- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
H Γκρέτα Τούνμπεργκ, η σουηδή έφηβη που έγινε παγκοσμίως γνωστή για την ακτιβιστική της δράση, ενέπνευσε τους νέους σε όλο τον κόσμο να εμπλακούν με τον ακτιβισμό για την κλιματική αλλαγή. Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στην Thunberg το βραβείο «ambassador for conscience award» για το κίνημά της «σχολική απεργία για το κλίμα», ενώ είχε προταθεί και για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Επιπλέον, οι πολιτικοί προσπάθησαν από καιρό να μιλήσουν σε ένα νεότερο κοινό με εκστρατείες για τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16, την αύξηση των κοινοβουλίων των νέων, νέους δημάρχους και συμβούλια νέων.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι δίνοντας πολιτική βαρύτητα στις απόψεις ατόμων κάτω των 18 ετών θέτει υπό αμφισβήτηση τη σοβαρή φύση της πολιτικής και τον πολιτικό ακτιβισμό. Υποστηρίζουν ότι οι νεαροί ακτιβιστές «παπαγαλίζουν» μόνο τις απόψεις που τους διδάσκουν οι ενήλικες, οι οποίοι ελπίζουν ότι τα επιχειρήματα αυτά θα προστατευθούν από την κριτική. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το αν οι κάτω των 18 ετών −που σπάνια εργάζονται, πληρώνουν φόρους ή ζουν ανεξάρτητα− είναι πραγματικά σε θέση να εξετάσουν το κόστος των πολιτικών που υιοθετούν.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να είναι παιδιά και να αφήνουν τους ενήλικες να ασχολούνται με τη συχνά μεταβαλλόμενη και γεμάτη φύση της πολιτικής ζωής; Μπορούμε να ακούσουμε τη νεότερη γενιά, της οποίας ο ιδεαλισμός μπορεί ίσως να αποκαλύψει τις αδυναμίες των πρεσβυτέρων τους; Τα παιδιά πολιτικοποιούνται και χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς ή είναι μια πατροπαράδοτη άποψη των δυνατοτήτων των νέων; Ποια είναι η σωστή ηλικία για ένα άτομο να εισέλθει στην πολιτική σκηνή;
Με αφορμή κυρίως την καμπάνια της Greta Thunberg και το μαθητικό κίνημα «Fridays For Future» πραγματοποιείται μια «μάχη ιδεών» για τον αυξανόμενο ρόλο της νεολαίας στις πολιτικές διεργασίες.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Ελένη Δερβένη, Νίκος Σωτηρακόπουλος, Plamen Tonchev. Τη συζήτηση συντονίζει ο Geoff Kidder.