Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυµιών» της Demi Kaia στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού

«Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυµιών» της Demi Kaia στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Samuel Beckett, «Η Τελευταία Τριλογία».

O Georges Bataille, o Charles Bukowski, ο Gustave Flaubert, o Honoré de Balzac, o Μαρκήσιος de Sade, o Samuel Beckett, η Simone de Beauvoir, ο Δηµήτρης Δηµητριάδης, ο Θωµάς Κοροβίνης, είναι µερικοί µόνο από τους συγγραφείς, που συναντιούνται στα ράφια των βιβλιοθηκών, σε τραπέζια, σε κάθε γωνιά του σπιτιού της Demi Kaia. Ωστόσο, η βιβλιοφιλία της εικαστικής καλλιτέχνιδας δεν περιορίζεται στην ανάγνωση. Η Demi Kaia καταναλώνει λέξεις και στη συνέχεια δηµιουργεί εικόνες στις σελίδες των βιβλίων που διαβάζει, µεταµορφώνοντάς τα, το καθένα σε ένα διαφορετικό, µοναδικό έργο.

Στην έκθεση Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυµιών, που εγκαινιάζεται την Πέµπτη 27 Απριλίου στο Ιδρυµα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, η Demi Kaia παρουσιάζει, σε επιµέλεια της Εφης Φαλίδα, περισσότερα από 60 βιβλία από τη συλλογή των προσωπικών της αναγνωσµάτων, από τις φοιτητικές της σηµειώσεις, µέχρι βιβλία που διάβασε και ζωγράφισε πάνω τους πριν λίγες ηµέρες.

Τα Βιβλιόπτερα, ανοίγουν τις επιζωγραφισµένες σελίδες τους και πετούν, επικοινωνώντας λέξεις, εικόνες, σκέψεις, συναισθήµατα, γύρω από το πάθος, τη σεξουαλικότητα, τη γυναικεία φύση, τη λατρεία για τα ζώα, τη µοναξιά. Στην έκθεση συνοδεύονται από επιλεγµένα ζωγραφικά έργα και γλυπτά, καθώς και από το «νεκροταφείο» των ξυσµένων χρωµατιστών µολυβιών, µε τα οποία τα βιβλία απέκτησαν νέα όψη και χαρακτήρα.

Η έκθεση Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυµιών είναι ένα διαρκές project που ξεκίνησε από τις αρχές της καλλιτεχνικής πρακτικής της Demi Kaia. Αποτελεί τον προποµπό των ζωγραφικών και γλυπτών έργων που δηµιούργησε η Demi Kaia τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα οποία, σε λίγες εβδοµάδες θα παρουσιαστούν σε έναν χώρο προσωπικό, απόλυτα συνδεδεµένο µε τη δηµιουργία τους.

Σηµειώνεται ότι τα έργα απευθύνονται σε ενήλικο κοινό.

Όπως γράφει στο επιµελητικό κείµενο η Εφη Φαλίδα, «Όταν ανοίγουν οι σελίδες των βιβλίων µεταµορφώνονται σε πλάσµατα µε φτερά. Γίνονται  υβριδικοί οργανισµοί που πετάνε πάνω από τα κεφάλια των αναγνωστών τους ξεσηκώνοντας τις σκέψεις τους, για να τις πάνε πέρα από τα όρια, προς άλλες αλήθειες και εµπειρίες. Έτσι δηµιουργήθηκαν τα Βιβλιόπτερα από τη Demi Kaia. Ένα σµήνος από παράξενα πλάσµατα από χαρτί, απόγονοι του παλαιοντολογικού παρελθόντος που βρυχώνται από ερωτική επιθυµία. Τα εποίησε για να ξεφύγει από τους φόβους και τις ρίζες του κακού. Είναι τα δικά της βιβλία, τα προσωπικά της αναγνώσµατα επεξεργασµένα µε σχεδιάσµατα από την ίδια, που συγκροτούν  έναν κόσµο συνδέσεων µε το σύγχρονο, το επίκαιρο και το διαχρονικό.

Τα έργα της που συνθέτουν την ενότητα Βιβλιόπτερα, ή η βιβλιοθήκη των επιθυµιών παρουσιάζονται στην Οικία Κατακουζηνού ως ένα corpus βιβλίων τα οποία -πέρα από µία καλλιτεχνική εγκατάσταση- αποκαλύπτονται στον  θεατή τους ως η εικονογραφηµένη ερµηνεία των αναγνώσεων της καλλιτέχνιδας.

Τα Βιβλιόπτερα φτερουγίζουν γύρω από τις σιωπές. Κάθε βιβλίο, µυθιστόρηµα, δοκίµιο στοχασµού, ποιητική συλλογή πάνω στο οποίο παρεµβαίνει η καλλιτέχνης και οικειοποιείται µεταµορφώνοντας το σε έργο της προβάλλει την ανθρώπινη φύση στο φάσµα των πιο υψηλών αλλά και χαµηλών δονήσεων της. Με αφετηρία το µυθιστόρηµα του Georges Bataille «Η Ιστορία του Ματιού» (εκδ. Άγρα), τα γραπτά του Μαρκήσιου de Sade, το προφητικό «Πεθαίνω σαν Χώρα» του Δηµήτρη Δηµητριάδη, η Demi Kaia καταδύεται στο χάος της βίας και της οδύνης. Οι αναγνώστες και το φιλότεχνο κοινό καλούνται  να συµπληρώσουν εκείνο που προσφέρουν οι ζωγραφικές χειρονοµίες της, να µαντέψουν τι συµβαίνει πάνω από τις γραµµές, στο περιθώριο των σελίδων. Να ακούσουν  όσα οι χαρακτήρες της αδυνατούν να εκφράσουν ρητά, αλλά δείχνουν µε τη βίαιη οµορφιά τους».

Σηµείωµα της Demi Kaia

Η ζωγραφική µου είναι µια (ηλίθια, αφελής, ροµαντική) δράση/προσπάθεια Επανασύνδεσης και Ανάρρωσης/Επούλωσης του Κόσµου/Άκοσµου. Οι Ανθρώπινοι χαρακτήρες (ως επί το πλείστον πραγµατικοί) εισβάλλουν στο χαρτί/βιβλίο
Απρόσκλητοι
Αγενείς
Σαρκαστικοί
Ανήθικοι
Προς/Τύχη
Χυδαίοι
Τα ζώα λειτουργούν καταλυτικά σαν Πυροσβέστες
Διπλωµατικοί Ακόλουθοι
Ανακουφιστές
Διαιτητές
Θηράµατα
Κυνηγοί
Ο Κόσµος πεθαίνει / η Χώρα Πεθαίνει. Το Γουργούρισµα µιας Γάτας ανακουφίζει. Είσαι αλλεργικός στις Γάτες; Βάλε το χέρι σου στα γεννητικά σου όργανα. Ακούµπησε. Χάιδεψε. Νιώσε. Σήκωσε το αργά προς τα πάνω. Μύρισε το. Τι µυρίζει; Βάλτο στο στόµα σου. Τι γεύση έχει; Αν το κάνεις αυτό µια φορά την ηµέρα, σου υπόσχοµαι ότι ο κόσµος µας θα γίνει λίγο καλύτερος.

Υ. Γ. Μπορείς να αφήσεις τη γάτα σου να σε παρατηρεί. Αν δεν έχεις γάτα, φαντάσου ότι σε κοιτάει ένα γάιδαρος.