- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την νέα ατομική έκθεση της Χριστίνας Δημητριάδη με τίτλο «Πλάνητες Ορίζοντες».Η έκθεση Πλάνητες Ορίζοντες, παρουσιάζει δύο φωτογραφικές ενότητες που προσεγγίζουν το πλοίο μέσα από διαφορετικές οπτικές. Το πρώτο μέρος, με τίτλο"Ανατομία του Πλοίου", επικεντρώνεται στη σύνθεση του πλοίου, αναδεικνύοντας τη διαδικασία κατασκευής του, ενώτο δεύτερο, με τίτλο «Ever Blue», διερευνά την αποσύνθεση του πλοίου, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον θαλάσσιο χώρο και τον εκφυλισμό της φυσικής του ομορφιάς.
Η ενότητα Ανατομία του Πλοίου περιλαμβάνει φωτογραφίες -εν είδει ακτινογραφήματος- που αποτυπώνουν την κατασκευή των πλοίων, αναδεικνύοντας τη σύνθετη και οργανική διαδικασία της ναυπήγησης. Τα ναυπηγείαείναιχώροιμετάβασης για τα πλοία, από́ την ιδέα-σύλληψη του πλοίου, έως τον τελικόπροορισμό τους που είναι η θάλασσα. Τα πλοία δεν είναι απλώς μέσα μεταφοράς, είναι τεχνουργήματα που συνδυάζουν λειτουργικότητα και αισθητική, αντανακλώντας την ανάγκη της ανθρώπινης φύσης για εξερεύνηση, επικοινωνία και ανταλλαγή.
Το φωτογραφικό έργο Ever Blue εστιάζει στη σταδιακή μεταμόρφωση του Σαρωνικού κόλπου, ενός χώρου με βαθιά ιστορική και πολιτισμική σημασία, σε βιομηχανική ζώνη. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν περιοχές του κόλπου,όπως λιμάνια, ναυπηγεία και εγκαταλελειμμένα ναυάγια. Αυτός ο τόπος, άλλοτε σημείο φυσικής και μυστικιστικής ομορφιάς, έχει μεταμορφωθεί σε τόπο αφιλόξενοκαι μη βιώσιμο. Το γαλανό που παραδοσιακά συνδέεται με τα νερά της θάλασσας, έχει αντικατασταθεί από το θολό γκρι χρώμα του μολυσμένου νερού. Αυτή η ριζική μεταμόρφωση δεν έχει μόνοαλλάξει την αισθητική του τοπίου, αλλά έχει επίσης διαταράξει τη λεπτή ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αφήνοντάς το ευάλωτο στις συνεχείς πιέσεις.
Τα πλοία, από τις πρώτες τους μορφές, υπήρξαν σύμβολα της διττής ανθρώπινης φύσης. Από τη μία πλευρά, ενσάρκωσαν την ανάγκη για επικοινωνία, εξερεύνηση και ανταλλαγή ιδεών. Από την άλλη, συνδέθηκαν με την κατάκτηση, τη σύγκρουση και την εκμετάλλευση. Η έκθεση Πλάνητες Ορίζοντες αναδεικνύει αυτές τις αντιθέσεις, εστιάζοντας στον τρόπο που τα πλοία, ως τεχνικά και πολιτισμικά σύμβολα, ενσαρκώνουν τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, αλλά και τις αντιφάσεις της ανθρώπινης υπόστασης. Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης, οι έννοιες της δημιουργίας και της φθοράς συνυπάρχουν, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο αφήγημα που ισορροπεί ανάμεσα στη σωτηρία και την καταστροφή, την ελπίδα και την απαισιοδοξία, αντικατοπτρίζοντας την εύθραυστη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον και την ίδια του την ύπαρξη.
Για την υλοποίηση αυτού του έργου, η Χριστίνα Δημητριάδη έλαβε χρηματοδότηση το 2022 από το Stiftungs Kunstfonds, έναν από τους πιο έγκριτους δημόσιους φορείς χρηματοδότησης στη Γερμανία.
