Εμφάνιση φίλτρων

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο στον ΙΑΝΟ της Αθήνας

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού»

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού», εκδ. Καστανιώτη

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, το 14ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ και οι Εκδόσεις Καστανιώτη με την υποστήριξη της Acción Cultural Española, της Πρεσβείας Της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες, διοργανώνουν συνάντηση με τον Περουβιανό συγγραφέα Σαντιάγο Ρονκαλιόλο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του μυθιστορήματος «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού».

Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Διονύσης Μαρίνος και ο μεταφραστής του βιβλίου Κώστας Αθανασίου.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και ο συγγραφέας θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με διαδοχική διερμηνεία.

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο «Αλλά ρύσαι ημάς από του πονηρού», εκδ. Καστανιώτη - Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια αγωνιώδης έρευνα για ένα σκοτεινό οικογενειακό μυστικό, ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης που διαβάζεται σαν λογοτεχνικό θρίλερ.

 Όλες οι οικογένειες έχουν τα μυστικά τους, αλλά κάποιες κρύβουν αλήθειες ικανές να παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους. Ο Τζίμι πιστεύει πως η ζωή του στη Νέα Υόρκη είναι τέλεια: είναι έτοιμος να μπει στο πανεπιστήμιο, ο πατέρας του είναι ο επίτροπος του καθεδρικού του Μπρούκλιν και η μητέρα του είναι μια ευτυχής νοικοκυρά. Όταν όμως η γιαγιά του αρρωσταίνει κι αυτός αποφασίζει να ταξιδέψει στο Περού για να τη φροντίσει, η επαφή με τους παλιούς φίλους του πατέρα του θα του ανοίξει ένα παράθυρο προς ένα παρελθόν που αγνοούσε και που θα ήταν καλύτερο να μην είχε μάθει ποτέ.

Το Αλλά ρύσαι ημάς από του Πονηρού είναι ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συνάμα ένα καθηλωτικό λογοτεχνικό θρίλερ· ένα σπαρακτικό ταξίδι στις ρίζες που είναι ταυτόχρονα και μια κάθοδος στην κόλαση για τον πρωταγωνιστή της, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα του θρησκευτικού φανατισμού, της κατάχρησης εξουσίας, της παιδεραστίας και τελικά μιας συντηρητικής λατινοαμερικάνικης κοινωνίας που είναι ικανή να συγκαλύψει οποιοδήποτε έγκλημα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί το status quo.

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, μια από τις πιο αναγνωρισμένες φωνές της λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής, μας φέρνει αντιμέτωπους με ερωτήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τυφλή υπακοή; Από ποιο σημείο και έπειτα η σιωπή μάς κάνει συνενόχους και ενόχους; Όπως λέει και ο πρωταγωνιστής στην αρχή αυτής της ιστορίας που θα ταράξει τα νερά: «Εδώ ισχύει το ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Σαντιάγο Ρονκαλιόλο - Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού. Σήμερα ζει στη Βαρκελώνη. Θεωρείται από τους σημαντικότερους νέους πεζογράφους της Λατινικής Αμερικής. Το 2010 το περιοδικό Granta τον συμπεριέλαβε στους καλύτερους ισπανόφωνους συγγραφείς κάτω των 35 ετών. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, δοκίμια, θεατρικά έργα, παιδικά βιβλία και σενάρια. Έχει μεταφράσει συγγραφείς όπως ο Ζαν Ζενέ και ο Αντρέ Ζιντ, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε μεγάλες εφημερίδες μεταξύ των οποίων η El País. Βιβλία του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με το δημοφιλές μυθιστόρημα Κόκκινος Απρίλης (Βραβείο Alfaguara 2006), που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Οι Καρφίτσες στην άμμο είναι το έβδομο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, μετά τον Κόκκινο Απρίλη (2007), την Ντροπή (2008), τις Αναμνήσεις μιας κυρίας (2009), την Τέταρτη ρομφαία (2010), τον Ουρουγουανό εραστή (2013) και την Εσχάτη των ποινών (2015). Έχει γράψει επίσης στον συλλογικό τόμο Αντίδωρο για τον Ανταίο Χρυσοστομίδη (2016).