- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ο επιμελητής του ΙΑΝΟΥ Κώστας Καζαμιάκης, στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Περί Ωραίου», συνομιλεί με την Αλεξάνδρα Μπενάκη με θέμα συνάντησης: «Παρουσίαση της ζωγράφου Αλεξάνδρας Μπενάκη». Κατάδυση στο βάθος του καλλιτεχνικού αισθήματος της Αλεξάνδρας Μπενάκη.
Σχολιασμός: Μαριέττα Πεπελάση, ψυχολόγος, συγγραφεύς.
Κείμενο της ζωγράφου Αλεξάνδρας Μπενάκη για την τελευταία της ατομική έκθεση: Metamorphosis
«Η Μεταμόρφωση έρχεται όταν αυτό που είσαι, δεν σε εξυπηρετεί πλέον. Αν δεν εξυπηρετεί εσένα, σίγουρα δεν εξυπηρετεί στο βάθος χρόνου κανέναν. Ίσως, ο δρόμος προς τη χαρά, η αναζήτησή της, η αλήθεια της, να ξεκλειδώσουν την αληθινή μορφή σου. Αυτή, που θα εξυμνήσει την ψυχή σου και όλη την ανθρωπότητα μαζί. Η έκθεση αυτή, μιλάει για προσωπική αλλά και συλλογική μεταμόρφωση. Προσφέροντας χαρά, χρώμα, μετά από δύσκολη περίοδο, εν μέσω πανδημίας. Το σύμβολο της πεταλούδας, που μιλά για τη ζωή και τον θάνατο, στην προκειμένη έκθεση, συνδέεται με την ψυχή του ατόμου, μοναδική και πολύχρωμη για τον καθένα. Μια πρόσκληση να συνδεθούμε με τα δικά μας χρώματα και τη δική μας ομορφιά…»
Λίγα λόγια για την Αλεξάνδρα Μπενάκη
Σπούδασε Art & Design στο Kent University και Fine Art στο Middlesex University, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι προσηλωμένη στη μελέτη του ανθρώπου και των σχέσεων τους. Για τις σχέσεις των ανθρώπων ας θυμηθούμε τον φιλόσοφο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο: Οι άνθρωποι γεγόνασιν αλλήλων ένεκα.( Οι άνθρωποι έγιναν ο ένας για τον άλλο). Έχει έφεση και ζωγραφίζει εκφραστικά πορτρέτα. Προκαλεί τα βάθη των συναισθημάτων, μεταφέροντας άγνωστα και εξωτικά ευρήματα. Το βάθος του καλλιτεχνικού αισθήματος της Αλεξάνδρας Μπενάκη είναι απροσμέτρητο. Είναι πολύ μεγάλο ώστε δεν μπορεί να μετρηθεί. Τα μύχια βάθη των αισθημάτων της είναι μυστικά και μάλιστα καλά κρυμμένα ώστε να τα γνωρίζει μόνο εκείνη. Για να κατανοήσεις τα έργα της πρέπει να καταδυθείς στο βάθος του αισθήματος σου αλλά και να κατανοήσεις τις παύσεις και τις σιωπές της. Χρησιμοποιεί στα έργα της παστέλ και ξυλομπογιές.
Κωστής Καζαμιάκης. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής Ιστορικός Τέχνης.
Ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος γράφει για το έργο της: «Αδάμαστη Αμαζόνα, κατά κόσμο Αλεξάνδρα Μπενάκη. Ζωγράφος εξ ανατολών με ευρωπαϊκή παιδεία. Επιχειρεί να κυριαρχήσει στον ελληνικό χώρο. Σίγουρα ως Αμαζόνα η φαρέτρα της διαθέτει ταλέντο, γνώση, φαντασία, και πάθος. Έτσι οικοδομεί το Μύθο της θέτοντας ισχυρό στίγμα στο χώρο που επέλεξε. Η ζωγραφική της Μπενάκη έχει χρώματα σχήματα, φως, ευωδιές, για να αναπαύεται η ψυχή απ’ τα ταξίδια της φαντασίας εν μέσω πανδημίας. Έτσι η Σάντρα Μπενάκη καταγράφει και καταχωρεί το Μύθο της και τ’ όνειρό της με θέματα βιωμένα».