Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Γιάννης Παππάς: Αναζητώντας τον Αλέξανδρο» στο Fougaro Art Center

pappas-3

Η μεγάλη έκθεση στο Ναύπλιο αποτελεί την πρώτη συνεργασία του Fougaro Art Center με το Μουσείο Μπενάκη και είναι αφιερωμένη στο έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά και στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το 2019, το εμβληματικό έργο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Βασ. Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία της υλοποίησης του αριστουργηματικού γλυπτικού συνόλου, που διήρκεσε 32 χρόνια, με τις πρώτες δοκιμές του Γιάννη Παππά να ξεκινούν το 1941. Το κοινό έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακολουθήσει τη μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του γλυπτού μέσα από σχέδια, μελέτες, προπλάσματα,φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, με τον μεγαλύτερο όγκο των εκθεμάτων να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά.

Η μεγάλη έκθεση στο Ναύπλιο παρατείνεται έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία του FOUGAROARTCENTER με το Μουσείο Μπενάκη. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο του γλύπτη Γιάννη Παππά καιστον εμβληματικό έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πουβρίσκεται από το 2019 στη συμβολή των οδών Βασ. Όλγας και Βασ.Αμαλίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Παππάς|αναζητώντας τον Αλέξανδρο» εστιάζει στη δημιουργική διαδικασία της υλοποίησης του αριστουργηματικού γλυπτικού συνόλου,που διήρκεσε 32 χρόνια.Με τις πρώτες δοκιμές του Γιάννη Παππάνα ξεκινούν το 1941, το έργο χυτεύτηκε σε μπρούντζο το 1973.Στην έκθεση αυτή, το κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να ακολουθήσει τη μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του γλυπτού μέσα από σχέδια, μελέτες,προπλάσματα, φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, με τον μεγαλύτερο όγκο των εκθεμάτων να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά.

Δίχως να έχει προηγηθεί παραγγελία, ο Γιάννης Παππάς ξεκίνησε να επεξεργάζεται το έργο μέσα στην Κατοχή. Μέσα σε τρεις δεκαετίες ερεύνησε συστηματικά και επίμονα κάθε λεπτομέρεια του έργου, μέσα από αρχαίαγλυπτά και ψηφιδωτά με παραστάσεις του Αλέξανδρου, κάνοντας εμβριθείς ανατομικές μελέτες αλόγων εκ του φυσικού, σχεδιαστικές σπουδές εφίππων αγαλμάτων της Αναγέννησης και, βέβαια, ατέλειωτες δοκιμές,αναζητώντας το ιδανικό αποτέλεσμα.

Τελικά, η αγάπη του Γιάννη Παππά για τον άνθρωπο οδήγησε στην απόδοση του Αλεξάνδρου όχι σαν ένοπλουστρατηλάτη και κατακτητή, αλλά ως πρεσβευτή της ελληνικότητας στις εσχατιές του τότε γνωστού κόσμου. Ο Έλληνας που λατρεύτηκε σαν θεός και απασχολεί την τέχνη και την επιστήμη ώς τις μέρες μας απαθανατίστηκε αριστοτεχνικά ως ουμανιστικό σύμβολο, ύστερα από τη συναρπαστικήαναζήτηση ενός μεγάλου καλλιτέχνη.

επιμέλεια
Αντώνης Ι. Κοντρογιάννης
Θοδωρής Μπαργιώτας

Fougaro Art Center
Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
27520 47380 | 210 8070 523 | art@fougaro.gr

είσοδος: 5€ / 3€ για μαθητές, σπουδαστές, 65+, ομάδες άνω των 5 ατόμων
δωρεάν είσοδος για ΑμεΑ και τον συνοδό τους & μέλη του Μουσείου Μπενάκη

Για όσους θέλουν να την επισκεφθούν από την Αθήνα 

Σάββατο 19 Οκτωβρίου & Σάββατο 2 Νοεμβρίου
πούλμαν από Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1)
αναχώρηση 10πμ | ξενάγηση από τον επιμελητή 12.30μμ | επιστροφή 5μμ
ελεύθερη συμμετοχή - μόνο με κράτηση θέσης στο 6943056 387

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

pappas-3
«Γιάννης Παππάς: Αναζητώντας τον Αλέξανδρο» στο Fougaro Art Center
από 07/06/2024 έως 03/11/2024

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00-15:00

από 07/06/2024 έως 03/11/2024

κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 18:00-21:00