Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Λυδία Βαϊρακταράκη: «Ενδοσκόπηση» στο Κέντρο Τεχνών Μετς

Λυδία Βαϊρακταράκη: «Ενδοσκόπηση» στο Κέντρο Τεχνών Μετς
© Λυδία Βαϊρακταράκη

Το Κέντρο Τεχνών Μετς καλωσορίζει το καλοκαίρι με ένα σύγχρονο φωτογραφικό project της απόφοιτης Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Λυδίας Βαϊρακταράκη, σε επιμέλεια της Νιόβης Κρητικού. 

«Στην έκθεση "Ενδοσκόπηση", η Λυδία Βαϊρακταράκη εξετάζει τους ρόλους και τα διαφορετικά προσωπεία και προφίλ που καλείται ο καθένας να υιοθετήσει στις διάφορες περιστάσεις της ζωής του. Το σύνολο του έργου της είναι αυτοβιογραφικό και συχνά περιέχει συνθέσεις που δημιουργούν εγκιβωτισμένες αφηγήσεις. Σκοπός της εικαστικού είναι να αναδείξει τις πτυχές του εσωτερικού κόσμου που κρύβει ο καθένας μέσα μας, αλλά και να δείξει πώς η φύση του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη, αλλά πολυδιάστατη. Άλλωστε οι ρόλοι που αναλαμβάνουμε στην καθημερινή ζωή μας, πλάθουν και την πολυπλοκότητα του "Έσω".

Αναπτύσσοντας αυτή τη συλλογιστική, μπορούμε να παρατηρήσουμε δύο τρόπους ταύτισης: αφενός ως μια οικουμενική περσόνα στην οποία ο καθένας καθρεφτίζει τον δικό του εσωτερικό κόσμο και αφετέρου ως μια αέναη διαδικασία εξέλιξης του εαυτού. H προβολή της εικόνας του εαυτού καθώς και το ναρκισσιστικό κομμάτι που κρύβει αυτή η ανάγκη για αυτοπροβολή, αποτελεί ένα έντονο φαινόμενο αλλά και ένα καίριο ζήτημα που απασχολεί φιλοσοφικά την ανθρωπότητα στις μέρες μας.

Με κρυφές αναφορές στο έργο μεγάλων φωτογράφων αλλά και με μια φεμινιστική διάθεση, το αποτέλεσμα κρύβει αλληγορίες και ενδόμυχες σκέψεις. Ταυτόχρονα, κάποια ψυχογραφήματα δεν απουσιάζουν από το εικαστικό μα, εν τέλει, φωτογραφικό αυτό πρότζεκτ. Το αισθητικό αποτέλεσμα της ενότητας αποπνέει μια μυσταγωγία, μια σκηνοθετικά δομημένη σύνθεση, μια αφήγηση και μια ενδοσκοπική ματιά. Εδώ, σημαίνον στοιχείο του έργου αποτελεί η σχέση με το απόκρυφο, το παράλογο και το υποσυνείδητο καθώς αυτό έρχεται αντιμέτωπό με το «εδώ και τώρα», το έλλογο και το ορθολογιστικό κομμάτι του εαυτού.

Η Λυδία Βαϊρακταράκη, μέσα από αυτές τις πολυεπίπεδες αφηγήσεις, καλεί τον θεατή να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί την πολυπλοκότητα του "Εγώ". Κάθε καρέ, κάθε εικόνα, είναι μια πρόσκληση να βυθιστούμε βαθύτερα στον ψυχισμό μας, ανακαλύπτοντας τις αλήθειες και τις αντιφάσεις που μας συνθέτουν. Μέσα από τη χρήση του αυτοβιογραφικού στοιχείου και των αφηγήσεων της, μας υπενθυμίζει ότι η ανθρώπινη φύση είναι πλούσια, πολυσύνθετη και συνεχώς εξελισσόμενη».

- Νιόβη Κρητικού