Πιστή στο ραντεβού της με το φιλότεχνο κοινό η γκαλερί Καψιώτη υποδέχεται την πιο αγαπημένη γιορτή του χρόνου με την έκθεση - θεσμό που στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας της απέκτησε φανατικούς φίλους.
Σαράντα πέντε καταξιωμένοι εικαστικοί υμνούν με το χρωστήρα και τη σμίλη τους την μαγεία των Χριστουγέννων.
Στη φετινή έκθεση συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ζωγράφοι: Δάφνη Αγγελίδου, Γιάννης Αδαμάκης, Σωτήρης Ανδριανός, Μαρία Αποστόλου, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Όλγα Βερυκάκη, Δήμητρα Γούναρη, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάσος Δήμος, Τάνια Δρογόση, Φραγκίσκος Δουκάκης, Ράνια Καπελάρη, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Δέσποινα Κουβάτσου, Μαρία Κτιστοπούλου, Μιχάλης Μαδένης, Πένυ Μαναβή, Μιχάλης Μανουσάκης, Μιχάλης Μακρουλάκης, Ραφαήλ Μπάικας, Χρήστος Παλλαντζάς, Ηλίας Παπανικολάου , Μαρία Πάστρα, Κωνσταντίνος Ράμμος, Βαγγέλης Ρήνας, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Σαριδάκης, Παναγιώτης Σιάγκρης, Βασίλης Σολιδάκης, Σωτήρης Σόρογκας, Βασίλης Τάγκαλος, Κωνσταντίνος Τόλης, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος, Ανδρονίκη Χειλά, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Και οι γλύπτες: Στέλιος Γαβαλάς, Νίκος Καλαφάτης, Αντώνης Καστρινάκης, Πόλυ Κάνιστρα, Διονύσης Ματαράγκας, Άγγελος Παναγιωτίδης, Χριστίνα Σαραντοπούλου.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση πραγματεύονται ο καθένας με τα δικά του μέσα και τη δική του εικαστική «γλώσσα» όλα τα συναισθήματα που νιώθουμε στις γιορτές και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε το βαθύτερο νόημά τους.
Χαρά, ελπίδα, προσμονή, αισιοδοξία αλλά και νοσταλγία και αυτή η γλυκιά μελαγχολία του χειμώνα, αποτυπώνονται με γλαφυρά χρώματα και δυναμικούς συμβολισμούς στα έργα που θα δούμε στην έκθεση.
Πρόσωπα, χώροι, αντικείμενα, νεκρές φύσεις, χειμερινά τοπία μετατρέπονται σε σύμβολα της γιορτής και δημιουργούν μια αφηγηματική έκθεση που συνθέτει την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη ιστορία και παρασύρει το θεατή της σε ένα μαγικό ταξίδι.
Η βαθιά εσωτερικότητα και ο ποιητικός ρεαλισμός που χαρακτηρίζουν το έργο του, δίνουν φως στην νεκρή φύση του Μιχάλη Μακρουλάκη. Για ακόμα μια φορά ο ζωγράφος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αναδεικνύει με θαυμαστό τρόπο την ομορφιά των καθημερινών πραγμάτων.
Αντιπροσωπευτικά δείγματα της θεματικής, της τεχνικής και του προσωπικού καλλιτεχνικού ιδιώματος που έγραψε ιστορία στην ελληνική ζωγραφική και επηρέασε τους μεταγενέστερους είναι τα έργα του Αλέκου Φασιανού, του Παύλου Σάμιου, του Δημοσθένη Κοκκινίδη, του Γιάννη Ψυχοπαίδη και του Σωτήρη Σόρογκα που παρουσιάζονται στην έκθεση.
Αστικής φιλοσοφίας έργα μας προκαλούν να ανοίξουμε πόρτες και να ανακαλύψουμε τις ιστορίες που αφηγούνται τα πρόσωπα που απεικονίζονται στα έργα του Στέφανου Δασκαλάκη, του Μιχάλη Μανουσάκη, της Δάφνης Αγγελίδου, της Ράνιας Καπελιάρη, του Τάσου Δήμου, της Τόνιας Δρογόση, του Στάθη Βατανίδη, του Ραφαήλ Μπάικα.
Ατμοσφαιρικά χειμερινά τοπία μας καλούν να ακούσουμε τον ήχο του νερού, το θρόισμα των φύλλων , να αφήσουμε το χειμερινό αέρα να μας χαϊδέψει το πρόσωπο και να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά μας βόλτας κάτω από την Ακρόπολη στα έργα του Χρήστου Παλλαντζά, του Γιάννη Αδαμάκη, της Χρύσας Βέργη, της Μαρίας Κτιστοπούλου, της Δήμητρας Γούναρη, του Κώστα Ράμμου, της Πένυς Μαναβή, του Φραγκίσκου Δουκάκη.
Ζωηρά χρώματα, ανάγλυφες αναπαραστάσεις ή αφαιρετικός εύγλωττος συμβολισμός αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα της γιορτής , στις νεκρές φύσεις του Μιχάλη Μαδένη, του Σωτήρη Ανδριανού, του Βασίλη Τάγκαλου.
Η έκθεση «Εορτινά» που πραγματοποιείται στην γκαλερί Καψιώτη εδώ και είκοσι δύο χρόνια, λίγο πριν τις γιορτές, είναι ένα μάθημα ιστορίας της τέχνης.
Έργα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, με τις υπογραφές καταξιωμένων καλλιτεχνών, συνθέτουν ένα πανόραμα όλων των τάσεων της σύγχρονης και της πρότερης εικαστικής δημιουργίας με αναφορές από τον Ρεαλισμό και τον Υπερρεαλισμό έως την αφαίρεση και τον ιμπρεσιονισμό.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Σοφία Καψιώτη.