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα, Χριστίανα Δημητριάδη
Η Χριστίνα Δημητριάδη (γεν. Θεσσαλονίκη, 1967), είναι καλλιτέχνης, φωτογράφος. Είναιαπόφοιτος του New School of Social Research - Parsons School of Design τηςΝέαςΥόρκης. Απότο 1993 ζει καιεργάζεται στο Βερολίνο. Έργα της έχουν φιλοξενηθεί σε σημαντικά καλλιτεχνικά κέντρα και θεσμούς τέχνης, όπως η Berlinische Galerie στοΒερολίνο, το MEP La Maison Européenne de la Photographie στο Παρίσι, το Istanbul Modern, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, το mumok Museum Moderne Kunst Stiftung Ludwig στη Βιέννη, το EMST Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το MOMus, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το Kέντρο Tεχνών Δήμου Αθηναίων, το C.R.A.C. Centre Régional d'Art Contemporain Languedoc Roussilon στη Σέτ, την Auckland Triennial, την Biennale της Κωνσταντινούπολης, τη Μόσχα Photo Biennale, την Μπιενάλε Θεσσαλονίκης και τη Φωτογραφική Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.
Το έργο της έχει προσελκύσει σημαντικήδιεθνήπροσοχήσεπεριοδικάτέχνηςκαιφωτογραφίας, καθώς και σε εφημερίδες όπως τα Art Agenda, The Believer, Artforum, C41 Magazine, Spiegel, Mousse Magazine, Flash Art, Camera Austria, Die Tageszeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η Dior Haute Couture προσκάλεσε τη Δημητριάδη να φωτογραφήσει τη Συλλογή Καλοκαίρι 2022. Το 2024, η Δημητριάδη προτάθηκε για το βραβείο Louis Roederer Foundation Photography Prize for Sustainability και το 2020 ήταν υποψήφια για το SPECTRUM International Prize for Photography του Ιδρυματος Κάτω Σαξονίας και του Μουσείου Sprengel.
Τον Απρίλιο του 2015, η Galeria Studio στη Βαρσοβία παρουσίασε την πρώτη αναδρομική έκθεση του έργου της Χριστίνας Δημητριάδη, με τίτλο «Technologies of the Self», σε επιμέλεια της Barbara Piwowarska. Από το 2007 έως το 2008, η Δημητριάδη προσκλήθηκε να συνεργαστεί σε δύο έργα με το Bauhaus Stiftung και την IBA Stadtumbau. Το 2010, ταέργατηςδημοσιεύθηκανστοVolume 8: CityandMigration, τηςσειράςEditionBauhaus, Dessau.
Η Δημητριάδη έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνώνκαι έχει λάβει υποτροφίες, όπως το GATE27 στην Κωνσταντινούπολη, τοC.A.R.K. στοKanazawa College of Art στην Καναζάβα, και το AIRArtist-In-Residence στο Kremsander Donau. Έχει λάβει επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις από οργανισμούς όπως το Stiftung Kunstfonds, το Stiftung Kulturwerk του V GBild-Kunst, το NEON Grant στην Αθήνα, το OUTSET καιτο ifa – Institut für Auslandsbeziehungen.
Επιπλέον, η Χριστίνα Δημητριάδη δραστηριοποιείται ως επισκέπτρια καθηγήτρια και ομιλήτρια σε διάφορα πανεπιστήμια και ιδρύματα, όπωςτοFreie Universität Berlin, το Universität der KünsteBerlin, η Hochschule für GrafikundBuchkunst στηΛειψία, το Kanazawa College of Art και το Kunstuniversität Linz. Από το 2014 έως το 2017, εξελέγη να ηγηθεί και να διδάξει στο τμήμα φωτογραφίας του New York University στο Βερολίνο.
Έργα της ανήκουν στις συλλογές του FracBretagne στη Ρεν, του GaleriaStudio στη Βαρσοβία, και του EMΣT Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα.
Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, 19:00–21:30
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
κάθε Σάββατο 12:00-16:00
από 13/12/2024 έως 22/02/2025κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12:00-18:00