Εμφάνιση φίλτρων

Γιώργος Κύρτσος, «Η διπλή κρίση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2017»

354869-735529.jpg

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος παρουσιάζει για πρώτη φορά το νέο του βιβλίου «Η διπλή κρίση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2017» ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη.

Συζητούν μαζί του ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ Αχιλλέας Ζαπράνης και ο επίκουρος καθηγητής του ΠΑΜΑΚ Γιάννης Κωνσταντινίδης. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Χρήστος Μάτης. 

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι τέσσερις πρώτες ενότητες του βιβλίου στηρίζονται στην αρθρογραφία του Γιώργου Κύρτσου στη Free Sunday, η οποία παρουσιάζεται με καλά οργανωμένο τρόπο. Στην πέμπτη ενότητα ο συγγραφέας παρουσιάζει τις βασικές του θέσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής και της ελληνικής κρίσης.

Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας κάνει την ακόλουθη επισήμανση: «Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, διεθνοπολιτικές δυσκολίες είναι πλέον τεράστιες και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν ή και να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν προτείνω εύκολες λύσεις γιατί οι εύκολες και φυσικά ανύπαρκτες λύσεις μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Δεν προσφέρω βεβαιότητα γιατί αυτού του είδους οι εγγυήσεις οδήγησαν στη γενικευμένη αβεβαιότητα. Προσπαθώ να συμβάλω στη διατύπωση ολοκληρωμένης πρότασης για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση».

Κοστίζει περισσότερο

Στην πρώτη ενότητα του βιβλίου ο Γιώργος Κύρτσος εξηγεί γιατί το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο έχει αυξημένο κοινωνικό και οικονομικό κόστος σε ό,τι αφορά την αναγκαία προσαρμογή στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και γιατί τα οφέλη για την οικονομία εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Οι απόψεις του κ. Κύρτσου για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμμετέχει στην ομάδα εργασίας που παρακολουθεί, για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου.

Δραματική υποβάθμιση

Στη δεύτερη ενότητα του βιβλίου παρουσιάζεται το προσφυγικό-μεταναστευτικό και πως μετατράπηκε σε καταλύτη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κρίσης. Κατά την άποψη του συγγραφέα τη διετία 2015-2016 υποβαθμίστηκε δραματικά η ευρωπαϊκή θέση της Ελλάδας γιατί γίναμε η μοναδική μνημονιακή χώρα της Ευρωζώνης μετά την έξοδο της Κύπρου και από το δικό της πρόγραμμα-μνημόνιο και γιατί η πατρίδα μας μετατράπηκε σε χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Η σχέση ΣΥΡΙΖΑ και εξουσίας

Στην τρίτη ενότητα του βιβλίου ο ευρωβουλευτής παρουσιάζει τη σύνθετη σχέση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της εξουσίας. Αναλύει τα προβλήματα του παραδοσιακού δικομματισμού που συνέβαλαν στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, την πολιτική σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού, τη σχέση της κυβέρνησης Τσίπρα με την κρατική διοίκηση και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και τη διαπλοκή, πως ακριβώς επηρέασε η άσκηση της εξουσίας τα πολιτικά χαρακτηριστικά του

ΣΥΡΙΖΑ, και το σταδιακό πέρασμά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την αντιπαράθεση στη συνεργασία με την κεντροαριστερά και κυρίως του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ευρωπαϊκή επιδείνωση

Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται η σταδιακή επιδείνωση του διεθνούς και ευρωπαϊκού περιβάλλοντος με την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, την εντυπωσιακή άνοδο των δυνάμεων της άκρας Δεξιάς σε μια σειρά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αδυναμία οργάνωσης της αναγκαίας επανεκκίνησης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο συγγραφέας υποστηρίζει πως η επιδείνωση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος και η υπαρξιακή κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την αποτελεσματική διαχείριση του τρίτου προγράμματος-μνημονίου και την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας και αναδεικνύουν τη σημασία του χρόνου στον προσδιορισμό των εξελίξεων.

Στην πέμπτη ενότητα ο κ. Κύρτσος προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα πως τελικά να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη διπλή πρόκληση της ευρωπαϊκής και ελληνικής κρίσης.

Βασικές θέσεις

Στις θέσεις που υποστηρίζει συμπεριλαμβάνονται οι εξής.

Το 2017 είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, από ό,τι στα τέλη του 2014. Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην απαισιοδοξία και στην αδράνεια αλλά στη σωστή ανάλυση της σύνθετης πραγματικότητας και στον προσδιορισμό της τακτικής και της στρατηγικής που θα μας βγάλουν από τη διπλή κρίση.

Το Brexit έχει μια ιδιαίτερα ανησυχητική διάσταση για την Ελλάδα, εφόσον εκφράζει την απόφαση μιας περισσότερο αναπτυγμένης και ισχυρής χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυτονομηθεί από αυτήν για να απαλλαγεί από την «τυραννία» του ευρωπαϊκού μέσου όρου και το μεγάλο φορτίο των κοινών ευρωπαϊκών προβλημάτων.

Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να πρωταγωνιστήσει στη διαμόρφωση μιας ειδικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας και να βάλει οριστικό τέλος στη μυθολογία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πατρίδα μας πρέπει να αποκτήσει εθνική πολιτική περιορισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων ανεξάρτητα από την πορεία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης -Τουρκίας και να διεκδικήσει από τις Βρυξέλλες πολλαπλάσια οικονομική υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Προτάσεις για έξοδο από την κρίση

Κατά την άποψη του συγγραφέα, μπορούμε να βγούμε από την κρίση αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους βασικούς κανόνες.

Πρώτον, η εφαρμογή του προγράμματος-μνημονίου πρέπει να γίνει θεραπεία-σοκ, όπως ήταν στις άλλες μνημονιακές χώρες, και να σταματήσει να έχει χαρακτηριστικά ενός ατελείωτου μαραθώνιου.

Δεύτερον, πρέπει να προωθηθεί η αναγκαία προσαρμογή με ταχύτερους ρυθμούς και να μπορέσουμε στη συνέχεια να ασκήσουμε πίεση στους ευρωπαίους εταίρους και τους πιστωτές για να αναλάβουν μεγαλύτερες οικονομικές υποχρεώσεις και να στηρίξουν με περισσότερες επενδύσεις την ελληνική οικονομία.

Τρίτον, πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην οικονομική και στη φορολογική πολιτική και να βελτιωθούν οι κλαδικές πολιτικές.

Τέταρτον, πρέπει να ξεφύγουμε από τη μεταρρυθμιστική πολυλογία που οδηγεί στην αδράνεια και να περάσουμε στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων με δική μας πρωτοβουλία.

Πέμπτον, πρέπει να στηριχθούμε περισσότερο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Έκτον, πρέπει να αναβαθμιστεί η εικόνα της πολιτικής, για να αποκτήσουν οι πολιτικοί μεγαλύτερο κύρος και επιρροή και να αναπτυχθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής πειθαρχίας ώστε να φτάσουμε στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Γιώργος Κύρτσος, «Η διπλή κρίση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης 2015-2017»

*Το βιβλίο τυπώθηκε σε 6.000 αντίτυπα και το κόστος καλύφθηκε από την Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Διανέμεται δωρεάν και όποιος επιθυμεί να το αποκτήσει μπορεί να απευθυνθεί στο πολιτικό γραφείο του κ. Κύρτσου (Λουκιανού 25, Κολωνάκι, Αθήνα)