Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Local infection of the cosmopolitan» στο Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας

«Local infection of the cosmopolitan» στο Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας

Το «Local infection of the cosmopolitan» είναι μία σπονδυλωτή ιστορία και το πρώτο εβδομαδιαίο Open street fair για το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας που απλώνεται χρονικά από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο και περιλαμβάνει μία σειρά εκθέσεων, ομιλιών και δρωμένων με τη συμμετοχή 44 και πλέον καλλιτεχνών και επιμελητών. Μέσα από τις εκθέσεις και τα δρώμενα σχολιάζεται και αναλύεται η ιστορία, η κοινωνική πραγματικότητα, το παρόν και στο τέλος κωδικοποιούνται τα συμπεράσματα για το μέλλον του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζουν έργα σε απρόσμενους χώρους, μουσικά δρώμενα, και περφόρμανς, αλλά και slam poetry, μια σπονδυλωτή περιήγηση στο αθηναϊκό Τρίγωνο.

«The place is bewitched» / «O τόπος είναι μαγεμένος»
2-7 Μαΐου 2023
Νικίου 7, Αθήνα

Κάθε περιοχή και γειτονιά έχει τους τοπικούς θρύλους, τις δοξασίες άλλα και τους αστικούς μύθους της. Αυτές οι ως επί το πλείστο φανταστικές ιστορίες δημιουργούν το συναισθηματικό περιβάλλον και την ψυχή της διαφορετικότητας κάθε γειτονιάς. Ιστορίες παρμένες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Αθήνας δίνουν την αφορμή σε δέκα σύγχρονους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν μέσα από το έργο τους μία εκδοχή των φανταστικών αυτών διηγήσεων. Η κλασσική εποχή, η ρωμαϊκή περίοδος και αργότερα η Βυζαντινή αυτοκρατορία, τα οθωμανικά χρόνια που καταλήγουν στην νεότερη ζωή της απελευθέρωσης και τη μετατροπή της Αθήνας σε πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους αποτελούν τον κορμό των ιστοριών αυτών. Οι πόλεμοι, η αθηναϊκή belle epoque, οι πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις είναι ιστός που θα εξυφανθεί το σενάριο των έργων.

Συμμετέχουν: Βασίλης Γαλάνης, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαριλένα Κρανιώτη, Δημοσθένης Μπογιατζής, Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Ορέστης Καραλής, Ανδρέας Βέμπος, Έλιο Σαμαράς, Στράτος Στεριανός, the Krank.

Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος

«Koto-ba»
2-7 Μαΐου 2023
VASI Hotel Βλαχάβα 5

Στην συζήτηση του Μ. Heidegger με τον Tεζούκα Tόμιο για την γλώσσα.

Η γλώσσα στα ιαπωνικά, λέει ο προσκεκλημένος του Μ. Heidegger, λέγεται «Koto-ba». «Koto» είναι το κενό, «ba» είναι τα ανθοπέταλα. Δηλαδή, τ’ ανθοπέταλα, προέρχονται από ένα «κενό», από μια άνυδρη γη που βλασταίνει και κάνει τις κερασιές ν’ ανθίζουν. Όπως βλασταίνουν οι λέξεις από το «κενό», το περιστοιχίζουν, το αποκλείουν, το αδρανοποιούν. Υπάρχουν οι λέξεις πια, παρότι βγήκαν από το «κενό». Ο άνθρωπος δεν βρίσκεται στο «κενό» αλλά στον «συμβολικό» ιστό του λόγου, είναι λόγος, υποκείμενο του λόγου. Δεν μένει παρά να σκεφτούμε, πόσο βαθιά πηγαίνει η ιαπωνική φιλοσοφία, αφού τον ίδιο τον άνθρωπο, δημιούργημα του λόγου, τον ανάγει σ’ ένα «κενό» έναντι του οποίου αντιδρά και παράγει τον λόγο. Και, έτσι γίνεται άνθρωπος, με μέσα δικά του. Την ίδια άποψη προσεγγίζει, μερικούς αιώνες αργότερα, ο J. Lacan, όταν λέει ότι, ο άνθρωπος είναι λόγος, είναι πιασμένος στο δίχτυ της γλώσσας που επινόησε ο ίδιος και βρισκόμενος έτσι στο «συμβολικό» πεδίο, αποφεύγει το «πράγμα», το χάος, την διάλυση από την οποία, εξάλλου, προέρχεται. Η έκθεση «koto-ba” αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ως την αντίδραση ενάντια στο «τίποτα» και στο «κενό» που οφείλουν να δομηθούν ως σημείο στη μέση του «πουθενά-νόημα», «πουθενά-σημείο». Ο ιαπωνικός πολιτισμός εκφράζει την τραγικότητα της ζωής που οφείλει να δομηθεί σ’ ένα «κενό» νοήματος και λόγου, που οφείλει να δομηθεί ως Νόημα και Λόγος. Με τον ίδιο τρόπο, η φωτογραφία εκφράζει την ηρωική προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα και λόγο στο ακατανόητο της ζωής και του χρόνου. Πηγή: «Το πράγμα, η λέξη και ο κόσμος», Φώτης Καγγελάρης, Εκδ. Αρμός.

