Πέτρος Θέμελης, Ανασκαφή

Πέτρος Θέμελης, Ανασκαφή

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο του Πέτρου Θέμελη, «Ανασκαφή». Ένα σύντομο, εύληπτο εγχειρίδιο ανασκαφικής τεχνικής που υπογραμμίζει την ανάγκη επικράτησης, και στη χώρα μας, ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα, εύκολου στη χρήση, αποτελεσματικού και δεκτικού μηχανογράφησης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  1. Νικόλαος Ζαχαριάς, καθ. Αρχαιομετρίας Παν. Πελ/σου-πρόεδρος τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.
  2. Σταυρός Μπένος, ιδρυτής και πρόεδρος του σωματείου Διάζωμα-πρ. υπουργός Πολιτισμού
  3. Πάνος Βαλαβάνης, καθ. Κλασσικής Αρχαιολογίας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Προχώρησα στη συγγραφή ενός σύντομου, εύληπτου εγχειριδίου ανασκαφικής τεχνικής για να υπογραμμίσω την ανάγκη επικράτησης και στη χώρα μας ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα, εύκολου στη χρήση, αποτελεσματικού και δεκτικού μηχανογράφησης.

Η απομάκρυνσή των στρωμάτων κατά την ανασκαφή επιτρέπεται και δικαιολογείται μόνον εφόσον λαμβάνεται μέριμνα για μια πλήρη επί τόπου τεκμηρίωσή της θέσης των κινητών ευρημάτων στις επάλληλες στρώσεις (σε έκταση και βάθος), της σύστασης της κάθε στρώσης, του περιεχομένου, της χρονολόγησής της, με βάση την κεραμική και τα νομίσματα, καθώς και των παραγόντων δημιουργίας της, εάν δηλαδή οφείλεται σε φυσικά ή ανθρωπογενή αίτια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρέωση να εκπαιδεύει τα νέα στελέχη του, να τους παρέχει τα αναγκαία για μια ανασκαφή μέσα και να τους ενισχύει με προσωπικό άλλων κλάδων, ώστε να ολοκληρώνεται μεθοδικά η ανασκαφική διαδικασία κάθε μέρα, από την αποκάλυψη ως τον καθαρισμό και τη διαλογή των θραυσμάτων κεραμικής, τη φωτογράφηση, τη σχεδίαση, την τελική καταγραφή και την ταξινόμηση όλων των ευρημάτων.

Στη διαδικασία αποκάλυψης των υλικών κατάλοιπων του ανθρώπινου παρελθόντος, σε αυτό δηλαδή που ονομάζουμε ανασκαφή, η αρχαιολογία εφαρμόζει τη μέθοδο των θετικών επιστημών και δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμβολή τόσο αυτών των επιστημών όσο και της επιστήμης της συντήρησης, καθώς και των ιστορικών επιστημών.