Γ. Μικρούδης, 1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία

Γ. Μικρούδης, 1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία

Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Νεφέλη παρουσιάζουν το βιβλίο του Γ. Μικρούδη, «1919. Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία». Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει σε 29 σύντομα και ευσύνοπτα κεφάλαια το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της νεοελληνικής Ιστορίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  1. Γιώργος Παγουλάτος, καθ. Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
  2. Αιμιλία Σαλβάνου, ιστορικός-Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης-Ε.Α.Π.


Τη συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας Έλενα Μαρούτσου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στην επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, οι εκδόσεις Νεφέλη εγκαινιάζουν μια νέα σειρά Ιστορίας «γενικού κοινού». Το βιβλίο «1919 – Το μετέωρο βήμα στη Μικρασία» του Γ. Μικρούδη παρουσιάζει σε 29 σύντομα και ευσύνοπτα κεφάλαια το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα της νεοελληνικής Ιστορίας, εγχείρημα που κατέρρευσε με παταγώδη αποτυχία, εδαφικό ακρωτηριασμό, εκατόμβη θυμάτων και προσφυγοποίηση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η Μικρασιατική Εκστρατεία αποτελεί αναμφισβήτητα το πλέον φιλόδοξο εγχείρημα στη νεοελληνική Ιστορία, εγχείρημα που κατέρρευσε με παταγώδη αποτυχία, εδαφικό ακρωτηριασμό, εκατόμβη θυμάτων, προσφυγοποίηση 1.000.000 και πλέον ανθρώπων. Η αποτυχία όμως του όλου εγχειρήματος οφείλεται μόνο στη δυσκολία του ή και στις εσωτερικές αντιθέσεις ενός πολιτικά, κοινωνικά και γεωγραφικά διαιρεμένου Έθνους; Οι αντιθέσεις αυτές προέκυψαν μόνο από ιδεολογικοπολιτικούς λόγους ή πρωτίστως από τον φόβο των κατοίκων της Παλαιάς Ελλάδας για την αναπόφευκτη μετατόπιση του κέντρου βάρους της λήψης των αποφάσεων στις Νέες Χώρες; Μια πιο συνετή πολιτική θα είχε εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παραμονή του μικρασιατικού ελληνισμού στις πατρογονικές του εστίες ή πολύ περισσότερο την προσάρτηση της Θράκης, Ανατολικής και Δυτικής;

Μακριά από μανιχαϊστικές προσεγγίσεις περί προδοτών-πατριωτών, θεωρίες συνωμοσίας κατά του ανάδελφου έθνους, ιδεοληψίες περί ιμπεριαλιστικού πολέμου, θα δούμε τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στην έναρξη και στη συνέχιση της Μικρασιατικής Εκστρατείας – και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση από τους αρχικούς επικριτές της όταν αυτοί ήλθαν στην εξουσία, ενέργεια που δύσκολα μπορεί να αποδοθεί σε συνήθη αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων. Ο συγγραφέας καταδεικνύει επίσης μια αντίφαση που θεωρεί ότι επικρατεί σε μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κόσμου: επικροτείται η ιδιαίτερα παράτολμη (έως το 1917) απόφαση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ κατακρίνεται η διεκδίκηση της περιοχής της Σμύρνης –του μοναδικού σταθερού ανταλλάγματος που προσφέρθηκε για τη συμμετοχή αυτή– και εμφανίζεται ως αυτονόητη η προσάρτηση της Θράκης. Τέλος, αναδεικνύει την έμμεση σύνδεση της Μικρασιατικής Καταστροφής με τις άλλες δύο μεγάλες τραγωδίες, το Κυπριακό και τον Εμφύλιο.

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