Εμφάνιση φίλτρων

Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Οι εκδόσεις Παπαζήση και ο ΙΑΝΟS παρουσιάζουν το βιβλίο των Γιώργου Αργείτη, Νάσου Κορατζάνη, Δημήτρη Παϊταρίδη, Κώστα Πασσά, Χρίστου Πιέρρου, «Η α(υτα)πάτη των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Φίλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Αθήνας- πρ. υπουργός Παιδείας
  • Φίλιππος Σαχινίδης, πρ. υπουργός Οικονομικών-τομεάρχης Οικονομικών ΚΙΝΑΛ
  • Νίκος Θεοχαράκης, καθ. Οικονομικού τμήματος ΕΚΠΑ-πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής ΚΕΠΕ
  • Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθ. Οικονομικού τμήματος παν. Πελοποννήσου-πρ. συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος στην Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, Σεραφείμ Πολίτης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία γνώρισε τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμική ιστορία της. Το παρόν βιβλίο υποστηρίζει ότι η βασική αιτία της πολύπλευρης κρίσης που βιώσαμε ήταν η υλοποίηση των προγραμμάτων οικονομικών προσαρμογής (ΠΟΠ), τα οποία μετασχημάτισαν την κρίση δημοσίου χρέους σε οικονομική και κοινωνική κρίση.

 

Τα ΠΟΠ στηρίζονται στις σαθρές ιδέες του κυρίαρχου παραδείγματος οικονομικής πολιτικής το οποίο χαρακτηρίζεται από τεράστιο έλλειμμα ρεαλισμού. Τα ΠΟΠ ήταν και είναι ακατάλληλα και αναποτελεσματικά για να δημιουργήσουν διατηρήσιμους παραγωγικούς και μακροοικονομικούς μετασχηματισμούς και να αντιμετωπίσουν τις δομικές παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση χρέους.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ιδέες, επιχειρήματα και εμπειρικά ευρήματα που δείχνουν ότι η πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας δεν ήταν επεκτατική και απέτυχε να σταθεροποιήσει το δημοσιονομικό σύστημα με όρους φερεγγυότητας, ότι η απορρύθμιση της αγορά εργασίας και η μείωση των μισθών δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα, ότι επιδεινώθηκε η ποιότητα του τεχνολογικού-παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας, και ότι οι μακροοικονομικοί μετασχηματισμοί που έχουν λάβει χώρα δεν είναι βιώσιμοι.

Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι, βάσει μιας άλλης μεθοδολογίας και ενός διαφορετικού πλαισίου ιδεών, να ρίξει φως ρεαλισμού στο γιατί συνέβη αυτό που βιώσαμε όλοι τα τελευταία χρόνια. Ο δημόσιος διάλογος υποφέρει από ένα τεράστιο έλλειμμα γνώσης της αντιπαράθεσης των ιδεών στο πλαίσιο της οικονομικής θεωρίας. Η παθογένεια αυτή αφαιρεί πραγματισμό και καθιστά ιδεοληπτική την πολιτική αντιπαράθεση για την