Εμφάνιση φίλτρων

Συζήτηση - Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Συζήτηση - Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

Το Public μας καλεί να τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, με μια ανατρεπτική, ενημερωτική συζήτηση.

Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες από τα γράμματα, την δημοσιογραφία και εκπρόσωποι φορέων, θα μιλήσουν για το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινιστικού κινήματος, την πορεία του μέσα στα χρόνια, τις δικές τους εμπειρίες, την θέση τους σε αυτό το κίνημα και βέβαια την γνώμη τους για το μέλλον του κινήματος και τις προτάσεις τους.

Παράλληλα θα γίνει αναφορά στο κίνημα #MeToo, που πήρε μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα, την προηγούμενη χρονιά, σε επίπεδο αλληλεγγύης και υποστήριξης θυμάτων σεξουαλικής βίας ανεξαρτήτως φύλου, βιολογικού ή κοινωνικού, στην αποφυγή συγκάλυψης σεξουαλικών επιθέσεων αλλά και δυναμικής διεκδίκησης διαχρονικών αιτημάτων, όπως επίσης την θέσπιση θεσμικών μεταρρυθμίσεων για την πρόβλεψη και στήριξη.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live μέσα από τις σελίδες του Public στο Facebook και στο YouTube.

Στην συζήτηση θα λάβουν μέρος:

Έλενα Ακρίτα, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Θα παρουσιάσει μια βιωματική ιστορική αναδρομή του κινήματος μέσα από τα δικά της μάτια, εμπειρίες, δράσεις από την αντιπολίτευση μέχρι και τώρα.

Το σκισμένο τούλι: Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα πνίγονται στις κραυγές των αρνητών τους, η Έλενα Ακρίτα με χιούμορ και συγκίνηση αφηγείται μια δυνατή ιστορία, ενώ η πένα της γίνεται αγωγός για να ακουστεί η κρυφή φωνή που ξεκινάει από μέσα μας.

Άντζελα Δημητρακάκη, συγγραφέας, θεωρητικός και ακτιβίστρια στον φεμινιστικό χώρο. Αν. Καθ. στην Ιστορία και Θεωρία της Σύγχρονης Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Θα εστιάσει στην τέχνη/λογοτεχνία ως πεδίο έμφυλων διακρίσεων και μισογυνισμού, στον ρόλο των θεσμών, και στην ιδεολογία που, διέποντας άοσμα και αόρατα την mainstream συνθήκη του πώς δημιουργούμε, διαιωνίζει τον έλεγχο, τον αποκλεισμό, την αυτο-λογοκρισία της γυναίκας όσο και ρομαντικοποιεί την έμφυλη βία.

Τίνα - Η ιστορία μιας ευθυγράμμισης (2019): Ακολουθώντας τα βήματα προς υλοποίηση ή υπέρβαση της απόφασης μιας γυναίκας να αυτοκτονήσει, το μυθιστόρημα προσεγγίζει τα αδιέξοδα που συνθέτουν το τραύμα του φύλου στην σύγχρονη Αθήνα - με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην εφηβική φιλία ενός τρανς κοριτσιού με την προνομιούχα θηλυκότητα της κάποτε έφηβης Τίνας. Υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2020.

Νατάσα Κεφαλληνού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Κέντρου Διοτίμα.
Τι μάθαμε από το ελληνικό #MeToo; Ποια είναι η συμβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ενδυνάμωση και υποστήριξη των επιζωσών; Αρκεί μόνο να καλούμε τις γυναίκες να καταγγείλουν; Ποια είναι τα κενά και οι παραλήψεις της θεσμικής υποστήριξης και τι ζητάμε να αλλάξει;

Μαρία Λούκα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και σεναριογράφος.
Θα μιλήσει για κομβικές στιγμές του σύγχρονου φεμινιστικού κινήματος στον ελλαδικό χώρο και την επίδρασή του στον δημόσιο λόγο, καθώς, επίσης, και για τα διακυβεύματα και το αποτύπωμα του #MeToo.

Μια γυναίκα απολογείται: Μια νουβέλα εμπνευσμένη από αληθινές ιστορίες κακοποιημένων γυναικών.

Χίλντα Παπαδημητρίου, συγγραφέας και εκπρόσωπος του νεοσύστατου δικτύου Γυναίκες Συγγραφείς κατά της Έμφυλης Βίας και των Γυναικοκτονιών «Η φωνή της».

Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου: Η συγγραφέας θίγει το σεξουαλικό τράφικινγκ και τη θέση των μεταναστριών και προσφυγισσών στη χώρα μας.