Εμφάνιση φίλτρων

Ένας Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897

Ένας Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897
Στίβεν Κρέϊν © Columbia University, Rare Book & Manuscript Library, Stephen Crane Papers, Box 11

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιείται η διάλεξη του Νίκου Μπακουνάκη, Καθηγητή Πρακτικής Δημοσιογραφίας και Τεχνικών Αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Ένας Αμερικανός συγγραφέας στην πεδιάδα της Θεσσαλίας: Ο Στίβεν Κρέϊν στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και πώς ένας πόλεμος γίνεται για πρώτη φορά "μιντιακό φαινόμενο». Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων Λόγου επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Στο κέντρο της διάλεξης αυτής είναι ο Αμερικανός συγγραφέας Στίβεν Κρέϊν (1871-1900), που κάλυψε τον λεγόμενο ατυχή πόλεμο του 1897 ως πολεμικός ανταποκριτής για λογαριασμό μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων. Ο Κρέϊν έδρασε στο θεσσαλικό μέτωπο ως διασημότητα και καρπός αυτής της εμπειρίας του είναι μια σειρά μεγάλων ρεπορτάζ, άγνωστων στην Ελλάδα, καθώς και μυθοπλαστικά έργα εμπνευσμένα άμεσα από τον πόλεμο. Χάρη στον Κρέϊν, αλλά και στις νέες τεχνολογίες της εποχής, κυρίως τον κινηματογράφο, αυτός ο πόλεμος που οι Έλληνες θέλουμε να ξεχνάμε έγινε φαινόμενο της «μαζικής κουλτούρας» στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Στη διάλεξη αυτή παρουσιάζεται επίσης ο μηχανισμός μιας έρευνας που ανασυγκροτεί τα γεγονότα και συνθέτει τη μεγάλη ιστορία με τις μικροϊστορίες, με κέντρο τα αρχεία Στίβεν Κρέϊν στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών (Πολιτεία της Νέας Υόρκης).


Φωτογραφία: Ο Στίβεν Κρέϊν (καθιστός) και ο Αμερικανός πολεμικός ανταποκριτής Τζον Μπας, φωτογραφημένοι στο στούντιο του φωτογραφείου Boehringer των Αθηνών, στις 20 Μαΐου 1897 © Columbia University, Rare Book & Manuscript Library, Stephen Crane Papers, Box 11