Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Akin: Céline Condorelli και Angela Melitopoulos στο TAVROS

Akin: Céline Condorelli και Angela Melitopoulos στο TAVROS

Η έκθεση Akin είναι αποτέλεσμα μιας πολυετούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των καλλιτέχνιδων Céline Condorelli και Angela Melitopoulos. Οι κοινές τους αντιλήψεις αλλά και οι γενναίες ακούραστες προσπάθειες τους να αναπαραστήσουν τη δομική πολυπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε υπήρξε η κινητήρια δύναμη που διαμόρφωσε την ιδέα της έκθεσης αυτής.

Μέσα από τις ονειρικές καταστάσεις που δημιουργεί το έργο τους, αναδύεται ένας αστερισμός αλλό-κοσμων και από-κοσμων ιδεών. Πρόκειται για μια μορφή συλλογικής δημιουργίας κόσμων, που μας ωθεί να ξαναφανταστούμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Για να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόθεση, οι δύο καλλιτέχνιδες δανείζονται μια πληθώρα εργαλείων και στρατηγικών από ιθαγενείς πρακτικές και άλλες μορφές νοημοσύνης – στην περίπτωση της Melitopoulos από τους πολιτισμούς των Titjikala, Yuendumu και Lajamanu της Αυστραλίας και στην περίπτωση της Condorelli από την αρχαία τεχνολογία των κεφαλόποδων.

Στην προσπάθειά της να φανταστεί και να προσομοιώσει πώς τα κεφαλόποδα δημιουργούν χρώμα, η Condorelli πειραματίστηκε με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, παράγοντας εκτυπώσεις μεγάλης κλίμακας ως χρωματικά πεδία τα οποία γίνονται περιβάλλοντα που καλύπτουν τα πάντα σε ένα εν εξελίξει έργο της με τίτλο Thinking through Skin. Στην έκθεση Akin μπορεί κανείς να δει αυτές τις εκτυπώσεις ως υφασμάτινες τέντες και εικόνες στους τοίχους του χώρου, καθώς επίσης και δύο διοράματα (μικρής κλίμακας τρισδιάστατα καρέ θέασης) που συνοψίζουν την κλίμακα και το σύστημα της παραγωγής χρώματος.

Η ταινία της Angela Melitopoulos Matri-Linear B (Μέρος 2: Surfacing Earth) αποτελεί επίσης μέρος της έκθεσης Akin. Αυτό το έργο, εγκατάσταση βίντεο-δοκιμίου από το 2021, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης οπτικοακουστικής έρευνας που εξερευνά διαφορετικά τοπία στη Γη και διερευνά τη μεθοδολογία θέασης, αναπαράστασης και χαρτογράφησης τοπίων ως διαδικασία κοινωνικής οργάνωσης. Η δικάναλη εγκατάσταση δημιουργεί διασυνδέσεις μεταξύ της επιθετικής εκποίησης γης των αυτόχθονων κοινοτήτων στην Αυστραλία λόγω αποικιοκρατικών πρακτικών και των επακόλουθων πληγμάτων, πυρκαγιών και κλιματικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ολέθριων κρατικών παρεμβάσεων και άλλων μορφών νεκροπολιτικής.

Céline Condorelli - Angela Melitopoulos: Βιογραφικά σημειώματα καλλιτέχνιδων

Η Céline Condorelli (Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο) είναι η Artist in Residence 2023 του National Gallery του Λονδίνου, και είναι ιδρυτικό μέλος και διευθύντρια του Eastside Projects στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πιο πρόσφατή της ατομική έκθεση με τίτλο Pentimenti (Corrections) μόλις εγκαινιάστηκε στο National Gallery του Λονδίνου (13 Σεπτεμβρίου-7 Ιανουαρίου 2024). Η Condorelli δουλεύει με μέσα όπως οι εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εκδόσεις, γλυπτά και αρχιτεκτονικά έργα. Επίσης, συνδυάζει διάφορες προσεγγίσεις στο έργο της, μέσα από την ανάπτυξη δομών "υποστήριξης" έργων άλλων καλλιτεχνών και διανοούμενων, καθώς και ευρύτερων ερευνών γύρω από μορφές κοινότητας. Οι θεματικές του έργου της έχουν να κάνουν με τις πρώτες ύλες, την καλλιέργεια και την εξόρυξη, τις διαδικασίες εκβιομηχάνισης και την εργασία, μέχρι και τις μεθόδους έκθεσης και μετάδοσης, μεταξύ άλλων. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια του βιβλίου Support Structures που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Sternberg Press (2009), ενώ η πρώτη της μονογραφία, bau bau, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Mousse (2017). Ενδεικτκά, πρόσφατες εκθέσεις της είναι οι εξής: Pentimenti (The Corrections) (εγκαίνια 13 Σεπτεμβρίου 2023, National Gallery Λονδίνου, Ηνωμένο Βασίλειο), After Work (Kunsthalle Bratislava, Talbot Rice Gallery και South London Gallery, Ηνωμένο Βασίλειο, 2023-2022), Conversation Piece (Spinning)* (Remai Modern, Καναδάς), Sculpture Garden (Geneva Biennale, 2022), Our Silver City 2094 (Nottingham Contemporary, Ηνωμένο Βασίλειο), Work, work, work (work) (Muzeum Sztuki, Πολωνία), Two Years’ Vacation (TEA, Ισπανία, 2021).