Φωτογράφοι: Εύα Μπέρλερ, Ευγενία Ευσταθίου, Ελένη Μεσάδου, Βάσια Ζορμπαλή, Μαίρη Ζωγράφου.

Επιμέλεια: Ελένη Μεσάδου

«χθών και γαία / μαγειρείον vol.I»
3 - 12 Μαΐου 2023
Απόλλωνος 25, Πλάκα, Μητρόπολη

Με τις λέξεις χθων και γαῖα ονομάζονται δύο αντιθετικές όψεις της γης: χθών είναι ο κάτω κόσμος, κάτω από την επιφάνεια της γης, η γαῖα είναι η γη από την επιφάνεια προς τον ουρανό.

Αυτή η διαφορά μεταξύ της επιφάνειας και όλων αυτών που βρίσκονται επάνω και κάτω από αυτήν βρίσκεται σε μία λεπτή γραμμή. Ενώ η χθων, ο κάτω κόσμος φαίνεται να είναι σκοτεινός, χωρίς ζωή και άγνωστος, είναι αυτός ακριβώς ο κόσμος που θρέφει όλα αυτά τα αγαθά που βρίσκονται στην επιφάνεια, παράγει τις σοδιές και την ευημερία του κόσμου μας.

«θρέφει όλα όσα βρίσκονται πάνω στην χθόνα» και παράγει τις σοδειές και τα αγαθά που πλουτίζουν τους ανθρώπους: για εκείνους που η γαῖα τιμά με την εύνοιά της «η σπαρμένη και ζωοπάροχη γη βρίθει από καρπούς, στα χωράφια τους τα ζωντανά ευημερούν, στο σπίτι τους υπάρχουν περίσσια πλούτη και κυβερνούν με δίκαιους νόμους τις πόλεις των όμορφων γυναικών» (στ. 9-11). 1. Πρόκειται για τον Ομηρικό Ύμνο «Εἰς Γαῖαν παμμήτειραν».

Χθών και γαῖα: Επειδή οι άνθρωποι ζουν πάνω στην λεπτή γραμμή της επιφάνειας, αυτήν ακριβώς που χωρίζει, αλλά και ενώνει  την ουράνια και υπόγεια γη, τη ζωή και το θάνατο το παρόν και το παρελθόν μπορούν από τη σχέση αυτή, αλλά και την αντίφαση μεταξύ των δύο κόσμων να ορίσουν τις ενέργειές τους και να σχεδιάσουν το μέλλον.

Στην εποχή μας ωστόσο οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει και απαρνηθεί τη σχέση τους με τον χθόνιο κόσμο, ζουν μόνο στη Γαῖα. Όσο περισσότερο αποβάλλουν τη σκέψη του κάτω κόσμου, τόσο περισσότερο γίνεται η ζωή τους ημιτελής. Όσο περισσότερο ξεχνούν την γνώση τους τους για τα  βάθη της Χθονός, που αντιμετωπίζεται μόνο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης, τόσο περισσότερο ηλιόλουστη και χαρούμενη επιφάνεια της Γαίας δηλητηριάζεται και σιγά σιγά  καταστρέφεται.

Στην έκθεση «χθών και γαῖα» οι καλλιτέχνες πειραματίζονται στο μεταίχμιο αυτής της λεπτής γραμμής μέσα σε έναν χώρο που προσομοιώνει αυτήν την αντιφατική σχέση σε ένα κτήριο που στέγαζε εργαστήρια εκκλησιαστικών σκευών και φέρει το βάρος εργαλείων και αντικειμένων που χρησιμοποιούνται στο τελετουργικό μέρος.

