Εμφάνιση φίλτρων

Υπάρχει χώρος για μένα;: Οι περιπέτειες του Ναρκισσισμού στην εποχή μας

Δημήτρης Κυριαζής

Με την εισήγηση του ψυχιάτρου, παιδοψυχιάτρου, ψυχαναλυτή (ΕΕΨΨ) Δημήτρη Κυριαζή συνεχίζεται ο κύκλος ομιλιών «Υπάρχει χώρος για μένα;» που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα.

Ο ειδικός θα επιχειρήσει να ρίξει φως στη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού. Στην εισήγησή του ο Δ. Κυριαζής εξηγεί πώς αναπτύσσεται η ναρκισσιστική σχέση, ποια είναι τα δομικά χαρακτηριστικά της, ενώ θέτει το εξής ερώτημα: «Υπάρχει διέξοδος από τον παθολογικό δεσμό Μητέρας-Κόρης;».

«Καθρέπτισμα» - Σύνοψη εισήγησης
Ναρκισσιστική σχέση σημαίνει έρωτας και τρυφερότητα υπό όρους που τους ορίζει ο θάνατος, φυσικός ή ψυχικός, αν παραβιασθούν, διότι εγείρει έντονα συναισθήματα οργής και εκδίκησης. Σημαίνει, ακόμη, εξάρτηση από την ματιά του σημαντικού άλλου και ταυτόχρονα επαναστατημένη οργή και ορμή απελευθέρωσης από αυτήν, σημάνει φόβος προσέγγισης και άγχη εισβολής που διαλύουν την «ψυχική χωρά», κάτι που καταλήγει σε ψυχικές καταστροφές, όπως η κατάθλιψη... Η ματιά της κόρης καθρεπτίζεται σ’ ένα κενό καθρέπτη που δεν την βλέπει, το οποίο «καθρέπτισμα» με την σειρά της αναπαραγάγει. Το αμοιβαίο «καθρέπτισμα» είναι αρνητικό καθώς προσκρούει πάνω στο φόβο. Πολύ νωρίς εγκαθίσταται μια εσωτερική προκρούστεια λογική τελειομανίας και σαδισμού που άμεσα ή έμμεσα δηλητηριάζει τις σχέσεις καταστρέφοντας τους δεσμούς με του άλλους ή στρέφεται εναντίον του ίδιου εαυτού.


Κόστος συμμετοχής
Προαγορά μίας συνάντησης: €11 (είσοδος με το καταθετήριο της τράπεζας)
Αγορά την ημέρα της εκδήλωσης: €13

Λογαριασμοί
Πειραιώς IBAN: GR94 0172 0490 0050 4907 6093 374
Alpha Bank IBAN: GR85 0140 1060 1060 0200 2013 238

Για κράτηση θέσεων αποστολή του καταθετηρίου στο office@porphyrabooks.gr