Νίκος Βαρμάζης, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)

Νίκος Βαρμάζης, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)

Οι εκδόσεις Γράφημα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)» του Νίκου Βαρμάζη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  1. Λίζυ Τσιριμώκου, καθ. Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας ΑΠΘ
  2. Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος-αρθρογράφος στην Καθημερινή-συγγραφέας-ποιητής-μεταφραστής
  3. Αναστάσιος Στέφος, Δ.Π. Ειδικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων


Θα προλογίσει και θα συντονίζει την εκδήλωση η πρόεδρος της ΠΕΦ Τασούλα Καραγεωργίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Επέλεξα για τον υπότιτλο τέσσερις χαρακτηρισμούς, που νομίζω ότι πρέπουν στον Δ. Ν. Μαρωνίτη: εμπαθής δάσκαλος, πολύτροπος φιλόλογος, ανένδοτος διανοούμενος και ισοβίτης της γλώσσας. Το «εμπαθής», μολονότι έχει φορτισθεί και με αρνητική σημασία, ταιριάζει στον Μαρωνίτη, που, ως δάσκαλος, κατά την μαρτυρία των μαθητών του, ήταν παθιασμένος: αναστάτωνε τις αίθουσες και τα αμφιθέατρα, συνάρπαζε τους φοιτητές, απαιτούσε πολλά και κάποιους δυσαρεστούσε. Το ομηρικό επίθετο «πολύτροπος» το δικαιούται και ο Μαρωνίτης, διότι επέδειξε μια αξιοθαύμαστη φιλολογική ευκινησία και ευρύτητα. Κινήθηκε με την ίδια άνεση και την ίδια μέθοδο τόσο στην κλασική όσο και στη νεοελληνική γραμματεία, διευρύνοντας έτσι τα πεδία της φιλολογικής ερμηνείας.

Ο Μαρωνίτης και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και ως πολίτης και πνευματικός άνθρωπος στάθηκε ανυποχώρητα συνεπής στις αρχές και τις πεποιθήσεις του. Εναντιώθηκε με αξιοπρέπεια και αλύγιστο θάρρος στη στρατιωτική δικτατορία, φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Μάτωσε στη συνέπεια «ανένδοτος» διαβίου.

Με το «ισοβίτης της γλώσσας», υπογραμμίζω την ισόβια κάθειρξη του Μαρωνίτη στην ελληνική γλώσσα, αρχαία και νέα, και την αγωνία του για την κατάκτηση της έκφρασης. Η γλώσσα του ξεχωρίζει για την αιχμηρή της ακρίβεια, τις υπολογισμένες αποχρώσεις της, την πειθαρχημένη νεολογιστική ροπή της.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Δ. Βαρμάζης κατάγεται από τον Μοσχοπόταμο Πιερίας. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κατερίνης και από το κλα¬σικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκανε μετα¬πτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, στο οποίο αναγορεύτηκε και διδάκτωρ. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση επί 38 συναπτά έτη (1961-1999). Εργάστηκε στο Aμερικανικό Kολλέγιο Aρρένων Aνατόλια, στη Σκοτούσα Σερρών, στο Πειραμα¬τικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ως Σχολικός Σύμβουλος φιλολόγων στους νομούς Xαλκιδικής και Θεσσα¬λονίκης (1984-1999). Από το 1999 ως το 2004 διετέλεσε επί¬κουρος καθηγητής του Tμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη διδακτική των αρχαίων ελληνικών.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