Εμφάνιση φίλτρων

Συζήτηση του Σταύρου Τσακυράκη με τον Απόστολο Δοξιάδη με αφορμή το νέο τους βιβλίο

Σταύρος Τσακυράκης

Τα PUBLIC και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα της Μεταπολίτευσης με αφορμή το βιβλίο «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;».

Με τους συγγραφείς του βιβλίου Σταύρο Τσακυράκη και Απόστολο Δοξιάδη, συζητούν ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης και η Δόμνα Μιχαηλίδου, επισκέπτρια λέκτορας στο Κέιμπριτζ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 
O Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγµατικού ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο της Αθήνας, καλεσµένος της ελληνικής κοινότητας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης, συζητά µε τον συγγραφέα Απόστολο ∆οξιάδη για τη ∆ηµοκρατία στη Μεταπολίτευση. Μερικά από τα θέµατα που τους απασχολούν:

•  Είναι η αντίσταση στη δικτατορία µυθοποιηµένη;
•  Πώς µας καθόρισαν τα πρώτα µεταπολιτευτικά χρόνια;
•  Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι; Ο ρόλος του συνδικαλισµού στην ελληνική κοινωνία.
•  Τι είναι το κράτος; Είµαστε όλοι εµείς;
•  Η λειτουργία των ελληνικών πανεπιστηµίων, ο φοιτητικός συνδικαλισµός και η ίδρυση µη κρατικών πανεπιστηµίων.
•  Συγκρούεται η αρχή της ισότητας µε την ελευθερία;
•  Υπάρχει πρόβληµα ελευθερίας λόγου στην Ελλάδα;
•  Ποιος ο ρόλος της δικαιοσύνης στη σύγχρονη δηµοκρατία;

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ 
Ο Σταύρος Τσακυράκης σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλοσοφία του Δικαίου. Διδάκτορας του συνταγματικού δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της χούντας ήταν γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου. Για την αντιδικτατορική του δράση συνελήφθη και φυλακίστηκε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ο τομέας με τον οποίον ασχολείται ως επί το πλείστον. Έχει δημόσιο λόγο και παρεμβαίνει ως συνταγματολόγος στα δημόσια πράγματα.
 
Ο Απόστολος Δοξιάδης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι. Γυρίζοντας στην Ελλάδα, σκηνοθέτησε για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Έγραψε τα πεζογραφήματα Βίος ΠαράλληλοςΜακαβέτταςΟ Θείος Πέτρος και η Εικασία του ΓκόλντμπαχΤα Τρία Ανθρωπάκια, καθώς και το θεατρικό έργο Δέκατη Έβδομη Νύχτα, που εκδόθηκε μαζί με το δοκίμιο Από την Παράνοια στους Αλγόριθμους στο ομότιτλο βιβλίο. Το 2008 κυκλοφόρησε από τον Ίκαρο με πολύ μεγάλη επιτυχία το graphic novel Logicomix.