Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Η Νίκη της Σαμοθράκης «εισβάλλει» στο σύμπαν της Αμαλίας Σωτηροπούλου

Η έκθεση της ελληνίδας φωτογράφου «The Winged Victory of Samothrace and the Universe» παρουσιάζεται στην γκαλερί 7

The Winged Victory of Samothrace and the Universe: Η έκθεση της Αμαλίας Σωτηροπούλου στην γκαλερί 7

Μετά τις Καρυάτιδες και τις Σειρήνες, μια ακόμη εμβληματική γυναικεία μορφή, η Νίκη της Σαμοθράκης, εισβάλλει στο καλλιτεχνικό σύμπαν της Ελληνίδας φωτογράφου Αμαλίας Σωτηροπούλου. Η Νίκη γίνεται σύμβολο δύναμης, θάρρους και αυτοπεποίθησης, βγαίνει από τα όρια του κόσμου μας και μεταφέρεται στο διάστημα, εκεί όπου κυριαρχούν η γαλήνη, η αρμονία, η ειρήνη. Με τις μεγάλες φτερούγες της κάνει μία τελευταία αγγελική πτήση, για να υποβάλει την ιδέα του άυλου και του πνευματικού. Στο νέο του περιβάλλον το ακέφαλο σώμα της παραμένει πανέμορφο.

Όλες οι προσπάθειες που έγιναν από τους αρχαιολόγους, για να βρεθεί το χαμένο κεφάλι της Νίκης, έμειναν άκαρπες. Ίσως γιατί αυτό βρίσκεται κρυμμένο στο ανήσυχο μυαλό των καλλιτεχνών.

Επιμέλεια έκθεσης: Κλέα Σουλγιουτζόγλου

«Η Φτερωτή Νίκη στο Διάστημα» από την Αμαλία Σωτηροπούλου

Ο Ηλίας Βλάχου, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, γραμματέας Κλάδου Τέχνης και Ψυχιατρικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, γράφει για το έργο της Αμαλίας Σωτηροπούλου

Η Τέχνη της Αμαλίας Σωτηροπούλου στη Φωτογραφία χαρακτηρίζεται ανάμεσα σε άλλα και από το υπερβατικό στοιχείο: Στις φωτογραφίες της πρωταγωνιστούν μορφές που ενώ έχουν υλική υπόσταση ταυτόχρονα ανοίγονται στο άχρονο όπως ήταν οι Καρυάτιδες του χρυσού αιώνα του Περικλή που πρόσφατα θαυμάσαμε σε έκθεση τη να περιδιαβαίνουν στο παρόν λουσμένες σε ηλεκτρικά χρώματα.

Στην τωρινή έκθεση η φτερωτή Νίκη μετουσιώνεται από γλυπτό σε αρχέτυπο που ταξιδεύει αβαρές στο Διάστημα ως άλλος κοσμοναύτης: σε διαδοχικές εικόνες βλέπουμε τη Νίκη να «συνομιλεί» με στοιχεία της εξω-γήινης διάστασης σε έναν ισότιμο βαθμό. Στην εικαζόμενη σιωπή των φωτογραφικών εικόνων το μέγεθος της Νίκης αλλάζει διαστάσεις αναφορικά πάντα με τα αντι-κείμενα με τα οποία συνδέεται και από τα οποία περιβάλλεται: πλανήτες, αστερισμοί, αστρική σκόνη, μαύρες τρύπες παρουσιάζονται σε προβλεπόμενες λαμπερές, κάποιες φορές παιχνιδίζουσες αλλά και απρόβλεπτες/ανοίκειες αποχρώσεις (π.χ. το μυστικιστικό κόκκινο) που χαρακτηρίζουν το φωτογραφικό σύμπαν της Αμαλίας Σωτηροπούλου.

Η φτερωτή Νίκη στα έργα αυτά λειτουργεί ως αντεπιστέλλων εκφραστής της ανθρώπινης νόησης και καλλιτεχνίας σε αλληλεπίδραση με το ασύλληπτο και άπειρο που αντιπροσωπεύει το Διάστημα.

Βαθιά υπαρξιακό μέσα στη νεωτερική έμπνευσή του, το έργο της φωτογράφου/εικαστικού επιχειρεί να νοηματοδοτήσει τα μεγάλα ερωτήματα της προέλευσής μας και το επιτυγχάνει καθιστώντας πειστικές μέσα στην αφαίρεση και τη γαλήνη τους αυτές τις υπερρεαλιστικές συναντήσεις.

Αμαλία Σωτηροπούλου – βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να ασχολείται με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά από τα εφηβικά της χρόνια. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας το 1991 στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΥΚΛΟ ΑΘΗΝΩΝ, του οποίου είναι μέλος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βοστώνη των ΗΠΑ. Το 1998 εκδόθηκε το πρώτο της ALBUM φωτογραφιών από τις εκδόσεις ΦΩΤΟXΩΡΟΣ, Μικρή Σειρά, με θέμα ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ. Η ενασχόλησή της με τη φωτογραφία, πέρα από τη προσωπική της ευχαρίστηση, της δίνει την αίσθηση ότι είναι μία πρόκληση για τη συμμετοχή του άλλου σε μια εμπειρία δική της, που έγινε φωτογραφία.