Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Κάνα Δυο Φωτογραφίες: Η ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνει το Cinobo Όπερα

Οι φωτογραφίες του Δημήτρη Μουγκού και ένα μοναδικό κινηματογραφικό τριήμερο με εμβληματικές ταινίες της urban κουλτούρας, εγκαινιάζουν τη νέα σεζόν του Cinobo Όπερα

Κάνα δυο φωτογραφίες
© Δημήτρης Μουγκός

Ο Δημήτρης Μουγκός, ο άνθρωπος που έχει καταγράψει φωτογραφικά όσο κανείς άλλος την rap κουλτούρα της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Cinobo, την ελληνική κινηματογραφική streaming πλατφόρμα, και μαζί μεταμορφώνουν ολοκληρωτικά το Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57).

Η νέα σεζόν του ιστορικού κινηματογράφου εγκαινιάζεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, με μία πρωτότυπη φωτογραφική εγκατάσταση που αφηγείται τις ιστορίες μιας παρέας και φτάνει από τους ακάλυπτους των πολυκατοικιών μέχρι τις εκρηκτικές συναυλίες του ΛΕΞ. Παράλληλα, το Cinobo παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό τριήμερο εμπνευσμένο από την έκθεση, που θα ''ζωντανέψει'' τις φωτογραφίες στην μεγάλη οθόνη, μέσα από εμβληματικές ταινίες όπως το Kids και Το Μίσος, αλλά και με την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα του Kneecap (Ριτς Πέπιατ). Τις ταινίες θα προλογίσουν αγαπημένοι δημιουργοί και φίλοι. Μεγάλος χορηγός της διοργάνωσης, είναι η Uber.

Μήτσο, τράβα κάνα δυο φωτογραφίες: To Cinobo Όπερα όπως δεν το έχουμε φανταστεί

H έκθεση Κάνα Δυο Φωτογραφίες παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τεράστια επιτυχία στην Thessaloniki Photo Biennale, το 2023. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο φωτογράφος Δημήτρης Μουγκός θα παρουσιάσει την συγκεκριμένη συλλογή φωτογραφιών στο αθηναϊκό κοινό, μεταμορφώνοντας στην κυριολεξία το Cinobo Όπερα. Το πάτωμα, οι τοίχοι και όλο το μήκος και πλάτος του φουαγιέ της μεγαλύτερης κινηματογραφικής αίθουσας του κέντρου της Αθήνας θα γεμίσουν με εικόνες. Η αισθητική του αστικού τοπίου και οι γεμάτες συναισθήματα εικόνες του Δημήτρη Μουγκού, θα μετατρέψουν το σινεμά σε έναν χώρο αφιερωμένο στην τέχνη του δρόμου.Το Cinobo Όπερα, μετά την επαναλειτουργία του από το Cinobo, επαναπροσδιορίζεται και αφουγκράζεται την σύγχρονη αστική κουλτούρα και τις καλλιτεχνικές εκφράσεις του σήμερα μπαίνοντας δυναμικά στη νέα του εποχή.

Πρόγραμμα:

Παρασκευή 20/9
20:00 Εγκαίνια έκθεσης
21:30 Menace II Society | Άλμπερτ και Άλεν Χιουζ, 97’ (1993)

Σάββατο 21/9
20:00 Kids | Λάρι Κλάρκ, 90’ (1995)
22:30 Το Μίσος (La Haine) | Ματιέ Κασοβίτς, 98’ (1995)

Κυριακή 22/9
20:00 Kneecap | Ριτς Πέπιατ, 105’ (2024) *PREVIEW
22:30 Ο Μαχαιροβγάλτης (Knifer) | Γιάννης Οικονομίδης, 108’ (2010)

Info

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 20:00 με δωρεάν είσοδο για όλους, παρουσία του φωτογράφου,  φίλων και συνεργατών. Θα ακολουθήσει προβολή και after party με DJ Set στο Εφημερίδα ATH (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα, Αθήνα).

Σημείωμα Επιμελήτριας της έκθεσης Δρ. Ηώς Πάσχου:

Υπάρχει πράγματι ένα πεδίο σύνδεσης της φωτογραφικής αναπαράστασης με τη βιωματική εμπειρία, είτε αφορά την παρουσίαση του έργου του Δημήτρη Μουγκού σε ένα βιβλίο, είτε σε μια έκθεση. Δύο είναι οι βασικοί άξονες που προτείνει η συγκεκριμένη παρουσίαση στο χώρο του κινηματογράφου Cinobo Όπερα στο κέντρο της Αθήνας: πρώτον, να αναδείξει τη δημιουργία ενός photobook σε σχέση με την σημασία της αφήγησης στην επικοινωνία ενός μηνύματος στις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις και δεύτερον να συνδέσει την μουσική με τη φωτογραφία μέσα από εννοιολογικές και οπτικές συμπτώσεις που πλαισιώνουν το έργο εγκατάσταση in situ. Η έκθεση προτείνει μια διαδρομή έσω/έξω από τον ακάλυπτο των πολυκατοικιών μέχρι τις ταράτσες και από την βοή του δρόμου μέχρι τις συναυλίες του ΛΕΞ και των φίλων-συνεργατών, αποτυπώνοντας την ουσία, την ενέργεια μιας κουλτούρας που σχηματίστηκε ως απάντηση στο ζοφερό αστικό τοπίο (και όχι μόνο). Οι εικόνες του φωτογραφικού οδοιπορικού που επιλέχθηκαν από συνολικά 15.000 φωτογραφίες δεν είχαν από την αρχή της δημιουργίας τους ως σκοπό μόνο την τεκμηρίωση αλλά η ίδια η φωτογραφική πράξη ήταν ένας τρόπος αποτύπωσης κοινών εμπειριών. Ακριβώς, σε έναν τέτοιο χώρο όπως το σινεμά, όπου μοιραζόμαστε έναν τρόπο θέασης, η έκθεση του Δημήτρη Μουγκού συνδιαλέγεται ταυτόχρονα με τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο, με την ανάμνηση και το ιστορικό ντοκουμέντο. Ο στίχος «Μήτσο τράβα κάνα 2 φωτογραφίες» υπήρξε η αφορμή. Τώρα, σας προσκαλούμε να απολαύσετε τη συνέχεια.

Βιογραφικό Σημείωμα Δημήτρη Μουγκού:

Ο Δημήτρης Μουγκός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1984. Προερχόμενος από ένα περιβάλλον ταυτισμένο με τις γραφικές τέχνες, σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού στην Αθήνα (ΠΑΔΑ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmiths College του Λονδίνου. Από το 2012 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της MOUGOS Image & Communication, που αντικείμενο της είναι η φωτογραφία, η οπτική επικοινωνία και οι γραφικές τέχνες.

* Mε την υποστήριξη της Athens Voice και του Voice 102.5

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Κάνα δυο φωτογραφίες
Κάνα Δυο Φωτογραφίες: Η ραπ κουλτούρα της Θεσσαλονίκης μεταμορφώνει το Cinobo Όπερα
από 20/09/2024 έως 04/10/2024

κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19:30-23:30

από 20/09/2024 έως 04/10/2024

κάθε Σάββατο, Κυριακή 18:00-23:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η έκθεση θα βρίσκεται στο Cinobo Όπερα (Ακαδημίας 57) για δύο εβδομάδες, από τις 20/09 έως τις 04/10, με ελεύθερη είσοδο. Τιμή εισιτηρίου ταινιών: 6€.