Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει αφιέρωμα στην πολύπτυχη εικαστική δραστηριότητα του Μάρκου Καμπάνη. Ζωγραφική, χαρακτική, εκκλησιαστική τέχνη, βιβλία συλλειτουργούν και ξεδιπλώνουν την προσωπικότητα ενός δημιουργού χαμηλόφωνου, με εκτεταμένο εύρος παραγωγής. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, με κεντρικό άξονα έξι μεγάλες ενότητες δουλειάς, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί τη λογική της χρονολογικής παρουσίασης. Η έκθεση αντί για αναδρομικό έχει μάλλον «αμφιδρομικό» χαρακτήρα, καθώς δεν έχει αρχή και τέλος, και παλαιά έργα συνομιλούν με νεότερα.
Το δημιουργικό οδοιπορικό του ζωγράφου, από τις αρχές του 1990, όταν πρωτοπήγε στο Άγιον Όρος, μέχρι σήμερα εκφράζεται με ποικίλα μέσα, συνδέοντας τις πιο παραδοσιακές τεχνικές με τα σύγχρονα εικαστικά εργαλεία. Από τα αγιορείτικα εργαστήρια εκτύπωσης των εικόνων, τα λεγόμενα σταμπαδούρικα, ως τους χάρτες που προσφέρονται απλόχερα στη χρήση της Google Map, ο Μάρκος Καμπάνης χαρτογραφεί τον προσωπικό του μύθο με πλοηγό τα ίδια τα μέσα της τέχνης. Η έκθεση ας θεωρηθεί μια μικρή γιορτή για τα πεπραγμένα του σημαντικού καλλιτέχνη, στην οποία ο θεατής καλείται να συμμετάσχει αντί να τα κοιτάζει από απόσταση.
Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά.
Συνοδευτικός κατάλογος
Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος σε επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Περιλαμβάνει κείμενα των Μαρίας Βασιλάκη, Διονύση Καψάλη, Γιώργου Μυλωνά, Ειρήνης Οράτη, Γιώργου Τριανταφύλλου, Γιώργου Χατζημιχάλη, Zoltan Someghyi και Σταύρου Ζουμπουλάκη. Ο κατάλογος επιχειρεί να φωτίσει διάφορες πτυχές του δημιουργικού έργου του ζωγράφου.
Λίγα λόγια για τον Μάρκο Καμπάνη
Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1955 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St. Martin’s School of Art, στο Λονδίνο. Το 1983 έζησε στη Φλωρεντία ζωγραφίζοντας τοπία και μελετώντας τα μουσεία της Ιταλίας. Aσχολείται με τη ζωγραφική, τη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την αγιογράφηση ναών, και, περιστασιακά, με τη σκηνογραφία και την επιμέλεια εκθέσεων και βιβλίων. Έχει εκπροσωπήσει την ελληνική τέχνη στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στη Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας το 1986, και σε πολλές ακόμη ομαδικές, ενώ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 20 ατομικές εκθέσεις σε γκαλερί, μουσεία και ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ
Είσοδος ελεύθερη