Επιμέλεια: Lars* Kollros / Έκτορας Θεουλάκης / Γιώργος Γεωργακόπουλος

Εγκαταστάσεις, performances, προβολές

«Τοπολογία/ topology»
Επιμέλεια: ´Εκτωρας Θεουλάκης
Σπύρος Μπέτσης (performance), onecontinuouslab (Αλέξανδρος Κοντογεωργακόπουλος/ Οδυσσέας Κλεισούρας), εγκατάσταση, Αριστομένης Θεοδωρόπουλος (ΦΕΥ), Sebastian Seixas.

the Krank, Δημήτρης Κοντοδήμος, Μαριλένα Κρανιώτη, Στράτος Στεριανός

Φίλιππος Τσιτσόπουλος / Θάνος Σταθόπουλος (performance)

Academy of fine Arts Vienna, Studio Video and Video Installation
Επιμέλεια: Lars* Kollros
Συμμετέχουν: Natalia Del Mar Kasik, Marzieh Emadi, Cosma Grosser, Elham Hadian, Sepideh Hassani, Ramina Jenabi, Dila Kaplan, Lars* Kollros, Allegra Kortlang, Arash Lorestani, Markus Maicher, Abigail Marcillo, Alma Moos Nuñez, Jennifer Posny, Sina Saadat, Luiza Spotorno, Julia Stakhorska, Amelie Sztatecsny.

«Wordprints on poetic minds»
6 Μαΐου, 20:00 - 22:00
Mosaikon Hotel,
Κολοκοτρώνη 61, Αθήνα

Η ομάδα του “Poetry Slam Gr” παρουσιάζει την ποιητική παράσταση “Wordprints on poetic minds”. Μια παράσταση που συνδυάζει προφορικό λόγο, σύγχρονη ποίηση, μουσική και οπτικοακουστικά. Αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες προφορικού λόγου από την Αθήνα και τη Βαρκελώνη, με εμπειρία στην ερμηνευτική ποίηση, θα εμφανιστούν στην παράσταση για να ερμηνεύσουν ποιήματα βασισμένα στην ελευθερία της ταυτότητας και των συναισθημάτων και να αποδώσουν δικαιοσύνη σε μια ζωή που αξίζει να ζεις. Το έργο στοχεύει να λειτουργήσει ως μια θεραπευτική διαδικασία μεταξύ του κοινού και των ερμηνευτών. Ένας συνδυασμός ποιημάτων που υπόσχεται να οδηγήσει σε πολλά συναισθήματα και ασφαλείς καρδιακούς παλμούς.

Στα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι δεν νοιάζονταν για το πώς να αποκλείσουν και να αφαιρέσουν adware από το Google Chrome. Οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους ήταν βαθύτερες και βασικές, και νοιάζονταν για την κοινότητα. Στις μέρες μας, οι καλλιτέχνες νοιάζονται για τις ανάγκες μιας κοινότητας όπως είναι η ισότητα, η απουσία διακρίσεων, ο σεβασμός, η εξέλιξη των ιδεών, η ενασχόληση, διάφορες δραστηριότητες που ανήκουν στο ενδιαφέρον μας, προσπαθώντας να βρουν τρόπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Η ποίηση έχει αναπτύξει νέες μορφές επικοινωνίας για να γίνει ξανά σεβαστή στις πιο θορυβώδεις κοινωνίες που έχουμε δημιουργήσει εμείς οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Καλλιτέχνες: Τόνια Κοσμαδάκη, kapa poet, Mάκης Μούλος, Μαρία Μπάκα, Ze Mitsos, Δημήτρης Σταμίρης, Michelle Houwers, Μανώλης Νανούρης.

Επιμέλεια: Mάκης Μούλος, Μαρία Μπάκα (Poetry Slam Gr)

Performances

«My Universe» Αγγελική Μαντά
VASI Hotel Βλαχάβα 5, 10551 Αθήνα
Σκηνοθεσία & Μοντάζ: Αγγελική Μαντά
Performers: Eιρήνη Μωραιτέλη, Μαρίνα Κλαδή
Tραγούδι που ακούγεται: Sigur Ros, «Oh Fridur»

«Mo(nu)mentum» Βάσια Ζορμπαλή
Athens 4, Πολυκλείτου 4, 10551 Αθήνα

«Local infection of the cosmopolitan»
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
CHEAPART / APART / F.O.T.A. / Vasi Hotel / mosaikon Hotel