Εμφάνιση φίλτρων
Χώροι
Περιοχή

Μεχμέτ Γιασίν, Άγγελοι εκδικητές

324385-668709.jpg

Η κεντρική παρουσίαση του ποιητικού ανθολογίου του σημαντικότερου Τουρκοκύπριου ποιητή Μεχμέτ Γιασίν «Άγγελοι εκδικητές» θα διεξαχθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στο Σπίτι της Κύπρου.

Για τη συλλογή θα μιλήσουν ο καθηγητής Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου Γιάννης Ιωάννου και ο μεταφραστής Ζ. Δ. Αϊναλής. Ποιήματα θα διαβάσει στα ελληνικά η ηθοποιός Εβελίνα Αραπίδη και στα τουρκικά ο ποιητής.

Απόσπασμα από το βιβλίο

Πολύ θα 'θελα να 'ξερα

ποιος να 'ταν άραγε ο Κύπριος που διάβαζε το βιβλίο αυτό;

Σταμάτησε στη σελίδα 48.

Ίσως και να τον επιστράτευσαν τότε ακριβώς,

κι ωστόσο ο τίτλος του βιβλίου

ήταν "Ο άνθρωπος δε γεννιέται στρατιώτης".

Θα μπορούσαμε να έχουμε μοιραστεί τις αναμνήσεις μας

να φάμε παγωτό μαζί

θα μπορούσα να έχω φροντίσει την πληγή στο χέρι σου

να φορέσω τ' αδιάβροχο σου μια μέρα βροχερή.

Και θα ήθελα να μάθεις για την έκπληξη που νιώθω κι εγώ ο ίδιος

- συνεχίζοντας εδώ, τώρα, την ανάγνωση

του βιβλίου αυτού που άφησες στη μέση.

Βιογραφικό συγγραφέα

Γεννημένος στην Λευκωσία το 1958, από γονείς λογοτέχνες με κοσμοπολίτικη αντίληψη, έζησε ως παιδί τις διακοινοτικές συγκρούσεις των «ματωμένων Χριστουγέννων» του 1963 και μετέπειτα, μέχρι την τουρκική εισβολή του 1974 την οποία κατήγγειλε. Το πρώτο του βιβλίο «Φαντάρος νεκρός η αγάπη μου» (1984) το αφιέρωσε «σε όλα τα θύματα των πολέμων στην Κύπρο». Και, παρότι του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο ποίησης της Τουρκικής Ακαδημίας, η χούντα του το απαγόρευσε, θέλοντας να τον τιμωρήσει για την επικριτική του στάση έναντι της τουρκικής πολιτικής στην Κύπρο. Συνελήφθη και απελάθηκε με τον χαρακτηρισμό «του ξένου υπηκόου ο οποίος είναι επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας». Η απαγόρευση εισόδου ακυρώθηκε το 1993.

Συλλογές και Διακρίσεις

Έχει στο ενεργητικό του εννέα ποιητικές συλλογές, τρία μυθιστορήματα και τρία δοκίμια. Έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και λογοτεχνικές διακρίσεις στην Τουρκία και σε ευρωπαϊκές χώρες. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Θεωρείται ίσως ο πιο καταξιωμένος διεθνώς τουρκοκύπριος ποιητής της γενιάς του 1974.


iNFO

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, 20.00

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

324385-668709.jpg
Μεχμέτ Γιασίν, Άγγελοι εκδικητές
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016, 20.00