Εμφάνιση φίλτρων

«Τα Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» του Στέφανου Τσιτσόπουλου στο Piquet

«Τα Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» του Στέφανου Τσιτσόπουλου

Το βιβλιοπωλείο Monogram και οι Εκδόσεις Οξύ παρουσιάζουν το βιβλίο «Τα Χλωμά Σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» στον προαύλιο χώρο του καφέ Piquet. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο συγγραφέας, Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής στον πιο νουάρ και ροκ’ν’ρολ πεζόδρομο της Αθήνας, μια ηδονοθηρική τοιχογραφία εποχής που ανακαλεί, αναπλάθει και δοξάζει τη Φωκίωνος Νέγρη. 

Ο Στέφανος Τσιτσόπουλος επιβιβάζει τους αναγνώστες σε ένα ιλιγγιώδους ταχύτητας roller-coaster δεκαετιών, για να συναντήσουν πρόσωπα υπαρκτά και μη. Από τους Ramones και τον Μίλτο Σαχτούρη μέχρι τον Γιώργο Λάνθιμο, τον Γιάννη Νάστα των Xaxakes, τον μπουρλοτιέρη Κανάρη, τον Έρικ Κλάπτον, αλλά και τον Μίλτο Ρογκότη, δύο κυρίες με βαμμένο σιελ μαλλί, τη στριπτιζέζ Ρίτα Κάντιλακ και δύο κολλητές φίλες, τη Λίνα και τη Λιλίκα –όλοι πρωταγωνιστές του βιβλίου.

Σημείο συνάντησης, συναναστροφής, περιπέτειας και δράσης, ο θρυλικός (πεζο)δρόμος της Φωκίωνος Νέγρη, από την Πατησίων μέχρι την πλατεία Κυψέλης. Από την πρόζα του βιβλίου ξεπηδούν γλαφυρά σαν εικόνα επαυξημένης πραγματικότητας τα σπουδαιότερα τοπόσημα της Κυψέλης, το καφέ Select, η γοτθική ντίσκο Rebound, η πάλαι ποτέ πιτσαρία του Παεζάνο, το μυθικό κλαμπ Quinta και το «καλύτερο μπαρ στον κόσμο μετά τον Θερμαϊκό» Au Revoir.

Ο χρόνος, η χαρά, η μελαγχολία, η μετάνοια, το ταξίδι, η ποίηση, η απώλεια της αγάπης, το δικαίωμα-προσμονή στην ευτυχία αλλά και η συνειδητή επιλογή της μοναξιάς ως μόνιμη κατάσταση πένθους, διασχίζουν το βιβλίο ορμητικά σαν τον χείμαρρο που λένε πως κυλά ακόμα κάτω από το Άγαλμα του Σκύλου και τα σιντριβάνια της Φωκίωνος.

Στο βιβλίο «Τα χλωμά σιντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη» περιλαμβάνονται 37 έργα του ζωγράφου Ανδρέα Κοντέλλη, που συλλαμβάνει την Κυψέλη του τότε και του τώρα με τρόπο μοναδικό.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.