Η Angela Melitopoulos (Γερμανία) παράγει πειραματικά φιλμ, εγκαταστάσεις, ντοκιμαντέρ και ηχητικά έργα από το 1985. Το τελευταίο της έργο Matri-Linear B έχει προβληθεί στο Landesgalerie Niederoesterreich και αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται και σε ατομική της έκθεση στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης. Σπούδασε Καλές Τέχνες στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντύσσελντορφ με τον Nam June Paik. Το έργο της επικεντρώνεται στη μνημονιακή πολιτική, το χρόνο, τη γεωγραφία και τη συλλογική μνήμη σε σχέση με τα ηλεκτρονικά/ψηφιακά μέσα και την τεκμηρίωση. Στο πλαίσιο της έρευνάς της, εργάζεται συνεργατικά σε γεωπολιτικά έργα, οργανώνει διεθνή σεμινάρια και δημιουργεί ακτιβιστικά έργα μέσων ενημέρωσης. Η εγκατάστασή της Assemblages, η οποία υλοποιήθηκε από κοινού με τον φιλόσοφο Maurizio Lazzarato, ήταν η εναρκτήριος αφορμή για μια σειρά από συζητήσεις γύρω από τις έννοιες του Félix Guattari για τον ρόλο του μαχικού ανιμισμού στην υποκειμενικότητά μας. Η Angela Melitopoulos είναι διδάκτωρ του τμήματος Visual Cultures του πανεπιστημίου Goldsmiths στο Λονδίνου. Τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις της έχουν βραβευτεί και εκτεθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και μουσεία. Το έργο της Crossings παρουσιάστηκε στην documenta 14 και αυτή τη στιγμή στο Μουσείο Reina Sofia της Μαδρίτης.

TAVROS

Ο TAVROS είναι ένας μη-κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος χώρος τέχνης, ιδρυθείς το 2019 από τον οργανισμό locus athens. Είναι μεσαίας κλίμακας, και λειτουργεί ως ένας ανοιχτός και δημοκρατικός θεσμός, δημιουργώντας δεσμούς με ανάλογης υφής χώρους, με καλλιτέχνες διαφορετικών προσεγγίσεων και με την κοινωνία του Ταύρου. Τα τελευταία 5 χρόνια, το πρόγραμμα του TAVROS ενεργοποιείται με πολλαπλά εργαλεία, με εκθέσεις, με νέες αναθέσεις, με εκπαιδευτικά προγράμματα, με ομιλίες, με προβολές και νέα έρευνα. Ο TAVROS είναι ένας χώρος φιλόξενος σε όλες τις φωνές, και έχει ως απώτερο στόχο να γίνει τόπος συναντήσεων και καταλύτης έκφρασης για πολλές διαφορετικές κοινότητες της Αθήνας. Ο χώρος έχει υποστηριχθεί από φορείς όπως το ΥΠΠΟΑ, το Rosa-Luxemburg Stiftung, το Creative Europe Programme of the European Union και το IASPIS (International Programme for Visual and Applied Arts της Σουηδίας) μεταξύ άλλων. Για το πρόγραμμα Revolution Is Not a One Time Event (2022-2023), ο TAVROS διακρίθηκε με βραβείο από τον οργανισμό Outset.

TAVROS, 1ος όροφος, Αναξαγόρα 33, 177 78 Αθήνα, περιοχή Ταύρος

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Akin: Céline Condorelli και Angela Melitopoulos στο TAVROS
Akin: Céline Condorelli και Angela Melitopoulos στο TAVROS
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Είσοδος ελεύθερη