Εμφάνιση φίλτρων

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης διαβάζει «Μπολιβάρ»

Ιωάννης Μελισσανίδης

Η εκδήλωση με τον Ιωάννη Μελισσανίδη, με αφορμή τον «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου, πραγματοποιείται στη Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. Για δεύτερη φορά το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων με τα μέλη και τους συνεργαζόμενους φορείς του, διοργανώνουν μία νύχτα γεμάτη πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ο Ιωάννης Μελισσανίδης θα διαβάσει «Μπολιβάρ», ένα ποίημα που ο  ίδιος χαρακτηρίζει «βαθιά ερωτικό», έναν φόρο τιμής «γιὰ τοὺς μεγάλους, γιὰ τοὺς ἐλεύθερους, γιὰ τοὺς γενναίους, τοὺς δυνατούς».

Όπως σημειώνει η σκηνοθέτις Ελπίδα Σκούφαλου, «η παράσταση προσπαθεί, μέσα απο το σύμπαν του Νίκου Εγγονόπουλου, να αποδώσει το κρυφό νόημα της λέξης "’ήρωας", με τις λέξεις του ποιητή και τελετουργική κίνηση. Ήρωας δεν είναι μόνο ο Μπολιβάρ, είναι οι  ήρωες του ‘21 και η μνήμη τους, όσοι αγωνίζονται για την υπέρβαση και την ιδέα της ελευθερίας».

«Είσαι ωραίος σαν Έλληνας». Ο εμβληματικός αυτός στίχος του ποιητή Ν.Εγγονόπουλου για τον Μπολιβάρ, τον ελευθερωτή της Ν.Αμερικής από τους Ισπανούς, αποκτά μια πανανθρώπινη διάσταση.