Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Αλέξης Κυριτσόπουλος – Ξένιος στο Radisson Blu Park Hotel

Αλέξης Κυριτσόπουλος – Ξένιος στο Radisson Blu Park Hotel

Η διεύθυνση του ξενοδοχείουRadisson Blu Park Hotel – στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» – που διοργανώνεται για 12η χρονιά και με επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελένης Αθανασίου, παρουσιάζει έργα του εικαστικού Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο “Ξένιος”. Η έκθεση θα περιλαμβάνει 30 ζωγραφικά έργα από την συλλογή του καλλιτέχνη και θα εκτίθενται στους χώρους του ξενοδοχείου έως τις 12 Αυγούστου 2024.

Το ιστορικό ξενοδοχείο Radisson Blu Park Hotel Athens -σημείο αναφοράς για το ελληνικό κοινό, αποτελεί εδώ και χρόνια το σημείο συνάντησης του αθηναϊκού παλμού με την τέχνη. Σε ανοιχτό διάλογο με την εικαστική έκφραση, συνδέει τον τουρισμό με τον πολιτισμό, προβάλλοντας έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί.

Στην παρούσα έκθεση ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με μορφοπλαστικό όπλο την ιδιαίτερη προσωπική, ανεπιτήδευτη, ενστικτώδη και ταυτόχρονα πειθαρχημένη γραφή του επιχειρεί μια νέα διήγηση με πολλαπλές αναγνώσεις. Με πρωταγωνιστή το χρώμα και όχι την γραμμή ερμηνεύει ιστορίες-παραμύθια εμπνευσμένα από την παράδοση, την λογοτεχνία, την ιστορία, την αττική κωμωδία και τον Αριστοφάνη, το λαϊκό θέατρο, κ.ά. Προκαλεί τον θεατή να ψηλαφίσει την σκέψη του. Εικόνες υπέροχα ζωηρές από ακρυλικά, τέμπερες, μολύβια αλλά και φθηνά υλικά όπως χαρτιά, χαρτόνια, λαδόκολλες και κολλάζ με έντονα και φωτεινά χρώματα πρωταγωνιστούν στην επιφάνεια του καμβά και διαμορφώνουν έναν χρωματιστό παραμυθένιο κόσμο από χαρακτήρες. Φιγούρες όπως ο Δον Κιχώτης, ο Καραγκιόζης, η κυρά Σαρακοστή αλλά και τοπία με εξωτικά της θάλασσας πρωταγωνιστούν στον μουσικό του κόσμο άλλοτε αυτοβιογραφικά και άλλοτε με λεπτό κοινωνικό και εν μέρει σατιρικό σχολιασμό. Μουσική, χρώμα και ενίοτε λέξεις αποτελούν το δομικό στοιχείο της εικόνας καθορίζοντας τα σχήματα των μορφών του.

Ο καλλιτέχνης ενθουσιάζεται από την Commedia dell’ arte, τους Γερμανούς εξπρεσιονιστές και το κίνημα Der Blaue Reiter, τον William Kentridge, τον Paul Klee, τα Φλαμανδικά καρναβάλια του James Ensor και δημιουργεί μια δισδιάστατη ζωγραφική από ακαθόριστους χώρους και τόπους με ταραχώδες χρώμα και παραμόρφωση της φόρμας. Ιχνηλατεί σύμβολα αρχετυπικά όπως το σπίτι, τη σελήνη, τα αστέρια, το δένδρο, το καράβι κ.ά. δημιουργώντας υπαινιγμούς κι αλληγορίες. Η ένταση του χρώματος για τον δημιουργό είναι βασικό συστατικό για τον καθορισμό της δομής των απεικονίσεων και των συνθέσεων του. Χτίζει τη σύνθεσή του με διακριτά σχήματα, πάλι μέσα από πινελιές χρώματος, κατακτώντας το στοίχημα του χαμένου νοήματος της απλότητας και του ενθουσιασμού της ανακάλυψης του κόσμου όταν ήμασταν παιδιά.

Όπως αναφέρει η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου: «…Ο προσωπικός κώδικας γραφής του Αλέξη Κυριτσόπουλου εκπροσωπεί την αριστοκρατία του γούστου και παραμένει έως σήμερα σύγχρονος με μια οπτική γλώσσα αναγνωρίσιμη και εντελώς δική του. Χρησιμοποιεί το χρώμα για να δημιουργήσει κρυπτογραφημένες οπτικές ιστορίες γεμάτες ρυθμό, μουσική και στυλ και τον μύθο και την αλληγορία για να εικονογραφήσει συμβολικά το έργο του παντρεύοντας τους ήρωές του με μνήμες της παρελθούσης Ελληνικής ιστορίας» και συνεχίζει «…η ζωγραφική του Αλέξη Κυριτσόπουλου αξιοποιεί την παράδοση χωρίς να την αντιγράφει. Περνάει αλληγορίες, συμβολισμούς και μεταφορικά σχήματα μέσα από τα έργα του. Το λαϊκό και Βυζαντινό στοιχείο συναντά και πολλές φορές συμπορεύεται με τα μοντέρνα κινήματα που πρωτοεμφανίζονται στην Ελλάδα… Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος με το ένα μάτι βλέπει και το άλλο αισθάνεται.»

Αλέξης Κυριτσόπουλος – βιογραφικό

Ο Αλέξης Κυριτσόπουλος γεννήθηκε το 1943. Ξεκίνησε ως σκιτσογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά μέχρι τον Απρίλιο του 1967. Το καλοκαίρι έφυγε και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου και γνώρισε την ζωγραφική. Ζει και εργάζεται ως εικαστικός στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί και ιδρύματα (ΜΙΕΤ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά.) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Έχει εικονογραφήσει και γράψει βιβλία, μεταξύ των οποίων Το παραμύθι με τα χρώματα, τα Βεγγαλικά που βραβεύτηκε από το κρατικό βραβείο παιδικού βιβλίου το 2012 και το Κουράγιο που εκδόθηκε το 2020.

Έχει ζωγραφίσει εξώφυλλα βιβλίων και δίσκων, αφίσες, CD, για τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Διονύση Σαββόπουλο, το Νίκο Ξυδάκη και πολλούς άλλους. Έχει φιλοτεχνήσει σκηνικά και κοστούμια σε παραστάσεις του Σαββόπουλου (Αχαρνής, Σαββόραμα κ.ά.) στο Μέγαρο Μουσικής και σε θεατρικές σκηνές, στο ΚΘΒΕ (έργο του Ευγένιου Τριβιζά) και σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους του Απόστολου Δοξιάδη, του Χρήστου Βακαλόπουλου και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.

Η ενασχόλησή του με το έργο του Δον Κιχώτη πάει αρκετά χρόνια πίσω. Το 2005-06 παρουσίασε έκθεση ζωγραφικής στο ΜΙΕΤ για τα 400 χρόνια του Δον Κιχώτη και το 2006 μέρος αυτής της δουλειάς εκτέθηκε και στο ελληνικό περίπτερο του ΕΚΕΒΙ στην διεθνή έκθεση βιβλίου στη Μαδρίτη, όπου η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα τον Οκτώβριο του 2005.

Το 2023 κυκλοφόρησαν τα βιβλία Η μπάλα από τις εκδόσεις Ίκαρος και το Άλλοτε και τώρα από τις εκδόσεις Κέδρος.