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις στην ευρύτερη περιοχή και την πίεση της Βουλγαρίας και τι θα σημάνει αυτό για τις ισορροπίες στην Βαλκανική;

Είναι μερικά από τα επίκαιρα ερωτήματα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών που θα συζητηθούν, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα υπό τον τίτλο «Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» (εκδ. Επίκεντρο).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών
  • Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
  • Παύλος Τσίμας, δημοσιογράφος
  • και ο συγγραφέας του βιβλίου Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλους, Δρ Βαλκανικών Σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.

Πώς φτάσαμε όμως στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προκάλεσε κραδασμούς στην πολιτική ζωή και διχασμό στην κοινωνία; Τα επίσημα γεγονότα είναι πάνω κάτω γνωστά.

Αλλά «πίσω από την κουρτίνα», από το 1991 οπότε εμφανίστηκε κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και ξεκίνησε ο ελληνικός διπλωματικός και πολιτικός μαραθώνιος για την μη καταγραφή του στον παγκόσμιο χάρτη, τουλάχιστον «με το όνομα Μακεδονία ή παραγωγό της;», διεξήχθη μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα μάχη.

«Κρυφές πτυχές του Μακεδονικού» του Σταύρου Τζίμα: Μερικά από τα παρασκήνια του βιβλίου

  • Ο καυγάς Μιλόσεβοτς-Γκλιγκόρωφ στην βίλα της Αχρίδας για το διαζύγιο της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» από την καταρρέουσα Γιουγκοσλαβία.
  • Κίσινγκερ σε Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο Νταβός: «Κώστα, κοίτα να συναντηθείς με τον Γκλιγκόρωφ. Ελάτε σ’ εμάς στην Αμερική, θα βρεθεί κάποια ευκαιρία για να έρθετε διακριτικά, με κάποια πρόφαση και εκεί να συνομιλήσετε και να το τελειώνουμε το ζήτημα αυτό…»
  • Γκλιγκόωφ σε σλαβομακεδόνες ομοεθνείς του στη Νέα Υόρκη: «Δεν ξέρω αν στις φλέβες μας κυλάει σταγόνα αίμα αρχαίων Μακεδόνων».
  • Χόλμπρουκ για την διαπραγμάτευση γύρω από την Ενδιάμεση Συμφωνία, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη: «Ξέρεις πώς είναι να συζητάς μαζί του; Ενώ σου μιλάει κάποια στιγμή γέρνει το κεφάλι και τον παίρνει ο ύπνος. Εγώ περιμένω να του περάσει και αρχίζω πάλι από την αρχή. Όλη την ημέρα κράτησε αυτό το πράγμα δίχως κανένα αποτέλεσμα...»
  • Ο Τόμας Μίλερ «φυλακίζεται» σ’ ένα δωμάτιο στην βίλα της Εκάλης για να μην ανακοινώσει πρώτος την Ενδιάμεση Συμφωνία.
  • Η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και η απόπειρα δολοφονίας του Γκλιγκόροφ. Στόγιαν Αντώφ, στενός συνεργάτης του σλαβομακεδόνα ηγέτη: «Ο Μιλόσεβιτς δεν ήθελε την συμφωνία με την Ελλάδα για να έχει τη Μακεδονία στο χέρι του...»
  • Το «ψηστήρι» στον Μάθιου Νίμιτς, στο σπίτι του Νίκου Ευθυμιάδη στο Νέο Ρύσιο της Θεσσαλονίκης. Άγριο «πέσιμο» από Έλληνες επιχειρηματίες.
  • Ποιος επιχείρησε να λαδώσει με 1.000.000 δολάρια τον Γκλιγκόρωφ για να πουλήσει το όνομα;
  • Νίκος Μέρτζος, σύμβουλος και μυστικός διαπραγματευτής του Μητσοτάκη για το όνομα για μια από τις αποστολές του στα Σκόπια: «...Περάσαμε τα σύνορα δίχως διαβατήριο παίζοντας το κεφάλι μας. Στην άλλη πλευρά μας παρέλαβε η σωματοφυλακή του Γκλιγκόρωφ. Λέω: «Αντώνη, (σ.σ. Αντώνης Δασκόπουλος, επιχειρηματίας, οργανωτής των συλλαλητη-ρίων της Θεσσαλονίκης) τράβα εσύ με το δικό σου αυτοκίνητο και τους συνοδούς σου, εγώ θα πάω με το δικό τους ώστε μη σε πάρω στο λαιμό μου άμα συμβεί “ατύχημα” και με ρίξουν σε καμιά χαράδρα του Βαρδάρη...»
  • Παραμονές Βουκουρεστίου, όταν κατέρρευσε η Ντόρα: «Με το που μπήκα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν πρόλαβα να φτάσω στο κρεβάτι και λιποθύμησα...»
  • Οι Αμερικανοί ετοίμαζαν στις αρχές του χρόνου ένα νέο Ντέητον, για το Μακεδονικό. Αυτή τη φορά ήθελαν να «μαντρώσουν» Έλληνες και σλαβομακεδόνες στις Βρυξέλες για να συμφωνήσουν. Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για την προετοιμασία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.
  • Και όμως το επίσημο ελληνικό κράτος είχε εκδώσει και διανείμει σε σχολεία της Μακεδονίας λεξικό της «μακεδονικής γλώσσας». Mετά τα έκαιγαν δημοσίως.
  • «Αντεθνικώς» δρώσα, ηλικίας 7 χρόνων. Ο αγώνας ενός εν ενεργεία αξιωματικού της ΕΛΑΣ να επιστραφεί η ελληνική ιθαγένεια σε μια ανήλικη δίγλωσση από την Καστοριά που της είχε αφαιρεθεί στον εμφύλιο. Ένας καυγάς και μια γερή φιλία στο παλάτι του Τσαουσέσκου στο Βουκουρέστι. Οι περιβόητες «Κόκκινες» Λίστες και ο «μπάρμπα Βάσκο» των Σκοπίων, που έψαχνε ανά την ελληνική Μακεδονία τον εκτελεσθέντα από τους Γερμανούς αδερφό του.
  • 27 Απριλίου 2018. Η μεγάλη νύχτα των ξένων μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια. Απετράπη απόπειρα κατάλυσης της συνταγματικής τάξης με αιχμή του δόρατος τα βίαια επεισόδια στο κοινοβούλιο;
  • Η συμφωνία των Πρεσπών και τα σιωπηλά κουφάρια του εμφυλίου στα έρημα χωριά της Φλώρινας και της Καστοριάς.
  • Μετά την Ελλάδα η Βουλγαρία: απειλεί τη Βόρεια Μακεδονία με βέτο και σε ρόλο «κακής μητριάς» την πλημμυρίζει, ακολουθώντας την τακτική της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία, με διαβατήρια. Γιατί;
  • Ο Μπόρις Γέλτσιν, τύφλα στο μεθύσι, αναγνωρίζει στη Σόφια κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε κάθε περίπτωση, το βιβλίο αποτελεί την μαρτυρία του συγγραφέα από την τριαντάχρονη ενασχόλησή του με το θέμα του Μακεδονικού και στόχος του είναι να βοηθήσει τον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα τα γεγονότα σε αυτό το καυτό ζήτημα. Θα βρει επίσης, σε ειδικό παράρτημα, αναλυτικά την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και την Συμφωνία των Πρεσπών, τα διαγγέλματα Τσίπρα και Ζάεφ, επιστολές Γκλιγκόροφ, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, τις διεθνείς αντιδράσεις για τον συμβιβασμό Αθήνας και Σκοπίων κ.ά.