Εμφάνιση φίλτρων

Πέερ Γκυντ

peer-gynt.jpg

Το θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν «Πέερ Γκυντ» θα παρουσιάσουν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο Ήρκος Αποστολίδης.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα κληρωθούν 3 βιβλία!

Για το βιβλίο
Πέερ Γκυντ, ο αντι - ήρωας του Ερρίκου Ίψεν με τη βαριά και σπουδαία λαϊκή σκανδιναβική κληρονομιά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg. Η έκδοση περιλαμβάνει την απαραίτητη εισαγωγή για την πρώτη γνωριμία με το έργο και στη συνέχεια μια προσέγγιση ανάλυσης των νοημάτων του ιψενικού δράματος. Στο τέλος, το παράρτημα και τα σχόλια εμπλουτίζουν την ιστορία και φωτίζουν κάθε σκοτεινό σημείο, διευκολύνοντας τον αναγνώστη. Η μετάφραση και η εισαγωγή είναι του Θεοδόση Παπαδημητρόπουλου και ο πρόλογος και η επιμέλεια του Ήρκου Αποστολίδη. Η επιμέλεια των σχολίων συντελέστηκε από κοινού.

Ο Πέερ Γκυντ αποτελεί την απόδειξη ότι ο Ίψεν δεν είναι απλά ένας κλασικός θεατρικός συγγραφέας. Μπορεί ο Νορβηγός να έχει μείνει στην ιστορία για τους λεπτοδουλεμένους διαλόγους και τον ρεαλισμό των θεατρικών δραμάτων του, όμως πάντα θα αναδύεται από τα έργα του ο λυρισμός και η ποιητική ευαισθησία, που τον διακρίνει. Ο Πέερ Γκυντ έχει χαρακτηριστεί ως « η πεμπτουσία της ιψενικής ποίησης», όχι μόνο εξαιτίας  της μορφής και του εύρους του, αλλά κυρίως λόγω του περιεχομένου του.

Δομή και πλοκή
Το έργο παρακολουθεί τη ζωή του Πέερ Γκυντ στο πέρασμα του χρόνου. Το δράμα ξεκινά να εκτυλίσσεται στις αρχές του 19ου αιώνα και ολοκληρώνεται το 1870. Δεν ακολουθείται η κλασική μορφή και συνοχή ενός θεατρικού έργου. Χωρίζεται σε πέντε πράξεις, οι τέσσερις εκ των οποίων διαδραματίζονται στα νορβηγικά βουνά. Η τέταρτη και μεγαλύτερη λαμβάνει μέρος στο Μαρόκο, στην έρημο Σαχάρα και στο φρενοκομείο του Καΐρου.