- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονομίας λόγω τεχνολογικών, πολεμικών ή άλλων αναταράξεων, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και επιλογών. Οι καταστροφικοί πειραματισμοί όμως, των οπαδών του μεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες παρατηρείται ραγδαία μεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ανακύπτουν λοιπόν τρία κομβικά ερωτήματα: 1. Γιατί ήταν αναμενόμενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει; 2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους; 3. Έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα σύντομης επανάκαμψης και σύγκλισης στο αναδυόμενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;
Στο νέο βιβλίο του, ο Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Κ. Μπήτρος, παρουσιάζει συνοπτικά τις απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκμηριώνει γιατί οι δημόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθετήσαμε μεταπολεμικά µας οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλει τις κατευθύνσεις μέτρων πολιτικής οικονομίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να µας βγάλουν σε εύλογο χρονικό διάστημα από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.
Ομιλητές
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Κωνσταντίνος Γάτσιος, Καθηγητής, τ. Πρύτανης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πέτρος Δούκας, τ. υφυπουργός Οικονομικών, Πρόεδρος Capital Partners, S.A., Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος, Πρόεδρος Hellenic American University και ο συγγραφέας.
Συντονίζει ο δημοσιογράφος και Επίτιμος διεθνής πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιος Παπανδρόπουλος.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Είσοδος ελεύθερη. Στο Θέατρο (2ος όροφος)