Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Μορφολογίες» με έργα του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στο «Εκτός|Χώρος Τέχνης»

«Μορφολογίες» με έργα του Νίκου Σταυρακαντωνάκη στο «Εκτός|Χώρος Τέχνης»

Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζει την έκθεση «Μορφολογίες» με έργα του Νίκου Σταυρακαντωνάκη. Η έκθεση περιλαμβάνει 15 ξυλογραφίες, κάποιες απο αυτές μονότυπα, ή μοναδικά τυπώματα, που έχουν γίνει με την Ιαπωνική τεχνική χάραξης κι εκτύπωσης και είναι το αποτέλεσμα μίας συστηματικής  δουλειάς των τελευταίων τριών ετών.

Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τα έργα του χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει το πως προέκυψε η η συγκεκριμένη θεματική. Ίσως να είναι μια σκέψη που απλώς προέκυψε ή κάποιος συνειρμός που σε μια στιγμή γεννησε την ιδέα ή μία αλληλουχία γεγονότων που τον έκανε να προσανατολιστεί προς αυτά.

Θέμα κοινό, τα πορτραίτα του δεν είναι απαραίτητα να αναφέρονται σε κάποιο οικείο πρόσωπο ή πολύ περισσότερο η αποτύπωσή τους να μοιάζει σε αυτόν ή αυτήν που παρατηρεί. Αυτό που τον ενδιέφερει είναι η αναδιατύπωση της δομής της μορφής και του ίδιου του χαρακτικού έργου. Αυτό που παίζει  βασικό ρόλο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Με αφορμή τα έργα και την έκθεση, ο ψυχοκοινωνιολόγος Νικόλας Χρηστάκης, έγραψε:

Εαυτική προσφυγή -κίνηση πανικού, κίνηση έρωτα- και συγχρόνως δυσανεξία. Καθώς η δουλειά τελειώνει (ή τέλος πάντων σχεδόν) και μοιραία η δόμηση εγκαλεί την αποδιοργάνωση, και ενώ κάθε παλινδρόμηση έχει καταστεί αδύνατη, μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση, υπό την θριαμβευτική καθοδήγηση ενός αγνώστου πυρηνικού συνδρόμου, επιφέρει… και επέρχεται… και ιδού το αποτέλεσμα.

Όμως είναι λυτρωτικό. Η σύγκρουση απαλείφεται. Για όποιον αντέχει φυσικά. Το χιούμορ (διάθεση ενάντια στην θέση) συνεπάγεται συνθέσεις αντίθετων ποιοτήτων, μάχεται την διάσπαση, αλλά και την στείρα ψευδο-σύνθεση, ουδετεροποιεί και άρα αξιοποιεί την ενέργεια. Αρχικά οι αντιφάσεις μαίνονται, κατόπιν εκλύεται σημαντικό εναισθητικό δυναμικό και τέλος… μα βέβαια… και γιατί όχι;

Έχω συνείδηση ότι οι αντιλήψεις μου, οι σκέψεις μου και τα συναισθήματά μου για μένα είναι εντελώς αντίθετα από αυτά που είχα άλλες στιγμές, από αυτά που μόλις είχα. Μήπως σας αφορά; (Πριν απαντήσετε σκεφτείτε καλά αν θα μπείτε σε θέση υποκειμένου ή αντικειμένου).

Αδιάφορο το αν θα θεραπευτώ. Καληνύχτα σας.   


Ο Νίκος Σταυρακαντωνάκης γεννήθηκε ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Σπούδασε ζωγραφική στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ,  Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το 2014 παρακολούθησε εργαστήριο  Ιαπωνικής ξυλογραφίας (MokuHanga) στο Kyoto International Mokuhanga School.

Έχει εργασθεί σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, και από το 2019 εργάζεται σαν ΕΔΙΠ στο τμήμα χαρακτικής της ΑΣΚΤ

Είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών και  έχει συμβάλει ενεργά στην υλοποίηση των τεσσάρων International  Athens Print Fest.

Έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά εργαστήρια ενώ έχει πάρει μέρος σε διαλέξεις και ομιλίες

Έχει επιμεληθεί δεκάδες εκθέσεις και εκδηλώσεις σχετικά με την Χαρακτική.

Έχει πραγματοποιήσει δυο ατομικές εκθέσεις ενώ έχει πάρει μέρος σε δεκάδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό