Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Χειρονομία και Συμβολισμός» στη Luminus Eye

«Χειρονομία και Συμβολισμός» στη Luminus Eye

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες σας προσκαλούν να επισκεφθείτε την έκθεση “Χειρονομία και Συμβολισμός", μια έκθεση εικαστικών έργων που διερευνούν την αποτύπωσης της φυσικής κίνησης του καλλιτέχνη σε συμβολικό και πραγματικό επίπεδο. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, κολλάζ, εικαστική φωτογραφία και ψηφιακή τέχνη σε έντυπη μορφή.

Στο επιμελητικό σημείωμα, ο κ. Καπράλος σημειώνει μεταξύ άλλων: “Στη σύγχρονη τέχνη, πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν χειρονομιακή ζωγραφική απευθυνόμενοι στη κιναισθητική αντίληψη του κοινού μέσω του έργου τους. Χρησιμοποιώντας τολμηρές, σαρωτικές πινελιές και άλλες σωματικές κινήσεις, αυτοί οι εικαστικοί δημιουργούν μια αίσθηση κίνησης και ενέργειας που μπορεί να γίνει αισθητή στον θεατή. Το κιναισθητικό στοιχείο συνδυάζεται συχνά με συμβολισμό, καθώς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν εικόνες και σύμβολα για να αποδώσουν νόημα πέρα από την κυριολεκτική ερμηνεία του έργου τους. Ορισμένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν χειρονομιακή ζωγραφική για να δημιουργήσουν αφηρημένες εικόνες που είναι εμποτισμένες με συμβολικό νόημα. Άλλοι σύγχρονοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τη χειρονομιακή ζωγραφική με πιο παραστατικό αποτέλεσμα για να δημιουργήσουν εικόνες της ανθρώπινης μορφής σε κίνηση. Σε αυτά τα έργα, το κιναισθητικό στοιχείο είναι πιο κυριολεκτικό, καθώς ο θεατής μπορεί να δει την κίνηση του ανθρώπινου σώματος στις ίδιες τις πινελιές.Ενδιαφέρουσες θεωρίες συσχετίζουν την κιναισθησία με τη χειρονομιακή ζωγραφική, με κυριότερες αυτές της κινητικής αντίληψης και της της κινητικής εμπειρίας. Η πρώτη θεωρία προτείνει ότι η κινητική αντίληψη είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και κατανοεί την κίνηση, συνεπώς η χειρονομιακή ζωγραφική απεικονίζει τη διαδικασία. Η δεύτερη θεωρία, ισχυρίζεται ότι η εμπειρία της κίνησης και της κινητικότητας είναι σημαντική για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας και του πολιτισμού, περεταίρω ότι χειρονομιακή ζωγραφική μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την αντίληψη του σώματός μας στον χώρο. Κατά τη διάρκεια της χειρονομικής ζωγραφικής, οι κινήσεις του χεριού και του σώματος πρέπει να συντονίζονται για να δημιουργηθεί ένα έργο τέχνης. Η χειρονομική ζωγραφική και ο συμβολισμός συνδέονται στενά, καθώς η χρήση συμβόλων και σημάτων είναι μια βασική αρχή της καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσω της χειρονομικής ζωγραφικής, ο καλλιτέχνης δημιουργεί νέα υλικά σύμβολα με σημείο αναφοράς την αέναη κίνηση και την άυλη έννοια, δημιουργώντας ένα εκφραστικό παράθυρο στην ανθρώπινη ψυχή".

Συμμετέχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Αγγελική Χατζηστυλιανού, Θανάσης Μίχος, Κάθριν Τσιριγκούλη, Σαλώμη Παντελίδου, Βάλη Κολοτούρου, Κατερίνα Πεζουβάνη, Αικατερίνη Ν. Βησούλη, Μαρία Ντάρλα, Μαρία Σταμάτη, Μίνα Κουζούνη, Χρυσούλα Δεμάγκου, Λουίζα Νομικού, KaiZer Ιωάννης Καϊσερλής, Γιούλη Μπαφαλούκου, Έφη Τσουλουχοπούλου, Alexia C, Αλεξία Δηλαβέρη, Αντώνης Κουτρουμπής, Σπύρος Ρωμάνος, Γιώτα Τζότζολη, Μακρίνα Χατζάτογλου, Όλγα Μπαρμάζη, Ρούλα Μπακάλη, Μαριάμ Τσακιριάν, Μανίνα Μπαζαίου, Ελένη Τσοτσορού, Αθηνά Παπαγιαννούλη, Ελένη Σιβρίδου, Μαρία Ζυγούρη, Ντίνα Παραδείση, Ευμορφία Φαράντου

ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