Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς» στην Chili Art Gallery

«Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς» στην Chili Art Gallery

Ο Εικαστικός Επιμελητής Πάρης Καπράλος και η Chili Art Gallery σε συνεργασία με 22 εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν την έκθεση «Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς».

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Λένα Σπάνια, Germa Dadurkeviciute, Χρυσούλα Δεμάγκου, Mirja Birgitta, Εύα Αναστοπούλου, Rene Di, Ρουμπίνη Βρυώνη, Julia Prikhodko, Γιάννης Σταμούλης, Mandy D., Δέσποινα Γεωργιάδη - Θεσσαλονικέως, Τζοβινάρ Γιεγίς Μοβσεσιάν, Μιχάλης Δεβανάκης, Panagiota Stappa, Βίκυ Μπενετάτου-Κεφάλα, Κατερίνα Παναγάτου, Όλγα Μπαρμάζη, Θεοδώρα Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος (Eric Cospi), Νικηφόρος Τσεκούρας, Χρήστος Χρυσάιδος, Βάσια Σερέτη.

Σημειώνει ο κ. Καπράλος σε κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης:H έκθεση “Πίσω από τις μάσκες της ουτοπικής χαράς” διευρευνά το κοινωνικό φαινόμενο της “τοξικής θετικότητας” (toxic positivity) που αναφέρεται στην υπερβολική επίδειξη ευτυχίας και υπεραισιοδοξιας σε όλες τις καταστάσεις κοινωνικής δικτύωσης, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις λεπτομέρειες των ατομικών περιστάσεων. Τα ΜΜΕ, τα fashion idols, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει σημαντικά στη διάδοση της “τοξικής θετικότητας” και στην απόρριψη των αρνητικών συναισθημάτων. Η τοξική θετικότητα στις κοινωνίες έχει σοβαρές συνέπειες· τα άτομα εξαναγκάζονται να καταπνίγουν τα γνήσια συναισθήματά τους για να προσαρμοστούν στις κοινωνικές προσδοκίες. Αυτή η καταπίεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες, αγχος και ακόμη και κατάθλιψη, καθώς τα άτομα δε βρίσκουν χώρο να εκφράσουν και να αντιμετωπίσουν τα αληθινά τους συναισθήματα. Η κοινωνιολογία και οι σύγχρονες ψυχαναλυτικές θεωρίες υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να επιβεβαιώνουμε όλα τα συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών, και να προσφέρουμε υποστήριξη και συμπάθεια στους πάσχοντες στο κοινωνικό μας περιβάλλον, αντί να σπεύδουμε να απορρίπτουμε συναισθήματα όπως θλίψη, θυμός, πένθος, κλπ που σε φυσιολογικό βαθμό εκδηλώνουν άλλοι άνθρωποι γύρω μας ως “πάρα πολύ αρνητικά”. Αυτή η προσέγγιση ενθαρρύνει τα άτομα να ασχοληθούν με τα συναισθήματά τους με έναν υγιή και παραγωγικό τρόπο, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συναισθηματική ευημερία και ανθεκτικότητα όταν βρισκόμαστε ατομικά και συλλογικά αντιμέτωποι με τις δυσκολίες της ζωής. Η Τέχνη γίνεται φορέας της ενσυναίσθησης, και δίαυλος της ανθρώπινης επαφής: μας θυμίζει πάνω και πέρα από όλα να είμαστε άνθρωποι”.

Σχετικά με τον Επιμελητή
Ο Πάρης Καπράλος είναι Εικαστικός Επιμελητής, Ιδρυτής & Συντονιστής της ARC -Art Revisited Collective, και συνεκδότης του Arts & Antiques CCR. Γεννήθηκε το 1975 και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, και δραστηριοποιείται διεθνώς. Τη περίοδο 2008 – 2022 διέμεινε στη Β. Ελλάδα. Σπούδασε Οικονομικά (Αθήνα) και Γραφικές Τέχνες (Staffordshire, Αγγλία). Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος με εξειδίκευση σε θέματα Τεχνολογίας σε οικονομικές εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικά πρακτορεία ειδήσεων (1999-2006), ως Οργανωτικός Υπεύθυνος και στέλεχος διοργάνωσης σε επιχειρηματικά συνέδρια του κλάδου της Πληροφορικής & των Τηλεπικοινωνιών (Infocom, Greek ICT Forum, 2004-2011), και άλλαξε επαγγελματική πορεία στρεφόμενος στον χώρο της Τέχνης το 2011. Συνεργάστηκε με τον όμιλο Myrό (Myrό Gallery, Myrό Antiques House, Greek Marble Initiative, 2011-2017). Από το 2018 και εξής εργάζεται ως ανεξάρτητος Διοργανωτής και Επιμελητής εικαστικών εκθέσεων & εκδηλώσεων. Χρημάτισε εκπρόσωπος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Υδατογραφίας IWS (International Watercolor Society) τη περίοδο 2019-2022, ενώ τον Οκτώβριο του 2022 ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ανάπτυξης της ARTgrID παράλληλα με τις υπόλοιπες δραστηριότητές του. Έχει επιμεληθεί και διοργανώσει περισσότερες από 150 εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, projects και συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας. 

Σχετικά με την ARTgrID
H ARTgrID είναι εταιρεία που ασχολείται συστηματικά με την προβολή και προώθηση ποιοτικής τέχνης εικαστικών καλλιτεχνών, κυρίως μέσω ιστοσελίδας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών, αλλά και με τη διοργάνωση φυσικών γεγονότων, δράσεων και την αξιοποίηση συνεργειών με πολλά διαφορετικά εμπλεκόμενα μέρη στον χώρο των Τεχνών(Επιμελητές, χώρους, εμπόρους τέχνης, επενδυτικούς συμβούλους, εξειδικευμένους νομικούς, κ.α.). Διαθέτει διαδικτυακή πλατφόρμα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών artgrid.gr στις υπηρεσίες της οποίας συγκαταλέγονται η διοργάνωση φυσικών και διαδικτυακών εκθέσεων/συμποσίων/εικαστικών δράσεων, η δημιουργία, φιλοξενία και προβολή ιστοσελίδων εικαστικών καλλιτεχνών κ.α. 

Σχετικά με την Chili Art Gallery
Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο τουΔήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events.