Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση του Markus Huemer, όπου ο καλλιτέχνης εκθέτει τη σειρά έργων που δημιούργησε κατά τη διαμονή του στην Ιρλανδία.
Η δημιουργία αυτών των ζωγραφικών έργων είναι βασισμένη σε πρότυπα εικόνων, που αρχικά συντέθηκαν επί τόπου με φωτογραφική κάμερα και υπολογιστή και έπειτα μετατράπηκαν σε ζωγραφική.
Με μια πρώτη ματιά, τα μοτίβα των έργων παρουσιάζουν τοπία και φυτά της Ιρλανδίας. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, παρατηρεί κανείς ότι απεικονίζονται κάποια ιδιαίτερα φυτά, ιδιαίτερες μορφές ζωής, τα λεγόμενα κρυπτόγαμα. Τα κρυπτόγαμα είναι μορφές ζωής που αναπαράγονται α-σεξουαλικά. Πρόκειται για τα πρώτα φυτά που αποίκησαν τον πλανήτη μας, έχουν επιβιώσει από κάθε κλιματική αλλαγή έως τώρα, και πιθανότατα θα επιβιώσουν και από την τρέχουσα κλιματική κρίση αλώβητα. Τα κρυπτόγαμα είναι πραγματικοί καλλιτέχνες της επιβίωσης χάρη στη λιτή μορφή ζωής τους. Η περίπλοκη σεξουαλική αναπαραγωγή είναι πολύ πιο ευάλωτη και ανέκαθεν απειλούμενη από εξαφάνιση. Στα κρυπτόγαμα συγκαταλέγονται οι φτέρες, τα βρύα, οι ιοί, τα φύκια, τα βακτήρια, οι μύκητες κ.λπ.
Οι τίτλοι των έργων του Huemer υπογραμμίζουν την κατασκευή της πραγματικότητας μέσω προγραμμάτων υπολογιστή και ζωγραφικής: αφορούν πραγματικά φυσικά φαινόμενα, κι όμως δεν μοιάζουν αληθινά, αλλά περισσότερο αλλόκοτα.
Όπως και στην πρώτη έκθεση του εικαστικού, η ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων, που ύστερα μεταθέτεται σε ζωγραφική, αποτελεί το καλλιτεχνικό και εικονογραφικό θέμα της έκθεσης αυτής. Όχι μόνο όσον αφορά τη δημιουργική διαδικασία, αλλά και σε θέμα περιεχομένου, η αλληλένδετη σχέση μεταξύ της ψηφιακής επεξεργασίας και της ζωγραφικής είναι ζωτική: «κρυπτόγαμα» δεν είναι μόνο μορφές ζωής, είναι ταυτόχρονα ψηφιακά παιχνίδια (“cryptogames”), καθώς λειτουργούν με πολύ όμοιο τρόπο.